0 0
Read Time:1 Minute, 19 Second
sogorcsaba
Forrás:www.sogorcsaba.eu

Az Európai Nemzetiségek Föderativ Uniója (FUEN) az idén májusban a görögörszági Komitini városban tartotta kongresszusát. A munkálatok lezajlása után megkérdeztük Sogór Csaba európai parlamenti képviselőt, hogy milyen meggondolásból döntött a FUEN arról, hogy idei kongresszusát Komitini-ben tartja?

“A FUEN, az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója az őshonos nemzeti kisebbségek legnagyobb európai ernyőszervezete, 32 országból mintegy 90 tagszervezete van. Éves kongresszusait mindig egyik tagszervezete meghívására más és más helyszínen tartja, míg tavaly Flensburgban, azelőtt Dél-Tirolban, idén a görögországi Komotiniben, a nyugati trákok központjában találkoztak a tagszervezetek. Nagy örömünkre szolgál, hogy a szervezet 2017-es kongresszusát az RMDSZ meghívására Kolozsváron tartja majd”.

A FUEN-közgyűlésen határozatba foglalták  az erdélyi magyar és a felvidéki magyar autonómia-törekvések támogatását.

Arra a kérdésünkre, hogy mit jelent, illetve miben nyilvánul meg konkrétan e támogatás az erdélyi magyarság számára, Sogór Csaba EP-képviselő elmondta:

“A FUEN, mint az őshonos nemzeti kisebbségek legnagyobb európai szervezete az RMDSZ, az MPP és a felvidéki MKP javaslatára határozatot fogadott el a Komotiniben tartott kongresszuson, amelyben az EU-ban működő kulturális és területi autonómiák legjobb gyakorlatainak alkalmazását kéri Romániától és Szlovákiától. Ez a határozat is mutatja, hogy az autonómia különböző formái Európa sok országában hatékony eszközei a többség-kisebbség viszony kezelésének, ezért Kelet-Európában sem tekinthetnek rá a kormányok tabuként, esetleg olyan törekvésekként, amelyek veszélyt jelentenek az adott ország stabilitására. Ellenkezőleg, a nyugat-európai tapasztalatok azt mutatják, hogy ezek a közjogi megoldások fokozzák a kohéziót és a szolidaritást az ország többségi és kisebbségi lakossága között”.

 Az interjút készitette: Balázs Magdolna

 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.