0 0
Read Time:1 Minute, 0 Second
peticiok
Forrás:
www.korkep.sk

A többnyelvűség dél-szlovákiai elmaradásának problémájáról és a magyar nyelvű kisiskolákat fenyegető veszélyekről tartottak február 26-án, Brüsszelben konferenciát, amelyet Csáky Pál, a szlovákiai Magyar Közösség Pártjának (MKP) európai parlamenti képviselője kezdeményezett, tájékoztatott az MTI. A rendezvényen petíciót nyújtottak át az illetékes EP-bizottság elnökének, a vasúti forgalom területén is követelve a dél-szlovákiai kétnyelvűség betartását.

        A rendezvényen Cecilia Wikström, az EP petíciós bizottságának elnöke személyesen vette át két szlovák civil mozgalom közös petícióját, amelyben a kétnyelvűség betartását követelik a vasúti közlekedésben is.

    Nagy Dávid, az MKP Via Nova ifjúsági csoportjának képviseletében a magyar közösség általános és nyelvi jogi helyzetéről, valamint a magyar tanítási nyelvű kisiskolák finanszírozásának problémáiról beszél.

     A rendezvényen részt vett az Európai Parlament frakcióközi kisebbségügyi munkacsoportjának ( intergroup) vezetője, Gál Kinga fideszes EP-képviselő, a konzervatív Európai Néppárt (EPP) alelnöke, valamint a katalán Jordi Sebastia és a finnországi svéd Nils Torvalds társelnökök, akik hozzászólásaikban szorgalmazták az őshonos kisebbségek védelmének fokozását az Európai Unióban.

    Vincze Loránt, az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának (FUEN) alelnöke áttekintette, mi történt az EU-ban a kisebbségvédelem terén 2015-ben, és körvonalazta, milyen irányban kíván újabb erőfeszítéseket tenni a kisebbségvédelem témájában idén.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.