0 0
Read Time:2 Minute, 7 Second

Szakadó esőben kezdődött péntek délután a székely szabadság napja alkalmából szervezett megemlékezés és felvonulás Marosvásárhelyen, a székely vértanúk emlékművénél.

Az idén, a vásárhelyi lakósok mintha kevesebben szolidarizáltak volna a rendezvénnyel, valószinüleg az eső miatt, de az is lehet, hogy munkanap volt, vagy éppen, mert nem érdekli a politika.

A Hirek Határok Nélkül –Ştiri fără Frontiere portálnak adott exklúziv interjúban Sándor Krisztina, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács ügyvezető elnöke, egyebek mellett, elmondta, hogyan reagáltak a részvevők a külföldi meghivottjak által mondott beszédekre:

“Érezhető volt, hogy a legrokonszenvesebb felszólalóink, azok a külföldi vendégeinek. Ez a tavaly és a tavaly előtt is igy volt. Olyan természetességgel tudnak szólni a tömeghez – például a katalánok – , amit szerintem nálunk is tanitani kellene, semmilyen pátosz, hagnem nincs túlsúlyban, viszont nagyon bátoritóan tudnak szólni a tömeghez. Az idén az Európai Szabad Szövetség képviselői Gábor Áron dijat is kaptak és maguk is megvoltak hatódva, mert ilyen dijat – mind mondották – fenállásuk óta soha nem kaptak”.

A részvevők egybegyűltek e rendezvényen, hogy leróják kegyeletüket a Habsburg-ellenes székely szervezkedés 163 évvel ezelőtt kivégzett vértanúinak emlékművénél, és a prefektusi hivatal elé vonulva nyilvánítsák ki a székelység autonómiaigényét.
A csendőrség és a rendőrség nagy erőkkel biztosítja a tömegrendezvényt. A megemlékezés bejáratainál a csendőrség megakadályozta, hogy fa zászlórúdra tűzött székely és magyar zászlókkal lépjenek be a résztvevők a tüntetés helyszínére.

Tőkés László európai parlamenti képviselő beszédében kifejtette, hogy az erdélyi magyarságnak ma is az árulás és hatalombarát opportunizmus árnyékában és közegében kell folytatnia küzdelmét szabadságáért, szülőföldje ártó szándékú területi-közigazgatási átrendezése ellen, Tőkés László itt az RMDSZ-re tett utalást.

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke a marosvásárhelyi székely vértanúk emlékműve mellett beszélt erről a székely szabadság napján. Mint felidézte, a székely vértanúkat is magyar áruló küldte 163 éve a vérpadra, közölte az MTI.

Szabolcs Attila, a magyar Országgyűlés nemzeti összetartozás bizottságának alelnöke beszédében felidézte, az elmúlt hetekben románok százezrei vonultak az utcákra, mert azt érezték: lopják az országukat. „Román barátainknak üzenem, az erdélyi magyaroktól, a székelyektől a szabadságot is lopják. Pedig ez a minimum” – fogalmazott a fideszes politikus. Úgy vélte, a baszkoktól, flamandoktól, katalánoktól kell megtanulni az „autonómia mesterségét”, tájékoztatott a kronika.ro portál.

A Székely Szabadség Napja alkalmából szervezett rendezvényen való részvételre utalva, Sándor Krisztina megjegyezte, hogy minden busz, amely be volt szervezve megérkezett Vásárhelyre. “Valószinüleg a vásárhelyiek vagy Vásárhely környékén élők mondhatták le a részvételt, de azok, akik reggel elindultak Székelyföldről vagy Kolozsvárról, azok megérkeztek”.

Sajnos, az tapasztalható, hogy évről-évre apad a részvevők száma –  mind a vásárhelyi, mind a környékbeli lakósok száma – e magyar rendezvényen.

Összeállitotta: a szerkesztőség

Foto: Krónika Online

 

 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.