Cetăţenii Ungariei nu au încredere aproape în nimeni

Nici un lider din lume nu se bucură de susţinerea majorităţii cetăţenilor Ungariei, potrivit unui sondaj de opinie publicat recent de institutul american Pew Resarch Center. Amplul sondaj de opinie, care a cuprins 25 de ţări, printre care şi Ungaria, a analizat în primul rând atitudinea oamenilor faţă de marile puteri ale lumii. Potrivit datelor sondajului, în Ungaria nu se evidenţiază niciun lider, mai degrabă fiind caracteristică neîncredere generală. Doar 34% din intervievaţii ungari au răspuns că Emmanuel Macron aranjează bine treburile lumii, iar acest procent mic de susţinere a fost suficient ca preşedintele francez să se claseze pe primul loc, în timp ce preşedintele american şi cancelarul german Angela Markel au obţinut câte 31%.Preşedintele Rusiei Vladimir Putin a rămas doar cu un procent în urma acestora, iar dintre liderii marilor ţări preşedintele Chinei, Xi Jinping, a obţinut cel mai slab rezultat, respectiv 21 procente.

Fiind cunoscută retorica Guvernului ungar, rezutatele sunt oarecum surprinzătoare. Sondajul de opinie a fost realizat înainte de declanşarea disputei între Emmanuel Macron şi Viktor Orbán. Este adevărat că nici rezultatul obţinut de preşedintele francez nu poate fi considerat chiar bun, dar el s-a clasat, totuşi, pe primul loc. Rezultatul negativ obţinut de cancelarul german era de aşteptat. La fel de bine se poate observa că majoritatea cetăţenilor Ungariei nu sunt entuziasmaţi nici de preşedintele american, şi nici apropierea Guvernului ungar de Orientul Mijlociu nu i-a impresionat pe cetăţenii Ungariei.

Din datele sondajul rezultă clar discrepanţele din Europa. Susţinerea cancelarului Angela Merkel este destul de mare în ţările vest-europene, de exemplu în Olanda (85%) şi în Franţa (78%), în timp ce în ţările din sud-estul Europei este destul de redus, în Grecia, de exemplu, este  de 15%. La nivel mondial, majoritatea populaţiei are, totuşi, încredere în cancelarul german (52%), după care urmează preşedinţii francez (46%), chinez (34%), rus (30%) şi american (27%). Din sondaj rezultă şi un lucru interesant, anume că Angela Merkel este susţinută într-un procent mare de cetăţenii care se declară de stânga.

La nivel mondial, toată lumea este de acord că în ultima perioadă a crescut influenţa Chinei şi că în pezent şi Rusia are un rol tot mai mare pe plan internaţional.Este evident că, din cauza migraţiei şi crizei economice, în Grecia 81% din populaţie, în Spania 56% şi în Italia 55% din populaţie au convingerea că deciziile vin de la Berlin.

Nu poate fi fără semnificaţie nici faptul că aprecierea preşedintelui american Donald Trump la nivel mondial, dar şi în cercul aliaţilor săi cei mai importanţi, este catastrofală. În total au fost doar cinci ţări în care indexul de încredere a depăşit 50%, dar şi dintre acestea s-au evidenţiat Insulele Filipine (78%) conduse de Rodrigo Duterte şi Izraelul, care se simte obligat faţă de Trump pentru transferarea ambasadei SUA la Ierusalim. Din datele sondajului de opinie rezultă că această susţinere a preşedintelui american nu se referă la Statelor Unite ale Americii, ci mai ales la persoana lui Trdom.Cel puţin la aceasta se referă faptul că încrederea în forţa politică şi economică a SUA a rămas neclintită, jumătate din intervievaţi au o părere pozitivă despre SUA, iar la nivel mondial 63% din repondenţi că Statele Unite ale Americii ar trebui să rămână marea putere a lumii faţă de China (alte obţiuni nu au existat). În Ungaria 63% din cetăţeni au opinii pozitive despre SUA, iar în privinţa conducerii lumii, 45% s-au exprimat favorabil pentru Statele Unite ale Americii şi doar 9% pentru chinezi.Acest rezultat înseamnă un total de 54%, dar  întrebarea într-adevăr interesantă este: oare cu cine ar fi votat diferenţa de 46%, dacă ar fi existat şi o altă opţiune? Despre China părerile  au fost amestecate, dar mai mult negative (47%)

Sursa: Népszava.hu

Traducerea: Balázs Magdolna

Foto: Népszava

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


2 + 2 =