0 0
Read Time:7 Minute, 47 Second
orban_brusszelben_2_150903
Forrás:magyarhirlap.hu

Martin Schulz: Orbán álláspontja elfogadhatatlan

Orbán Viktor magyar miniszterelnök álláspontja az európai menekültválsággal kapcsolatban teljes mértékben elfogadhatatlan, és az uniós tagországok közötti szolidaritás felmondását jelenti – mondta Martin Schulz, akit a Magyar Hirlap napilap idéz. A magyar miniszterelnök Brüsszelben a migráns válságról tárgyalt az Európai Bizottság, az Európai Tanács és az Európai Parlament elnökeivel. Orbán szerint egyetlen megoldás van, helyreállítani az európai határok védelmét. A kvótarendszer nem megoldás, nem kevesebben, hanem többen jönnének. Európa végét jelenti, ha minden illegális bevándorlót beenged. A kormányfő blöffnek nevezte azokat a híreket, hogy menekülteket vinnének el Magyarországról.

Orbán Viktorral folytatott megbeszéléséről Martin Schulz, az Európai Parlament (EP) elnöke elmondta: a magyar miniszterelnök kifejtette, hogy az európai vezetők nem tudják kezelni a menekültkérdést. “Azt válaszoltam: igen, te jó példa vagy erre” – idézte fel a találkozót az EP német szociáldemokrata elnöke. “Nem a közösségi intézmények, nem az EP vagy az Európai Bizottság (EB) kudarcáról van szó, hanem a nemzeti kormányok kudarcáról, mint például a magyar kormány, amelyek nem tudnak, és részben nem akarnak részt venni az európai szolidaritásban” – jelentette ki Martin Schulz, megjegyezve, hogy ha az EP és az EB rendelkezne felhatalmazással a menekültek tagállamok közötti elosztására, akkor már nem is lenne menekültválság.

“Ha közösségi szellemet akarunk Európában, nem fogadhatjuk el a nemzeti önzés elsőbbségét. De pontosan ez történik. Az történik, hogy beállít Brüsszelbe és azt mondja, hogy a menekültek ugyan Budapestre jönnek, de valójában Németországba akarnak menni, úgyhogy hagyom őket továbbutazni. Ez vétség valamennyi uniós szabály ellen” – fejtette ki Martin Schulz. “És ha még hozzátesszük, hogy nem akarunk muzulmánokat, vagy tudom is én milyen kritériumokat, akkor tekintsük meg a mai képeket a megfulladt szíriai gyerekekről, vagy vessünk egy pillantást az Iszlám Államra, amely lefejezi mindazokat, akik nem nyerik el a tetszését” – tette hozzá az EP elnöke. A német szociáldemokrata párt (SPD) politikusa kiemelte: ilyen körülmények közül menekülnek emberek Európába, és ha valaki ebben a helyzetben azt mondja, hogy nem akar muzulmánokat az országában, akkor “szégyellje magát”.

Martin Schulz elmondta, hogy az EB a következő héten százhúszezer menekült kötelező kvóták alapján történő elosztására tesz javaslatot, és az uniós állam-, illetve kormányfőket összefogó Európai Tanácsnak döntenie kell a javaslatról. “Akkor majd látjuk, hogy ki akar kivonulni az európai szolidaritásból, és ki vesz részt benne” – mondta az EP elnöke.

Orbán Viktor: Schengen a tét

Az Európát sújtó menekültválság következtében a schengeni megállapodás, az Európán belüli szabad mozgás forog kockán – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök csütörtöki brüsszeli sajtótájékoztatóján. Schengent meg kell védeni – hangsúlyozta, utalva arra, hogy annak esetleges kudarca ellentétes lenne az európai és a magyar érdekekkel, az európai értékekkel. A miniszterelnök hasonlóan fontosnak nevezte a dublini egyezmény betartását is.

A magyar kormányfő erkölcsileg nehéz kérdésnek nevezte a kvótarendszert. Mint mondta, ez nem megoldás, és ezt még azok a vezetők is tudják, akik ezt javasolják. A megoldást a határok védelme jelenti, amely minden ország kötelessége  Arról már senki nem beszél, hogy a kvótarendszer bevezetése nyomán majd kevesebben fognak jönni, és az is kérdéses, hogy miután szétosztották a menekülteket, miként lehet kikényszeríteni azt, hogy az adott tagállamban maradjanak

Európa végét jelenti, ha minden illegális bevándorlót beenged – folytatta a kormányfő, hozzátéve, hogy keresztény kötelesség, hogy ne keltsünk beválthatatlan reményeket. Világossá kell tenni, hogy olyan országokból, ahol nincs háború, nem tudjuk befogadni az érkezőket. Eljön az idő, amikor tízmilliók fognak megjelenni Európa határain, ha az európai vezetők továbbra is azt az üzenetet küldik, hogy a kontinens országai készen állnak arra, hogy mindenkit befogadjanak.

Egy újságírói kérdésre válaszolva blöffnek nevezte a Die Welt információját, hogy az Európai Bizottság 54 ezer menekültet telepítene át Magyarországról az Európai Unió más tagállamaiba. A kormányfő közölte, hogy brüsszeli tárgyalásain erre vonatkozóan semmilyen szám nem hangzott el.

Konstruktív tárgyalás volt

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke konstruktív eszmecserét folytatott csütörtökön Brüsszelben Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel – közölte Natasha Bertaud, az uniós javaslattevő-végrehajtó intézmény szóvivője.Tájékoztatása szerint Juncker kifejezésre juttatta a brüsszeli bizottság hajlandóságát arra, hogy támogatást nyújtson Magyarországnak az egyre nehezebb helyzetben. Mint azt Orbán Viktor sajtótájékoztatóján is világossá tette, számokat, illetve részleteket nem vitattak meg – tette hozzá a szóvivő.

Juncker elnök – olvasható a tájékoztatásban – megerősítette azon hitét, hogy a migráció kérdésére európai megoldást kell találni. Azt is közölte, hogy a bizottság a jövő héten további javaslatokkal áll elő. Natasha Bertaud közölte, hogy a találkozón megvitatták a magyar határkerítés ügyét. Juncker kifejtette azt a nézetét, hogy a kerítések rossz üzenetet hordoznak, és nem jelentenek hosszú távú megoldást.

Schulz közös európai megoldást szorgalmaz

Közös európai megoldást és a menekültek tagállamok közötti elosztására szolgáló kvótarendszert szorgalmazott Martin Schulz, az Európai Parlament (EP) elnöke csütörtökön Brüsszelben Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel tartott találkozóját követően.

“Nem hiszem, hogy egyedi megoldásokkal sikert tudunk elérni, közös európai megoldásokra van szükség” – mondta a német politikus. Az EP elnöke szerint “szakadás” fenyeget Európában, ha fontos menekültügyi kérdésekben nem tudnak megállapodni a tagállamok. Úgy vélekedett, hogy ha az EU-ban bevezetnének a tagállamok lakosságán, gazdasági teljesítőképességén és az adott tagállamban eddig befogadott menekültek számán alapuló elosztási kulcsot a menekültek elosztására, akkor Magyarország valószínűleg jobb helyzetben lenne, mint azokkal az intézkedésekkel, amelyeket jelenleg alkalmaz.

Schulz közölte: felkérte Orbán Viktort arra, hogy segítsen közös európai megoldásra jutni a legális bevándorlást, a polgárháborús menekülteknek nyújtandó ideiglenes védelmet és a politikai menekültek befogadását illetően egyaránt.

Az EP elnöke szerint három dolgot kell tisztázniuk a menekültválság kezelése érdekében a tagállamoknak: egy közös alapot kell találniuk arra, hogy mi a jogszerű bevándorlás Európába, kibővített eszközökre van szükség azok védelmére, akik Szíriából jönnek és “ideiglenes védelemre” van szükségük, és biztosítani a politikai menedékjogot azoknak, akiket az megillet. Ez utóbbi veszélybe kerülhet akkor, ha minden bevándorlási kérdést “a dublini rendszer alá akarunk besorolni”.

Schulz szerint ezekben a kérdésekben jelenleg “egoizmus érvényesül” Európában, és ha nem tudnak megállapodást találni a tagállamok, akkor “a legnagyobb szakadás keletkezhet Európában”.

A magyarországi migránsválság kezelése nem stratégia, hanem szabályozás kérdése – mondta a kormányfő. Teljesen világos szabályozások vannak európai szinten. A német kancellár és az osztrák kancellár elmondta: senki nem hagyhatja el Magyarországot úgy, hogy nem regisztráltuk. Mindenkit regisztrálnunk kell” – szögezte le Orbán Viktor, és hozzátette, hogy ez nem “stratégia”, hanem jogérvényesítés.

A magyar miniszterelnök úgy fogalmazott, hogy ez nem európai, hanem német probléma. “Senki nem akar Magyarországon maradni. Nincsenek nehézségeink azokkal, akik Magyarországon szeretnének maradni, de senki nem akar Magyarországon maradni, sem Szlovákiában, sem Lengyelországban, sem Észtországban. Mindannyian Németországba kívánnak menni. A mi munkánk csak az, hogy regisztráljuk őket” – mondta Orbán Viktor.

Hozzátette: a magyar parlament szigorítani készül a szabályokat, fizikai határt építettek ki. Az új szabályozás szeptember közepétől lép életbe.

Azt is elmondta, hogy a magyarok és az európaiak tele vannak félelemmel, mert az európai vezetők – köztük a miniszterelnökök – nem képesek a helyzet kontrollálására. A magyar miniszterelnök leszögezte, hogy a schengeni kódex, a dublini szerződés, valamint a Frontex-szabályok világosan kimondják, hogy a határok ellenőrzése és őrizete a schengeni határországok felelőssége és kötelessége, és Magyarország ilyen ország. Orbán Viktor közölte, hogy Magyarország mindent megtett, ami tőle tellett, hogy betartsa ezeket a szabályokat.

Tusk: Orbán miniszterelnök lépéseket tett az EU határainak megerősítéséért.

Orbán miniszterelnök azt kérte tőlem, és a többi európai intézmény vezetőitől, hogy sürgősen beszéljük meg a magyarországi helyzetet – mondta Donald Tusk a közös sajtótájékoztón. Nem mindenki rajong azokért a vitatott megoldásokért, amelyeket Orbán miniszterelnök elővezetett, és meg tudom érteni ennek az okát. Ám egy dolog biztos: Orbán miniszterelnök lépéseket tett az EU határainak megerősítéséért.

A hatalmas, és egyre csak növekvő menekültáradat miatt az európai országoknak többet kell tenniük. Az világos, hogy az EU-s országok nem fogják egyik napról a másikra megváltoztatni a bevándorlási szabályaikat. De mindenkinek azt is fel kell ismernie, hogy ahogy a menekültekkel bánunk, az kifejezi azt is, hogy itt Európában mennyire vagyunk együttérzőek egymás iránt. A válság által közvetlenül nem érintett országok korábban, más esetekben, már megtapasztalhatták, hogy milyen amikor segítséget kapnak a többiektől, és most meg kellene mutatniuk, hogy ők is segítenek a bajban. Ebben most az a legfurcsább, hogy éppen a legnagyobb országoknak van szüksége szolidaritásra, mint Németország vagy Olaszország. És persze Magyarország.

A magyar miniszterelnök kijelentette, hogy  Magyarország továbbra is elkötelezett az iránt, hogy megvédje a határait, továbbra is ragaszkodik a schengeni szerződésben foglaltakhoz, és be fogja tartatni az egyezményt. “Ez nem opció semelyik ország számára sem, hiszen kimondja a (schengeni) szerződés, hogy a schengeni határokat csak az átkelőpontokon lehet átlépni” – mondta Orbán Viktor.  Hangsúlyozta, hogy a magyar hatóságok nemcsak a magyar határt védik, hanem “Európa külső határát is”. Az Európai Tanács elnökével folytatott  reggeli megbeszeléséről elmondta, hogy a történelemről is beszéltek. A muszlim közösségekkel való együttélésről csak nekünk van tapasztalatunk, mert itt voltak 150 évig. Hozzátette, hogy nem akar véleményt mondani Franciaországról, Belgiumról, Hollandiáról, de ahhoz jogunk van, hogy nem akarunk együtt élni nagy számú muszlim közösségekkel.

Szerbia eleget tesz a menedékkérőkkel kapcsolatos regisztrációs kötelezettségeinek

A Szerbia és Macedónia határain kialakult migrációs válsághelyzetről konzultált telefonon a Brüsszelben tartózkodó Orbán Viktor miniszterelnök Aleksandar Vucic szerb kormányfővel – közölte Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője.  A szerb miniszterelnök  arról tájékoztatta Orbán Viktort, hogy Szerbia eleget tesz a menedékkérőkkel kapcsolatos regisztrációs kötelezettségeinek annak ellenére, hogy – mint a szerb miniszterelnök fogalmazott – Macedónia semmilyen határrendészeti ellenőrzést nem hajt végre.

Szeptember 15-től Magyarországon új jogi helyzet áll elő, az Országgyűlés ugyanis a napokban új határőrizeti szabályokat alkot, melynek következtében jelentős rendőri és katonai erők jelennek meg a déli határnál. Ez azt fogja eredményezni, hogy a bevándorlók és az embercsempészek új, Magyarországot elkerülő útvonalat keresnek majd, tehát a térség államainak erre a helyzetre kell felkészülniük – számolt be a telefonbeszélgetésről a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.