0 0
Read Time:2 Minute, 45 Second

Scandal-PanamaTöbb mint 200 ezer offshore cég adatai szivárogtak ki egy panamai ügyvédi irodától. Sokak szerint az rajzolódik ki, hogy a gazdag és befolyásos emberek – politikusok, sztársportolók, művészek, üzletemberek – többsége próbál csalni és kibújni az adófizetés alól vagy éppen szeretné tisztára mosni homályos hátterű pénzeket, irja a hirado.hu portál.

A panamai Mossack Forsenca ügyvédi irodától mintegy 11 és félmillió dokumentum szivárgott ki a német Süddeustche Zeitungon keresztül.

Az adatok csaknem 60 ország politikusainak offshore cégekben való érintettségére utalnak – köztük 72-en jelenlegi vagy korábbi állami vezetők.

A világ legnagyobb offshore-kiszivárgását jelentő Panama Papírokban a Magyar Fejlesztési Bankot 2002 és 2010 között vezető Erős János neve is felbukkant, írja a Direkt36 oknyomozó újságiró központ, amelyet a magyarhirlap.hu portál idéz.

Az üzletembernek hivatali ideje alatt volt egy panamai cége, amelynek közreműködésével egy hazánkban jól ismert osztrák befektetővel üzletelt, éppen akkor, amikor az OMV meg akarta venni a Molt.

Az iratok szerint Erős Heinrich Pecinával került üzleti kapcsolatba 2007-2009 között úgy, hogy Pecina Collegia nevű magánalapítványa eladott egy Wintercastle nevű céget mintegy 50 ezer euróért annak a panama bejegyzésű Garuda Groupnak, melynek tulajdonosa a papírok szerint Erős János volt. De több jelentős pénzmozgás is volt a Falter szerint a Garuda és Pecina érdekeltségei között. Az osztrák lap szerint ez a kapcsolat akkor is működött, amikor az OMV üzleti offenzívát indított a Mol felvásárlása érdekében, és mint a Direkt36 írja: “ennek a történetnek különböző oldalakon szereplője volt Erős és Pecina is”.

Az osztrák üzletember a magyar bank és médiapiacon is aktív, befektetőcégein keresztül az FHB Bankban, illetve a Népszabadságot, a Nemzeti Sportot, a Világgazdaságot és több megyei lapot is kiadó Mediaworks Hungary Zrt.-ben van érdekeltség

Erős a Fidesz választási győzelme után, 2010-ben ajánlotta fel lemondását. Azóta a háttérbe húzódott, és nem visel tisztséget semmilyen magyarországi cégben, és nincs információ arról sem, hogy külföldön végezne menedzseri munkát.

A panamai kormány közölte, hogy a külügyminisztérium felügyelete alatt független bizottságot hoz létre, amelynek feladata az ország pénzügyi gyakorlatainak értékelése lesz, illetve az, hogy intézkedéseket javasoljon. Juan Carlos Varela elnök közölte, a bizottság munkájának eredményeit megosztják a világ többi országával, hogy átláthatóbbá tegyék Panama jogi és pénzügyi rendszerét.

A román sajtó szerint a verespataki bányaprojekt kezdeményezője is érintett. Az erdélyi Verespatakra tervezett aranybánya-beruházás kezdeményezője, Vasile Frank Timis román származású üzletember is érintett a panamai offshore-, közölte hétfőn a RISE-Project nevű román oknyomozó újságírócsoport.

A Rise Project egyike volt azoknak a médiaszervezeteknek, amelyek részt vettek a panamai Mossack Fonseca ügyvédi irodától kiszivárgott, csaknem negyedmillió eltitkolt offshore vállalat adatait tartalmazó lista feldolgozásában, közölte az MTI.

 A szervezet honlapján megjelent írás szerint a román ipar stratégiai vállalatait megkaparintó oligarchák is ügyfelei voltak a panamai ügyvédi irodának, amely nemcsak az adótörvények kijátszásában, hanem vagyonaik elrejtésében is segítette őket. Példaként Vasile Frank Timist, a verespataki bányaberuházás kezdeményezőjét említik.

A Rise Project arra is utal, hogy Timis lehet az az ismeretlen milliárdos, aki az egyik legfontosabb – privatizált, majd csődbe vitt – román kőolaj-finomító, a Rafo Onesti főrészvényese volt. Az írás nem említ román politikusokat.

 A bukaresti média hétfőn további, Romániával összefüggésbe hozható neveket is megszellőztetett, amelyek állítólag szintén szerepelnek a német Süddeutsche Zeitung birtokába jutott anyagban.

Mint ismeretes, az erdélyi Verespatakon Európa legnagyobb ciántechnológiát használó külszíni aranybányáját akarja megnyitni egy kanadai-román vegyesvállalat, ám a környezetvédők tiltakozása miatt a román hatóságok nem adták ki a szükséges engedélyeket.

 Foto: nol.hu

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.