0 0
Read Time:1 Minute, 38 Second

Ma, a nemzeti/nyelvi alapú politikai és területi autonómia olyan fogalom lett, amit át lehet fordítani egy nagyon veszélyes irányba, hangsúlyozta Stefano Bottoni olasz történész.

Katalónia, például, az autonómia státusznál többet akar, mi több, a régió függetlenségét követelő megmozdulásokra is sor került. A történész véleménye szerint nem ez a megoldás és  a spanyol államnak sem ajánlaná, hogy térjen vissza egy túlcentralizált modellre, mert nemcsak az 1978-as spanyol alkotmány, de az egész Franco utáni demokratikus berendezkedés alapvetően a helyi autonómiákra, a helyi  kezdeményezések laza szövetségére épült. Ez a mai demokratikus Spanyolország, nem érdemes és nem is szabad innen visszalépni csak súlyos konfliktusok árán. Csak érdemes nyitott szemmel járni, mert ha például valaki Katalónia függetlensége mellett áll tudnia kell, hogy lehetnek olyan „barátai”, akik nem biztos, hogy jót tesznek az ügynek. Ingatag a talaj és könnyú rossz társaságba keveredni, mert vannak olyan erők – nevezetesen Oroszország, méghozzá állami szinten -, amelyek minimum és bizonyítottan az utóbbi 15 évben többször próbáltak belenyúlni nyugat-európai vagy közép-európai folyamatokba. Az egész putyini politikának nem az volt a célja, hogy organikus  alternatívát felmutassanak az általuk lenézett liberális demokráciának, hanem az hogy káoszt keltsenek és hogy bomlasszanak, ami egy klasszikus állambiztonsági játszma volt a szovjet tipusú rendszerekben.

Sajnos tudjuk, hogy milyen apparátusból került ki Vladimir Putin, hogyan gondolkodik. A demokratikus intézményekben és a nyugati értékekben vetett bizalom rombolása  egy klasszikus bomlasztási játszma eredménye. Nem az a cél, hogy valamit építsünk, valamit pozitívan felmutassunk. Nincs mit felmutatni, nincs járható alternatív orosz oldalról. Az az egyszerű cél, hogy hogy másnak se legyen jó. Ez egy ilyen játszma és ezért mondjuk, hogy egy székely autonómia vagy egy romániai közigazgatási reformvitában érdemes erre is figyelni. Nem mondanám azt, hogy mindenről le kell mondani, csak nagyon kell vigyázni.

De vannak olyan vidékek is, mint például Skócia, ahol  a Brexit miatt erősödtek meg ismét a függetlenség-pártiak, akik az Európai Uniótól való tartozás érdekében lépnének most ki az Egyesült Királyságból, magyarázta Stefano Bottoni.

Szerkesztette: Székely Dénes

Foto: unifi.academia.edu

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.