0 0
Read Time:1 Minute, 50 Second

Nem kevesebb, mint 12, összesen mintegy 5 milliárd euró értékű finanszírozási program áll a cégek és hatóságok rendelkezésére az idei év első felében a piacra kerülő térítésmentes finanszírozási programok keretében, melyek célja támogatni a megújuló energiába, epitőanyag-gyártásba,  élelmiszeriparba, mezőgazdaságba és más területeken történő eruházásokat – a REI tanácsadó cég elemzése szerint.

Idén már legalább nyolc finanszírozási program indult el, illetve van folyamatban.

„Ez a 2007-es EU-csatlakozás óta az egyik legnagyobb és legfontosabb térítésmentes alap-kiutalás a Romániában működő cégek számára, a finanszírozási programok pedig olyan kulcsfontosságú ágazatok beruházásait támogatják, amelyek hozzájárulhatnak a gazdaság fejlesztéséhez és a helyi befektetők vonzásához. Számos olyan céggel dolgozunk és tárgyalunk, amelyek helyi szinten fontos beruházásokat készítenek elő és a legtöbben számitanak a kormány téritésmentes támogatására –  állami támogatás formájában -, de egyben szemelőtt tartják az európai alapok lehívását is. Előrelépést látunk, többek között a minisztériumok szintjén, amelyek szakosodott munkatársakat alkalmaztak és bejelentették bizonyos kulcsfontosságú folyamatok digitalizálását, ezért optimisták vagyunk és arra számítunk, hogy 2024 sokkal jobb év lesz, mint 2023” – nyílatkozta Roxana Mircea, a REI csoport ügyvezető partnere.

Az idei első félév egyik legnagyobb finanszírozási programja az Igazságos Átmenet Program (Just Transition Program, PTJ), melynek kivitelezésére 200 ezer eurótól 8 millió euróig terjedő összeget fordítanak. A programot kizárólag Hunyad, Gorj, Dolj, Prahova, Galac és Maros megyéknek szánják, így a most induló magyar cégek, kis- és közép vállalkozások, illetve nagyvállalatok is részt vehetnek ebben a programban.

A program célja a klímasemlegességre való átállás társadalmi-gazdasági hatásainak mérséklése, Hunyad, Gorj, Dolj, Prahova, Galac és Maros megyékben.

Az elmúlt év végén a hatóságoknak szentelt fejezetet is meghírdetik.

A fejezet meghírdetésének első napján több mint 700 városháza és önkormányzat nyújtott be pályázatát és a REI csapatának sikerült megszereznie a projektek jelentős részét, több mint 20%-át.

Az idei évre meghirdetett 8 nagyszabású támogatási program mellett további tervek is készülnek a minisztériumoknál, ezek között szerepel a RePower EU is, amely az energiahatékonyság és a fosszilis tüzelőanyagoktól való függetlenség növelésére irányuló kiterjedt finanszírozási program, valamint a a Helyreállírási Országos Program (PNRR) egyéb programjai is, amely további 40 milliárd eurónyi pénzt jelent beruházásokra és fejlesztésekre, mind az állami, mind a magánszektorban, jegyezte meg Roxana Mircea, a REI csoport ügyvezető partnere.

Forrás: zf.ro

Fordította: Székely Dénes

Foto: Agrointeligenţa

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.