0 0
Read Time:1 Minute, 20 Second

Az Európai Unió Bírósága csütörtökön másodfokon megsemmisítette az Európai Bizottság 2013 júliusában hozott határozatát, amelyben a bizottság elutasította a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) által kezdeményezett, nemzeti régiókról szóló európai polgári kezdeményezés nyilvántartásba vételét.

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke örömének adott hangot a bírósági ítélet nyomán, és reményét fejezte ki, hogy az Európai Bizottság ezek után nyilvántartásba veszi az SZNT polgári kezdeményezését.

“Természetesen támogatni fogjuk az aláírásgyűjtést, amint erre sor kerül” – nyilatkozta Kelemen Hunor, arra utalva, hogy a kezdeményezés nyilvántartásba vétele után a kezdeményezőknek egymillió aláírást kell összegyűjteniük javaslatuk támogatására.

Kelemen Hunor hozzátette: az RMDSZ által elindított Minority SafePack polgári kezdeményezés bejegyzése precedenst teremtett Európában.

“Ennek is köszönhető, hogy ma minden eddiginél közelebb állunk ahhoz, hogy két olyan sikeres európai polgári kezdeményezésről beszéljünk, ami Erdélyből indult, és az erdélyi magyar emberek problémáira kíván megoldást nyújtani” – fűzte hozzá a politikus.

Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) szerint új lendületet adhat a jogvédő harcnak a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) polgári kezdeményezése, melynek útjából elgördítette az akadályokat az Európai Unió Bírósága által hozott csütörtöki jogerős ítélet.

A párt üdvözölte az ítéletet, és azt a meggyőződését hangoztatta, hogy általa az erdélyi magyarság számára történelmi lehetőség kínálkozik arra, hogy a nemzetközi fórumokon szerezzen érvényt jogainak, biztosítva a közösség és az identitás védelmét.

“Minden rendelkezésünkre álló eszközzel támogatjuk az SZNT kezdeményezését, s erre kérjük az összes erdélyi magyar politikai- és civil szervezetet is! Bízunk abban, hogy az SZNT polgári kezdeményezése körül a lehető legrövidebb időn belül nemzeti egység formálódik, hogy az egymillió támogató aláírás összegyűjtésével biztosíthassuk a nemzeti régiók sajátosságainak megőrzését, melyért az Erdélyi Magyar Néppárt megalakulásától kezdve küzd” – áll az EMNP közleményében.

Forrás:MTI

Foto:HitelSikerek

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.