0 0
Read Time:3 Minute, 51 Second

msl2A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) arra kéri a székely szabadság napján, március 10-én Marosvásárhelyen tartandó megemlékezés, felvonulás és tiltakozás résztvevőit, hogy azonnal szigeteljék el, és adják a rendfenntartók kezére azokat az esetleges provokátorokat, akik a békés, de határozott kiállást próbálnák megzavarni.
Az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményben Izsák Balázs SZNT-a rendkívül fontosnak ítélte, hogy mind a megemlékezés, mind a felvonulás és tiltakozó nagygyűlés a legnagyobb rendben, a hatályos gyülekezési törvényt betartva történjen.
“Emlékezzünk és tiltakozzunk székely méltósággal, azzal az erkölcsi tartással, amely – a székely hagyományoknak megfelelően – népünk minden megmozdulását jellemezte a történelem során, és jellemzi ma is. Ne adjunk helyet semmilyen esetleges provokációnak, jöjjön az bárhonnan, a békés, de határozott kiállást megzavarni akarókat azonnal szigeteljük el, és figyelmeztessük a legközelebbi rendfenntartó személyt” – áll a közleményben.
Izsák Balázs szerint a hatóságok akár nagyszámú jelenléte is a résztvevők biztonságát szolgálja, akárcsak a csendőrség által a helyszínen készített fényképek, vagy filmfelvételek. “Megértéssel és együttműködve viszonyuljunk a hatóságokhoz. Senkinek nincs oka félni tőlük” – közölte az SZNT elnöke. Arra is felszólította a résztvevőket, hogy ne hozzák magukkal pártok, ideológiai csoportok zászlóit és egyéb jelképeit. “Fegyvert, fegyverként használható éles vagy hegyes eszközöket, szeszes italt, kábítószert nyilvános rendezvényre hozni súlyos törvénysértés!” – áll a közleményben.
Az SZNT elnöke arra kérte a rendezvény résztvevőit, hogy kerüljék az SZNT által megfogalmazott céltól idegen jelszavakat, gyűlöletkeltő, uszító, mások személyiségi jogait sértő, a rendezvény méltóságával összeegyeztethetetlen feliratokat. “Ne adjunk alkalmat a céljainkat nem értőknek, hogy rendbontókként bélyegezzenek meg” – fogalmazott.
Az SZNT elnöke emlékeztetett arra, hogy alkotmányos úton akarják Székelyföld autonómiáját elérni. “A megvalósítás útján mindig jogkövető magatartást tanúsítottunk, és erről az útról ezután sem fogunk letérni! Ezt követeli meg tőlünk egész történelmünk, a székely közösségi gondolkodás és magatartás!” – áll az SZNT elnökének a hétfői közleményében.

Meglepő változások a Székely Szabadság Napja megszervezését illetően

Andrei Mureşan, a marosvásárhelyi polgármesteri hivatal titkára az Agerpres Nemzeti Hirügynökségnek adottnyilatkozatában elmondta, hogy a hivatal megfellebbezte azt a birósági itéletet, amely arra kötelezi az intézményt, hogy véleményezze a Székely Nemzeti Tanács nevében a Siculitas Egyesület által 2015-ben benyújtott előzetes bejelentést a Székely Szabadság Napjának megszervezésére 2016 és 2017 március 10-én. Mint Andrei Muresan hozzáfűzte, a polgármesteri hivatal a birósági határozat elleni fellebbezést a törvény által előirt határidőben terjesztette be. Ilyen körülmények között a fellebbezés elbirálásának iddeje alatt felfüggesztik az elsőfokú itéletet.

A hatóságok azt sugallják, hogy e tömegrendezvény nem illeszkedik a törvényi keretekbe, mivel az Székely Nemzeti Tanács nem rendelkezik a nyilvános gyülekezetek megszervezesére vonatkozó törvény által előirt engedélyezésekkel.

A Maros Megyei Törvényszék arra kötelezte a polgármesteri hivatalt és Marosvásárhely városát, hogy vegye tudomásul, látomozza a Siculitas Egyesület által benyújtott kérést a rendezvény megszervezésére. A birósági döntést különbözőképpen értelmezték. A polgármesteri hivatal, például, a médiának úgy nyilatkozott, hogy előzetes tájékoztatás benyújtását várja a megemlékező akció megszervezéséről és a tiltakozó felvonulásról, hogy látomozza ezeket. Jogászok szerint a látomozás pozitv vagy negativ lehet.

Ezzel egyidőben, Izsák Balázs, az SZNT elnöke sajtóértekezletet tartott, amelyen bejelentette, hogy annak ellenére, hogy a polgármesteri hivatal megtámadta az alapfokon kimondott kedvező birósági itéletet, nem változtatnak az eredeti szándékon és március 10-én, Marosvásárhelyen megtartják a székely szabadság napi rendezvényt, pontosabban, a megemlékezést, felvonulást és a tiltakozást.

Az, hogy a román helyi hatóságok képviselőjének nyilatkozata a Székely Szabadság Napjának 2016 március 10-i megszervezésére vonatkozóan az Izsák Balázs SZNT-elnök által tartott sajtóértekezlet közelségében hangzott el, úgy is vélhető, hogy a román hatóságok fondorlatos birói probálkozással akarják „bőviteni” a magyarok tolerancia határait.

A jogi normák szerint a fellebbezés elbirálása alatt az előzőleg kimondott itéletet felfüggesztik, ami azt jelenti, hogy a március 10-i rendezvényt törvényes alapon szervezik meg.

A rendezvényen állitólag részt vesz, a magyar publikum mellett, a 64 Vármegye Ifjúsági Mozgalom számos képviselője, a Jobbik és a Magyar Gárda több tagja, valamint szimpatizánsok. Ilyen körülmények között megtörténhet, hogy a 2014-es incidensekhez hasonló helyzet adja elő magát, amikor a több ezres tömegben elvegyült szélsőségesek egy csoportja feszült hangulatot keltett és a csendőrökkel dulakodott.

Az akkori incidenseket elmarasztalták a magyar vezetők is, akik úgy vélték, hogy az ilyen hangulat alkalmat ad arra, hogy az egész erdélyi magyarságra rányomják az erőszakos, xenofób és nacionalista magatartás bélyegét, s emiatt autonómiatörekvéseiket egybevonják az irredenta és destabilizáló megnyilvánulásokkal.

Az idei, marosvásárhelyi rendezvény kapcsán kialakult kényes helyzetben bizonyos csoportok részvétele a Székely Szabadság Napján nem a legszerencsésebb, mivel egy újabb botrány előidézése ismét rossz fénybe helyezné a magyar közösséget. Ebben a helyzetben, amikor a román hatóságok ismét megakadályozzák a magyarok gyűlekezéshez és tiltakozáshoz való jogának gyakorlását, jogosan tevődik fel a kérdés: Milyen mértékben befolyásolja a marosvásárhelyi polgármester-jelölt esélyét egy, az SZNT-rendezvénnyel kapcsolatosan kkirobbanó botrány? E kérdésre a választ, valószinüleg, a Jövő adja meg nekünk!

Székely Dénes

Foto: www.maszol.ro, www.vasarhely.ro (Miska Brigi)

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.