0 1
Read Time:2 Minute, 13 Second

Svédország jó úton halad afelé, hogy a világ egyik első “füstmentes” országává váljon,  ahol a lakosság kevesebb mint 5%-a dohányzik. Az északi állam várhatóan a következő hónapokban éri el ezt a történelmi küszöböt, miután a dohányosok aránya az elmúlt 15 évben 15-ről 5,6%-ra csökkent. Ilyen eredmény mellett Svédország 17 évvel korábban teljesíti az EU 2040-re kitűzött célját.

„Egyetlen más uniós ország sincs, amely akár csak megközelítőleg meg tudná ezt ismételni” – mondta Dr. Delon Human, a témában jártas szakértő az Euronews-nak. Rámutatott Svédország „úttörő stratégiájára” a dohányzás elleni küzdelem terén, és megjegyezte, hogy a dohányosok sok segítséget kapnak a „kevésbé káros” alternatívákra – például a snüsszre, a nikotinpárnákra és az elektromos cigaerttákra – való áttérésben.

„Mindezt ráadásul akkor, amikor más országok betiltják a csökkentett kockázatú termékek használatát” – tette hozzá Dr. Human. Példának Portugáliát hozta fel, amely a dohányzásnak hadat üzenve – több más európai ország nyomdokaiba lépve – nemrégiben betiltotta az e-cigarettákat a középületek melletti szabadtéri helyeken. (Bár nem európai ország, Ausztráliában szintén épp nemrégiben jelentették be: betiltják a szabadidős célú e-cigarettázást.)

„Nincsenek kockázatmentes dohánytermékek, de például az e-cigaretta 95%-kal kevésbé káros, mint a rendes változata” – mondta a szakértő, hozzátéve, hogy „sokkal jobb, ha egy dohányos a hagyományos cigarettáról áttér az alternatív termékekre, mintha tovább dohányozna”.

Dr. Human rámutatott: a statisztikák szerint Svédországban a legalacsonyabb a dohányzással összefüggő betegségek aránya az EU-ban, s emellett 41%-kal alacsonyabb a rákos megbetegedések előfordulása, mint más európai országokban. A svédeknél ráadásul közel 40%-kal alacsonyabb a dohányzással összefüggő betegségek – például a stroke, a szív- és tüdőbetegségek, a tüdőtágulás és a krónikus hörghurut – halálozási aránya is.

Bár a dohányzók számára kínált alternatívák nagyobb választéka is szerepet játszott, az edukáció és a dohányzás visszaszorítására irányuló intézkedések is nagyban segítettek a nemzetnek a leszokásban. A Tax Foundation adatai szerint Svédországban 2021-ben 4,51 euró volt a cigaretta adója, ami az uniós átlag körüli érték. Az EU-ban egyébként Franciaországban és Írországban vetik ki a legmagasabb, Bulgáriában és Lengyelországban pedig a legalacsonyabb adót a cigarettára.

A Smoke Free Sweden nevű kampánycsoport szerint a dohányzásról való leszokás évente több mint 3400 életet ment meg, számításaik alapján ráadásul az EU-ban 2,84 millió életet lehetett volna megmenteni, ha a blokk követte volna a svéd példát.

Az európai statisztikai hivatal, az Eurostat által összeállított adatok szerint a dohányzás terén a legrosszabbul Bulgária áll, ahol a lakosság 28,2%-a fogyaszt naponta dohányterméket. Bulgáriát sorban Törökország (27,3%), Görögország (27,2%), Magyarország (25,8%) és Lettország (24,9%) követi. A görögök történelmileg a legsúlyosabb dohányosok közé tartoztak Európában, tanulmányok azonban kimutatták, hogy az ország brutális gazdasági válsága miatt csökkent a fogyasztás.

Forrás: Euronews/kitekinto.hu

Foto: Kitekintő.hu

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.