0 0
Read Time:1 Minute, 33 Second

A megállapodás megszületett – január elsejével közös megegyezéssel lép ki az Európai Unióból az Egyesült Királyság. És hogy ez mit is jelent a magyarok számára?

Vámmentesség, de nehezebb munkavállalás – a többi között ezt jelenti a most megkötött Brexit-megállapodás a magyarok számára. A kint munkát vállalóknak a jövőben egy olyan pontrendszernek kell megfelelniük, amiben előnyt jelent a magasabb szakképzettség és a nyelvtudás. A jövőben nehezebb lesz bekerülni a brit egyetemekre is.

2021 január elsejétől csak akkor lehet munkát vállalni az Egyesült Királyságban, ha a brit kormány által elismert állás betöltésére pályázik a külföldi munkavállaló. Ezentúl letelepedési és munkavállalási vízumot is igényelni kell az odaköltözés előtt.

A már kint élőknek is figyelniük kell: “Akinek nincsen meg a kettős állampolgársága, valamit biztosan kell tennie. Ugye itt két lehetőség van: valaki vagy itt él és dolgozik és akkor a rezidens státusza alapján be kell kérnie a letelepedési státuszt, amire meg van a rendszer és június 30-ig meg lehet csinálni. Vagy a B verzió, hogy nem itt él, de másod állásban kijár az Egyesült királyságba dolgozni ” – fogalmazott egy kint élő magyar. Nekik egy különleges vízumot kell igényelniük az ottani munkájuk folytatásához.

„A legnagyobb értékű szabad kereskedelmi egyezmény, amelyet London valaha kötött” – ezt már Boris Johnson mondta, miután kormánya és az Európai Unió megállapodott arról, hogy ((grafika)) továbbra sem lesznek külön vámok és kvóták a két gazdasági térség között. Igaz, határellenőrzésen és vámvizsgálaton át kell esniük a szigetre érkező kereskedőknek.

Megszűnik a roaming megállapodás, azaz 2021-től már drágább lesz egy telefon hívás Magyarország és az Egyesült Királyág között. Azonban a jövőben a Johnson kormányzat és Brüsszel meg szeretne állapodni a tarifákról.

A Brexit után nehezebb lesz bekerülni az Egyesült Királyság felsőoktatásába is. A kinti tanulást tovább nehezíti az eddigi kedvező diákhitel eltörlése. Igaz, a szakértő hozzátette, az egyetemek külön kedvezményekkel a jövőben is segíteni tervezik az EU-s diákok ott tanulását.

Forrás: atv.hu

Foto: atv.hu

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.