0 0
Read Time:1 Minute, 11 Second

Marosvásárhelyiek és Erdély számos más településéről érkezett demonstrálók ezrei gyűltek össze vasárnap a székely szabadság napja alkalmából rendezett megemlékezésre és autonómiatüntetésre.

Az 1854-ben kivégzett székely vértanúk emlékművénél már a meghirdetett kezdés előtt fél órával ünnepi hangulatban gyülekezett a tömeg, magyar és székely zászlókat lengetve.

A demonstráció részvevői Székelyföld területi autonómiáját és az úgynevezett terrorper nyomán Romániában bebörtönzött székelyek szabadon bocsátását követelték.

Beszédében Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke kihangsúlyozta: “a demonstráció legfőbb üzenete az, hogy a székely nép nem mond le Székelyföld területi autonómiájáról, törekvésük pedig nem jelent fenyegetést senki számára.”

A székely vértanuk emlékművénél tartott megemlékezés után a demonstrálók a Székelyföldnek autonómiát követelő petíciót adtak át a kormány helyi képviseletét ellátó megyei prefektusnak.

A magyarországi Miniszterelnökség is támogatta a székely szabadság napja alkalmából rendezett felvonulást.

Az MTI-hez vasárnap eljuttatott közlemény szerint a magyar kormány továbbra is a leghatározottabban kiáll azon álláspontja mellett, hogy az autonómia, az önrendelkezés joga a kisebbségben élő közösségek megmaradásának biztosítéka.

“Egy közösség csak akkor tud megmaradni, ha sorsát maga alakítja, ha a közösség jövője szempontjából legfontosabb kérdésekről maga dönt” – áll a közleményben

A Székely Szabadság Napja alkalmából a budapesti Hősök terén tartott rendezvényen Németh Zsolt, az országgyűlés külügyi bizottságának elnöke kijelentette, hogy “erőteljes magyar képviseletre van szükség az Európai Parlamentben, hogy megvalósuljon Székelyföld autonómiája és Európa valóban a régiók Európája legyen”.

Marosvásárhelyen a székely szabadság napja alkalmából szervezett megemlékezés és tiltakozás incidensek nélkül zárult.

Forrás: MTI

Foto:Krónika

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.