0 0
Read Time:3 Minute, 16 Second

Alfred Moses, aki az Egyesült Államok romániai nagykövete volt 1994 és 1997 között, Jim Rosapepe diplomatával folytatott beszélgetésében – amelyet az „Avangarda Ionuţ Vulpescuval” podcast is átvett – felidézte a Románia és Magyarország között létrejött szerződés részleteit, amely megnyitotta az útat mindkét ország NATO-csatlakozása előtt.

A Románia és a Magyar Köztársaság közötti megértésről, együttműködésről és jószomszédságról szóló szerződést 1996. szeptember 16-án írták alá Temesváron, amely szentesítette, hogy Magyarországnak nincs semmilyen területi igénye Romániával szemben, ami egyébként a NATO-tagság elengedhetetlen feltétele volt.

Íme, Alfred Moses és James Rosapepe között lezajlott beszélgetés fontosabb részletei:

James Rosapepe: Ki volt valójában Ion Iliescu, hogyan vezetett és milyen szerepet kellett betöltenie?

Alfred Moses: Döntő szerepe volt. Könyvemben a modern Románia atyjának nevezem, és bizonyos értelemben az is volt. Neki is meg voltak a maga hibái. Még életben van, 88 éves, politikailag már nem aktív. Néhány évvel ezelőtt, amikor találkoztam vele az Emlékiratait írta.

James Rosapepe: Az egyik projekt, amelyen Ön együtt dolgozott az államfővel, a Magyarországgal kötött szerződés volt.

Alfred Moses: Igen. Csakhogy ő államfő volt, így nem dolgoztam közvetlenül vele ezen a projekten. Sokat dolgoztam együtt viszont Meleşcanu külügyminiszterrel, aki nagyon ügyes úriember.

James Rosapepe: Mi volt a gond?

Alfred Moses: A probléma az volt, hogy a magyarok a Szerződés tartalmában hivatkozni akartak az Európa Tanács határozatára, amely előírta a kisebbségi csoportok jogainak elismerését.

James Rosapepe: Mert a magyarok képviselik a legnagyobb nemzeti kisebbséget Romániában.

Alfred Moses: Igen, és ehhez az etnikai kisebbségi csoportok jogainak elismerése kellett. Ezen dolgoztunk olyan megfogalmazás révén, mely szerint a kisebbségek kulturális jogainak elismerése az egyének, nem pedig a közösségek megnyilvánulásáról szól. Tehát ez nem politikai elismerés. A nemzeti kisebbségek kulturális jogait egyénileg ismerik el. Nincsenek csoportjogok. Tehát nincs szükségük politikai vonatkozásokra. A románok attól tartottak, hogy egy ilyen lépés elszakadáshoz vezet. Így aztán itt Washingtonban egy magyar külügyminiszter-helyettessel megoldottam ezt a kérdést, majd felhívtam Meleșcanut, és közöltem vele, hogy megegyezünk, ha Románia tiszteletben tartja mindazt, ami ráhárul. Elmondta, hogy fel fogja hívni Iliescu elnököt, és erről vissza is igazolt nekem, majd tájékoztattam Magyarország külügyminiszterét, így megszületett a megállapodás és aláírták a szerződést. Iliescu támogatta az eljárást, de nem vett részt a tárgyalásokon.

James Rosapepe: Értem. De a szerződés szerintem fontos eleme volt Magyarország és Románia, mint NATO-csatlakozásra felkészült két állam kapcsolatában.

Alfred Moses: Abszolút! A NATO-bővítést megelőző időszakban Perry védelmi miniszter (William James Perry) kidolgozta azt, ami később “Perry alapelvei” néven vált ismertté a világ előtt. Hat alapelvet kellett tiszteletben tartaniuk a NATO-hoz csatlakozni óhajtó államoknak. Az egyik elv szerint határvitákról szó sem lehet, azaz egy országnak nem lehetnek területi igényei a másikkal szemben. És ezt biztositotta nekünk a Románia és Magyarország közötti szerződés, pontosabban azt, hogy Magyarország lemond területi igényéről az egykor  az Osztrák-Magyar Birodalomhoz tartozó Erdélyben, megmaradva az 1919-es trianoni békeszerződésben meghatározott formában. Míg Románia a maga részéről lemond minden igényről, amely Magyarország egyes területeire vonatkozott volna. Ez megnyitotta az utat Románia és Magyarország számára a NATO fele. Enélkül nem tartották volna tiszteletben a csatlakozási elveket.

Megjegyzendő, hogy Ionuţ Vulpescu volt kulturális miniszter nemrég közölte a CAA Live!  podcast azon részét, amelyet Jim Rosapepe volt nagykövet készitett, aki 1997-2001 között képviselte az Egyesült Államokat Bukarestben. Jim Rosapepe vendége Alfred Moses az Egyesült Államok volt romániai nagykövete volt, aki e tisztséget 1994-től 1997-ig töltötte be. Ebben a podcastban a két diplomata Ion Iliescuról beszél és felidézi a NATO-csatlakozás egyik fontos pillanatát.

A CAA Live! podcast házigazdája, James (Jim) Rosapepe nagykövet volt, aki jelenleg negyedik mandátumát tölti marylandi szenátorként, és egyben a Demokrata Párt tagja, valamint az amerikai szenátus költségvetési és adóügyi bizottságának alelnöke. Alfred Moses nagykövet Jimmy Carter elnök egyik fő tanácsadója volt, 1994 és 1997 között pedig az Egyesült Államok romániai nagyköveteként tevékenykedett. Alfred Moses nagykövet néhány vallomása megtalálható a  „Bukaresti Napló: Románia útja a sötétségből a fény fele” című kötetében, amely az ART Publishing gondozásában jelent meg 2019 novemberében.

Forrás: g4media.ro

Fordította: Balázs Magdolna

Foto: G4Media.ro

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.