0 0
Read Time:2 Minute, 49 Second

Orbán Viktor magyar miniszterelnököt néhány éve rendszeresen bírálja az Európai Unió a független igazságszolgáltatás gyengítése és a sajtószabadság támadása miatt. Orbán mindent kontroll alatt akar tartani és ebből kifolyólag úgy döntött, átalakítja az ország fővárosát, Budapestet. Számos minisztériumot a népszerű Budai Várnyegyedbe költöztet, ami kiváltotta a történészek, építészek és lakosok felháborodását.

Figyelmükbe ajánljuk a “Focus Europa”, cimű riporműsort, amely a Digi24 és a Deutsche Welle közös projektje. A műsort pénteken 23:30-kor sugározzák, és szombaton 19:30-kor megismétlik.

A budapesti Várnegyedben nagy épitkezési munkálatok folynak. A  minisztériumok nemsokára a történelmi értékű modellek megörzése mellett épült palotákba kerülnek. Orbán arra törekszik, hogy a Budai Várnegyed az ország új hatalmi központja legyen, ezért már ide költöztette hivatalos rezidenciáját.

Naszályi Márta budavári ellenzéki polgármester megrökönyödve figyeli, amint a kormány kisajátítja az önkormányzat tulajdonában lévő földterületeket.

„Ez egy veszélyes társadalmi üzenet. Nem akarom, hogy visszatérjünk ahhoz a dolgokhoz, amelyek 1944-ben történtek – még épitészeti szempontból sem. Ez kimondottan a kormány diktatórikus, önkényes döntése volt, amely szembehelyezkedik a társadalom érdekeivel”, nyilatkozta Naszályi Márta.

Sokan osztják a polgármester aggodalmát. A lakosok, igy Wagner Tamás is, már alig ismerik fel a várost.

– Jó napot, polgármesterasszony! Mi szél hozza ide?

– Meg akartam nézni a kastély körüli új épületeket …

– Attól tartok, semmit nem tehetünk ennek megakadályozására.

Wagner Tamás 26 éve él itt. Attól tart, hogy nemsokára sem ő, sem szomszédai már nem lakhatnak itt,  a Várnegyedben. Tamás úgy véli, hogy a kormány terveinek sok szempontból nagy ára van Magyarországra nézve.

“Kezdetben azt mondták, hogy 75 millió euróba kerül. Mostanig már 155 milliót költöttek – és még a munkálatok felénél sem tartanak”- magyarázza Wagner Tamás.

Az Országgyűlés épülete a Duna túlsó partján található. A Kossuth tér ma pontosan úgy néz ki, mint 1944 márciusában, ismét tele van Horthy Miklós (aki a második világháború alatt vezette Magyarországot) idejéből származó szobrokkal és műemlékekkel. Orbán kormánya még a Nemzeti Vértanúk Emlékművét is visszaállította, amelyet a háború után távolítottak el.

Az újraépitett emlékmű meglehetősen tüzes retorikával történő felavatásakor Ungvári Krisztián magyar történész felidézte  a 2019-es a levéltári anyagokat és képeket.

“Minket Európa-elleneseknek, idegengyűlölőknek, iszlamofóboknak és homofóboknak bélyegeznek, de csak azért, mert megbecsüljük és ápoljuk hagyományainkat. Magyarország csak akkor nyerheti meg ezt a csatát, ha ellenségeink megértik: külföldi pénzük, kegyességük hiánya és áruló hozzáállásuk soha többé nem kormányozza Magyarországot!”, hangsúlyozta az emlékművet felavató Köver László, a parlament elnöke.

“Ők azt mondják, hogy a jelenlegi politikai ellenzék olyan, mint egy terrorista és hazaáruló banda. Zavaros definíció, mivel ma ilyen pártok uralkodnak egész Európában.  Magyarország miért tagja még mindig az Európai Uniónak,  ha kormánya az Unió által képviselt értékekkel ellentétes értékeket akar érvényesiteni?”, tette fel a kérdést Ungváry Krisztián történész.

A történész nem érti Orbán 1940-es évek iránti nosztalgiáját. Szerinte Horthy Miklós az ország történelmének sötét fejezete.

“Több százezer embert deportáltak Magyarországról, és a halálba küldték őket. 1944 baljóslatú év volt! ”, fűzte hozzá a történész.

Így gondolja Wagner Tamás is, aki összefutott szomszédjával, Marti Jánossal.

– Hallom, hogy költözöl. Miért?

– Manapság nem lehet tudni, hogy mit hoz a jövő. Az országot teljesen kicsavarták. Tudod, a feleségem zsidó. Ha annak idején a zsidók tudták volna, hogy MIÉRT kell vonatra szállniuk,  ezt nem tették volna. A feleségem nem akar többet ilyesmit látni, mondotta Marti János.

Marti János úgy döntött, hogy elköltözik Budapestről – és talán még Magyarországról is. Akárcsak sok százezer magyar állampolgár, akik nem tudták elviselni országuk politikai átalakulását az elmúlt években.

Forrás: digi24.ro

Forditotta: Balázs Magdolna

Foto: difi24.ro

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.