0 0
Read Time:2 Minute, 40 Second

Magánlátogatásra Romániába érkezett pénteken III. Károly brit uralkodó, aki 1998-tól, walesi hercegként rendszeres vendégnek számított az országban. Az uralkodó legutóbb 2022 májusában járt Romániában. A május 6-án megkoronázott brit királyt Klaus Iohannis román államfő katonai tiszteletadással fogadta az elnöki hivatalban. III. Károly személyében először jár brit uralkodó Romániában, ám a péntek délutáni “udvariassági találkozótól” eltekintve mostani látogatása is magánjellegű lesz – hangsúlyozta a bukaresti brit külképviselet.

A román elnöki hivatalban a fogadására összesereglett román állami vezetők, a civil társadalom képviselői és a külképviseleti vezetők előtt mondott rövid beszédében III. Károly azt mondta: otthon érzi magát Romániában és megszerette az országot, nagyra becsüli kultúráját, művészetét, történelmi örökségét, tájait és élővilága sokszínűségét. Felidézte: rokoni szálak fűzik Romániához, édesapjának unokatestvére volt Mihály király, az országból 1947-ben elűzött utolsó román uralkodó. Kiemelte: 25 éve látogatja az országot, és tanúja volt fejlődésének, mély benyomást tett rá a fiatal nemzedék vállalkozó szelleme és alkotóereje minden területen, a technológiától a faluturizmusig és környezetvédelemig. Rámutatott: Románia megőrizte falusi tájait, erdőségeit, fenntartható mezőgazdaságát és az élővilág számos olyan faját, amely Európa és a világ más vidékeiről már kipusztult – ez még értékesebbé teszi ezt az országot.

III. Károly király részt vett a román kulturális örökség megőrzésében, több régi vidéki házat megvásárolt és rehabilitált, megmentve ezeket a pusztulástól. Jelenleg több ingatlannal is rendelkezik hazánkban. 2015. június 2-án megalakult a Prince of Wales Románia Alapítvány, amely egy jótékonysági szervezet és az építészeti örökség megőrzését, a mezőgazdaságot és a fenntartható fejlődést támogatja Romániában. Az alapítvány a The Prince’s Charities Group része, és a Brassó megyei Szászfehéregyháza (Viscri) faluban található, amely az UNESCO világörökség része.

Károly király a székelyföldi Zalánpatakon falusi gazdaságot is vásárolt, amelyet szinte minden évben felkeres.

„Az Egyesült Királysághoz hasonlóan Románia is rendkívül sokszínű ország, a különböző kultúrák, vallások, nyelvek és nemzetiségek páratlan mozaikja. Számomra Románia nemzeti életének legkiemelkedőbb és legegyedülállóbb vonása az, hogy székelyek, erdélyi szászok, dunai svábok, zsidók, törökök, tatárok, magyarok, romák, lipovánok, és több mint egy tucat más etnikum él együtt a román nyelvű népességgel. Végtelenül szerencsésnek érzem magam, amiért számos alkalommal járhattam Romániában, és megismerhettem megannyi olyan román és brit embert, akik kiemelkedő munkát végeznek a két nemzet közötti kapcsolat megerősítése érdekében. Ez a kapcsolat közel áll a szívemhez a számomra kedves családi kötelékek miatt, hiszen dédnagymamámon, Mária királynőn keresztül, Rhédey Klaudia grófnő leszármazottja vagyok, aki a székelyek lakta Erdőszentgyörgyről származik– fogalmazott Károly 2022 szeptemberében, akit a „Magyar Nemzet” idézett az emlitett időpontban.

A Cotroceni Palotában tett látogatása után, a brit uralkodó péntek este megérkezett a zalánpataki birtokára, ahol több napot fog tölteni,pontosabban ekddig marad itt, majd várhatóan a Brassó megyei Szászfehéregyházára látogat, ahol szintén van birtoka.

A brit uralkodó Zalánpatakon vásárolt háza egész évben panzióként működik és nyitva áll a turisták előtt, kivéve a király romániai tartózkodásának idején

Amint azt a Krónikának nemrég a Károlyt a Székelyföldön rendszeresen fogadó Kálnoky család tagja, Kálnoky Mátyás elmondta, az angol királyi udvar szabályairól azt kell tudni, hogy királlyá válása után az egykori hercegi birtokokat az új uralkodó átadja a trónörökös hercegnek. Érdekes módon a zalánpataki birtok ezúttal kivételt képez, mert III. Károly nem mondott le fia javára székelyföldi birtokáról. Ez azt jelenti, hogy nagyon ragaszkodik hozzá, tehát vissza szeretne térni a Székelyföldre.

Forrás: magyarnemzet.hu/kronikaonline.ro

Foto: Jurnalul

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.