0 0
Read Time:2 Minute, 20 Second

Mint ismeretes, Románia nemrég megtámadta a luxemburgi bíróságon a Minority SafePack kisebbségvédelmi európai polgári kezdeményezés bejegyzését. Ezzel kapcsolatosan megkérdeztük Vincze Lórántot, az Európai Nemzetiségek Föderativ Uniójának (FUEN) elnökét, hogy hogyan magyarázza ezt a lépést és, véleménye szerint, Románia az egyedüli ország lesz-e, vagy lehet számítani más országok hasonló gesztusára is?

Románia eddig is mindent megpróbál megtenni a Minority SafePack megakadályozásáért, mind külföldön, mind belföldön megpróbál keresztbe tenni, ahol lehet. Az autonómiatörekvésekkel való „rémisztgetés” egy erőtlen kísérlet arra, hogy a román közvéleményt ellenünk fordítsák. A támadás egyértelműen az erdélyi magyar közösség ellen irányul, az utóbbi időszak magyarellenes hangulatának folytatása. 2018-ban, amikor a nacionalista hangulat vélhetően tovább erősödik, ennek a kezdeményezésnek a sikere Románia kudarca lenne. Románia külügyminisztériuma többször egyértelműen tudtunkra adta: nem áll érdekében, hogy ez a kezdeményezés sikerrel járjon. Azáltal, hogy most a törvényszéken is megtámadta a kezdeményezést, Románia elismeri, hogy reális esélye van a sikernek. Ezért minden eszközt megpróbál bevetni, jóformán érvek nélkül is megpróbál minden módszerrel keresztbe tenni nekünk. De ezzel is csak azt bizonyítja, ha Romániában valóban példaértékűen rendezve lenne a kisebbségek helyzete, az égvilágon semmi félnivalójuk nem kellene legyen a MinoritySafePacktől, sőt, tovább megyek, Románia az élére állna egy európai keretbe illesztett, a kisebbségeket értékként védelmező kezdeményezésnek, nyilaytkozta a FUEN elnöke.

Arra afelvetésünkre, hogy annak idején, Magyarország a kezdeményezők oldalán lépett perbe és mi történik, milyen fejleményekre lehet számítani, ha most az Európai Bizottság oldalán lép be, kihangsúlyozta:

Azt gondolom, hogy természetszerű, ha Magyarország így dönt, hiszen a Minority SafePack és a FUEN támogatója. Az európai kisebbségvédelmi eszközök kibővítése magyar nemzetpolitikai célkitűzés. De nem tartom kizártnak, hogy más államok is támogatóként belépnek a perbe.

Arra a kérdésre, hogy Románia lépése nem akadály az aláírásgyűjtés megkezdésének, illetve folytatásának, kategórikusan kijelentett:

Nem, az aláírásgyűjtés folyatódik, az elindított pernek nincsen halasztó hatálya. Az aláírásgyűjtés Erdélyben és mindenütt Európában folytatódik. Sőt, mire a tárgyalásra és ítélethirdetésre sor kerül, várhatóan kb 20-24 hónap múlva, a MinoritySafePackre vonatkozóan okafogyottá válik, sőt remélhetőleg addig már a jogalkotás folyamatában is előrébb tartunk.

Visszatérve a napokban elhangzott nyilatkozatára, miszerint   a kezdeményezést, a FUEN aláírásgyűjtő kampányát több európai ország pártja, valamint az Európai Néppárt (EPP) is támogatja, megkértük Vincze Lórántot, hogy magyarázza el miként részesülhetnek az EPP támogatásában olyan körülmények között,  hogy román pártok is tagjai az Európai Néppártnak, azonban Románia megtámadja a biróságon kezdeményezés bejegyzését!?

A két tény között nincsen összefüggés, így ellentmondás sem. Románia egy dologban következetes, hogy az európai kisebbségvédelmi törekvéseket minden eszközzel elfojtsa. Az is egyértelmű, hogy a román külügynek ebben a témában kialakított álláspontjának nem sok köze van a pártpolitikához, nem törvényszerű például, hogy a most Bukarestben hatalmon lévő PSD-ALDE koalíció egyértelműen ellenezné a MinoritySafePacket. A Néppárti alakulatok többsége ellenzékben van, az RMDSZ, amely szintén az EPP tagja, konkrét kérdésekben együttműködik a kormánykoalícióval, válaszolta kérdésünkre Vincze Lóránt, a FUEN elnöke.

Kérdezett: Balázs Magdolna

 

 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.