0 0
Read Time:1 Minute, 20 Second

Külföldi tudósok közös cikket jelentettek meg a Science című tekintélyes tudományos szaklapban annak fontosságáról, hogy a természet védelme érdekében össze kell hangolni a tudomány szándékait a helyi szintű védekezés sokszor évszázadokra visszamenő hagyományaival.

“Nagyon sokat olvashatunk arról, hogy a világon baj van azzal, ahogyan az ember hasznosítja a természeti erőforrásokat, ezzel kapcsolatban „számtalan cikk jelent meg számtalan folyóiratban a tudomány részéről” – mondta az InfoRádió Szigma – A holnap világa című magazinműsorában Molnár Zsolt botanikus, az MTA Ökológiai Kutatóközpont tudományos tanácsadója, a cikk egyik szerzője.

Vannak olyan közösségek a földön, melyek nem a tudomány ismeretében működnek, hanem évszázados vagy évezredes tudásuk alapján gazdálkodnak. Az ő tudásukat azonban kevésbé veszi figyelembe a tudomány, amikor a globális fenntarthatóságról beszél, hiszen ez az ismeret „szanaszét” van a világban, különböző bennszülött törzseknél, vagy akár a hortobágyi pásztoroknál, így nehéz tudományosan szintetizálni – magyarázta a botanikus.

A Science című tudományos lapban megjelent cikk azt állítja, ahhoz, hogy fenntartható világot hozzunk létre, a „nem tudomány” által létrehozott tudásra is támaszkodnunk kell.

Míg a tudós csupán kutatja a környezetet, addig a helyben élő ember ebből él, tudását terepi tapasztalatokból szerzi, és szüleitől, nagyszüleitől örökli. A tudományos tudás generalizáltabb, egyetemességre törekszik, a gazdálkodó közösség pedig helyben szeretne túlélni – hangsúlyozta Molnár Zsolt.

A szakértő elmondta, egy másik amerikai lapban arról publikáltak, hogy szükség lenne természetvédelmi pásztorokra, akik ismerik őseik hagyományát, ugyanakkor tisztában vannak a tudomány által feltárt ismeretekkel is: például, hogy a vonuló madaraknak éjszakázóhelyre van szükségük,  egyes rovarfajok – bár alig láthatók – fontosak a legelő működéséhez. A kutatóknak is érdemes a helyi tudással foglalkozni, beszélgetni, együtt gondolkodni a közösségekkel, összegezte Molnár Zsolt.

Forrás: Infostart.hu

Foto:okologia.mta.hu

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.