0 0
Read Time:4 Minute, 7 Second

53a7dc7195f9cf8b36000000Interjú Borbély Lászlóval, az RMDSZ politikai alelnökével –

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség által nemrég közvitára bocsátott Székelyföld autonómia-tervezete a támadások célpontja lett, még a romániai magyarok más szervezetei részéről is.

Az ilyen támadások végül is megerősitik azt, hogy ez egy jó tervezet

Arra a kérdésünkre, hogy az RMDSZ milyen álláspontra helyezkedik az autonómia-tervezet ellen irányult támadásokkal szemben, Borbély László, a Szövetség politikai alelnöke hirportálunknak az alábbiakat nyílatkozta:

„Az ilyen támadások, amelyek román részről és a magyar szervezetek részéről jönnek, végül is megerősitenek abban, hogy ez egy jó tervezet. Egyszerűen nem értjük a magyar kollegákat, mert ha elolvasták volna figyelmesen, lényegbeli elemzést végeztek volna, minden bizonnyal rájönnek, hogy e tervezet nagyon sok olyan elemet tartalmaz, amely az általuk támogatott tervezetben is megtalálható. Nyilvánvaló, hogy ők ezzel csak hiteltelenítik magukat, hiszen ők is elmondják, hogy a dél-tiroli modell, az egy követendő modell. Ez a tervezet 80-85%-ban épp, hogy a dél-tiroli modellt követi. Eegyszerűen arról van szó, hogy ha nem ők az autonómiának a letéteményesei, akkor már megsértődnek és mint egy gyerek veszik a játékaikat és elmennek. Hál’Istennek felelősségük nincs, a felelősség a miénk”.

A román politikum közvéleménye sokkal lazábban reagált, mint gondoltuk volna

Ilyen szempontból nem volt olyan rossz ez az időszak és nem hiszem, hogy nagyon szkeptikusak kellene, hogy legyünk, hiszen a román politikum közvéleménye sokkal lazábban reagált, mint gondoltuk volna. Természetesen, egyes hírcsatornák megpróbálták a hangulatot ellenünk irányitani, de az emberek már másképpen goldolkoznak, másképpen viszonyulnak ezekhez a dolgokhoz, mint ezelőtt 5-10 évvel. Mi elinditottuk a dialógust, mi elinditottuk a közvitát”

A Proiect of Ethnic Relations amerikai szervezet beszáll a román-magyar dialógusba

A Proiect of Ethnic Relations (PER) amerikai jogvédőszervezet képviselőivel nemrég volt egy talákozónk. Tulajdonképpen ez a híres, hírhedt PER-folyamatnak a folytatása, amit egyesek megint megpróbáltak megtámadni. Én nagyon örvendek, különben, hogy ez tovább fog zajlani, hiszen, mindenki nagyjából beismerte, hogy ez egy jó folyamat volt a 90-es években, amikor elkezdtünk tárgyalni a román féllel ennek az alapitványnak a közvetitésével. Most már nagyjából az  a probléma, hogy azok is részt szeretnének venni ezeken a tárgyalásokon, akik akkor nem voltak meghíva. Nagyon érdekes, hogy azok, akik akkor azt mondták, hogy szörnyű dolog, egy tragédia volt 1993-ban a Neptun-folyamat – mint ahogy Tőkés László is elvbarátai is nyílatkoztak -, most azt mondják, hogy ők is ott szeretnének lenni. De, akkor el kellene döntsék, hogy mi az álláspontjuk.

Tehát, beindult egy folyamat ezzel megyünk tovább. Tudjuk, hogy nem rövid távú, tudjuk, hogy nagyon nehéz lesz a román többséget meggyőzni, arról, hogy igazunk van, de hát ez az utóbbi 25 évben már nem is tudom, hogy hányszor volt úgy, hogy el kellet teljen egy bizonyos időnek, amig meggyőztük a román többséget, hogy jóváhagyják azt, amit mi elképzeltünk”.

Nevetséges Magyarország részvétele a törvénytervezet közvitájában

A magyarországi képviselők esetleges részvételéről az autonómia törvénytervezet közvitájában, Borbély László így vélekedett:

„A magyországi képviselők részvétele a törvénytervezet közvitájában nevetséges számomra, hiszen a magyarországi kormány és pártok mindig is elmondták, hogy ők azt támogatják, amit itt a magyarság legitim képviselői támogatnak. Ennyi és nem több. Kidolgoztuk e tervezetet, amelyet a magyar közösségnek kell elfogadnia, hiszen nyilvánvaló, hogy itt mi vagyunk azok akik, 2012-ben élveztük a magyar közösség bizalmát. Ezt itt kell megoldjuk, Romániában. Ez még inkább  hitelteleníti azokat, akik ilyeneket mondanak felelőtlenül, hiszen a magyar kormánynak nem az a dolga, hogy itt üljön a tárgyalóasztalnál, hanem az, hogy  támogassa a mi kéréseinket, amit meg is tesz. Én nem láttam a magyar kormány részéről egyetlen olyan  nyílatkozatot sem, amelyben kérte volna részvételüket a tárgyaláson”.

A PER amerikai jogvedő szervezet közvetítő szerepéről az RMDSZ politikai alelnöke leszögezte: „Két tárgyalásunk is volt, amelyeken autonómia-kérdéseket vitattunk meg. Tulajdonképpen egy szemináriumra került sor, amelyet ők kezdeményeztek, ami egyszerűen egy jó folyamat, mert más hangulatban, a sajtó jelenléte nékül, a felelős politikusok  racionális érvekkel próbálják meggyőzni egymást. Erről szólt a legutóbbi tárgyalás is. Amint látom, azt is elismerte mindenki, hogy az Amerikai Egyesült Államok jobban odafigyel  ezekre a kérdésekre, ami magyon jó dolog, hiszen ez az érdek”.

Mindehhez annyit fűzünk hozzá, hogy a Proiect of Ethnic Relations (PER) amerikai közvetítő szervezet jogi személyként működő, nonprofit alapitvány és székhelye az USA-ban van.

Először 1993-ban ültek tárgyalóasztalhoz, a PER közvetítésével, a tengerparti Neptun üdülőhelyen a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) és a kormányzó Társadalmi Demokrácia Romániai Pártja (2001-től Szociáldemokrata Párt) egyes politikusai. Az akkori tárgyalások erősen megosztották az erdélyi magyar társadalmat. Az RMDSZ vezető politikusai a román-magyar kiegyezés első lépésének, a szövetség akkori belső ellenzéke pedig a magyar érdek elárulásának tekintette a Neptunban kötött megállapodást.

Az erdélyi Magyar sajtóban nemrég olyan hirek jelentek meg a  román-magyar autonómiatárgyalások esetleges megkezdése kapcsán, hogy román politikusok megkeresték az amerikai Project on Ethnic Relations (PER) szervezetet, hogy közvetítsen a román és a magyar közösség képviselői között. Ezen sajtóinformációk nyomán, a Székely Nemzeti Tanács közleményében leszögezte, hogy egy esetleges román-magyar tárgyaláson, amely a magyar autonómiatörekvésekről szólna, “Magyarország képviselőinek is helyet kellene biztosítani”.

Az interjút készítette: Balázs Magdolna

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.