0 0
Read Time:2 Minute, 46 Second

Ebben a hónapban több rendezvényre kerül sor online formában a gyergyószentmiklósi “Sfântu Nicolae” Elméleti Liceum megalakulásának 100-ik évfordulója alkalmából. Ez volt az első román tannyelvű liceum Felső-Maros völgyében.

 A decemberre tervezett valamennyi tevékenység, amelyet a “Sfântu Nicolae” Elméleti Liceum hivatalosan az Ünnepek Hónapjának nevezett, az intézmény születése óta eltelt évek, események jegyében zajlik, mint például: „virtuálisan ültetett 100 fa”, „100 fénykép az iskolámról”, „az idők során a diákok által játszott 100 féle játék” vagy „a nemzedékek 100 féle dala”.

Cosmina Maria Nan tanárnő, iskolaigazgató szerint pénteken a “Sfântu Nicolae” Elméleti Liceum 100-ik évfordulójára szerveznek virtuális műsort, melynek keretében bemutatják  a liceum monográfiáját, a „100 év. Idők és emberek” cimmel.

 „A monográfia számunkra az öröm ünnepe, visszatérés a múltba azzal a meggőződéssel, hogy valamennyiünk lélekbeli időtengelyén megtalálható az iskola értékének elismerése is, mely értéknek köszönhetően alakult  mindannyiunk kibontakozása”, fogalmazott Cosmina Maria Nan.

 A monográfia zárószava szerint e könyv oldalain a “Sfântu Nicolae” Elméleti Liceum tanárai összegyűjtötték az iskola történetének egyrészét, felhasználva az idők folyamán kiadott évkönyveket, jegyzőkönyveket és más dokumentumokat.

 „E kötet egy adattár, ismertető anyagokkal szolgál az 1920-as és 1930-as évek nehéz időszakáról, az 1940-es évek elején e térség román közössége által megélt nehéz időkről,  a háború utáni újraépitésről, a kommunista rendszer időszakáról és az iskolák visszatéréséről hivatásukhoz az utóbb 30 évben, illetve a diákok kemény ismeretekkel és egy demokratikus országhoz illő polgári ismeretekkel való felkészitéséről különböző területeken és a múlt és a jelen személyiségeiről”, mutat rá a Radu Traian Roşca történelem tanár által aláirt monográfia zárószava.

 Mint Cosmina Maria Nan hozzáfűzte, a gyergyószentmiklósi  a “Sfântu Nicolae” Elméleti Liceum 1919-től a város szellemi védnökének a nevét viseli, Gyulafehérvár Kormányzótanácsa által kibocsátott rendelet értelmében. Az 1920-as iskolai évben a Felső-Maros völgyi románok a gyergyószentmiklósi Kulturális és Nevelési Bizottsághoz intézett memorandumban azt kérték, hogy a liceum magyar tagozta mellett hozzanak létre egy román tagozatot is.

 A memorandumot a Gyergyószentmiklósról származó Ilie Câmpeanu esperes támogatta és neki köszönhetően jött létre az 1920-1921-es iskolai évben a mindössze 19 diákkal induló első román tannyelvű liceumi osztály, Csik vármegyében.

„A második világháború jelentős válatozásokat hozott: Sorra itt fejtették ki tevékenységüket a magyar tannyelvű Magyar Királyi Állami Gimnázium és az ugyancsak magyar tannyelvű Állami Társoktatási Liceum, valamint a román tannyelvű ”Sfântu Nicolae” Liceum, párhúzamosan a magyar tannyelvű Állami Elméleti Liceummal, majd 1948-tól a liceumot Vegyes Román Liceumnak nevezték. 1956-ban a Román Nyelvű Vegyes Liceum összeolvadt a magyar tannyelvű Állami Elméleti Liceummal és ebben a formában 1990-ig működött. 1990-től két, önállóan működő liceum alakult: a Román Elméleti Liceum és a „Salamon Ernő” Elméleti Liceum. 1995-től a liceum újra felvette hagyományos, kedvelt nevét, a “Sfântu Nicolae” Elméleti Liceum elnevezést”, magyarázta a liceum jelenlegi igazgatója.

 A péneken bemutatott monográfia kapcsán Cosmina Maria Nan még elmondta, hogy az irásmű az elismerés jegyében született meg azok iránt, akik leirták az iskola történtét.

 „A monográfia az emberekről szól, azokról, akik velünk együtt nevettek, sirtak és örvendtek,  akik jót akartak tenni a negézségek súlya alatt. Az irás az iskoláról szól, de főleg az emlékezésről. Ebben az összefüggésben az elfeledés hálátlanságot, mig az elismerés  a hódolat kifejezését jelenti”, fűze hozzá Cosmina Maria Nan.

A gyergyószentmiklósi centenáriumi iskola végzősei között emlithetjük meg Cornel Gârbea szinészt, Mihai Cerchez matematikust, Ion Micu filmgenetikust és Marius Urzică olimpiai bajnokot.

Forrás: AGERPRES

Traducerea: Péterfy Tünde

Foto: agerpres.ro

 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.