0 0
Read Time:1 Minute, 56 Second

Interjú Sándor Krisztinával, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács ügyvezető elnökével

Ezen az átfogó cím alatt szervezik meg az idén, július 24-29. között, Tusnádfürdőn,  a Bálványosi Nyári Szabadegyetemet és Diáktábort, mondotta érdeklődésünkre Sándor Krisztina, a diáktábor szervezőinek egyike, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) ügyvezető elnöke, aki hozzáfűzte:

“E cím – Szenvedélyünk, Tusványos! – önmagára is mutat, mivel azok, akik 10-20 éve szervezzük e tábort úgy gondoljuk, hogy a diáktábor olyan folyamattá vált, amelyre minden  évben és most is oda kell figyelni. Ugyanakkor jelzi azt is, hogy azok, akik minden évben eljárnak e szabadegyetemre már kialakitottak egy közös politikai, közösségi jövőképet vagy legalábbis hajlandóak erről vitázni. Az idei programunkban is nagyon érdekes és értékes előadások, koncertek és más szórakoztató műsorok szerepelnek. A szokáshoz hiven, az idén is nagyon sok politikust várunk, elsősorban Magyarországról. A jelenlegi kormány részéről is egyértelműen jelen lesz a miniszterelnök, akik már évtizedek óta eljön a táborba, valamint Szemlyén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár és több miniszter és államtitkár. Román részről évek óta egyre nehezebb  megfelelő előadókat meghivni, mivel, általában, tartózkodó magatartást tanusitanak a magyar rendezvényekkel szemben – szavazatvesztés miatt. A MOGYE ügyében szeretnénk, ha eljönne a jelenlegi tanügyminiszter – meghivót is küldünk neki. Ezen kivül vannak olyan témák, amelyekre korábbi és jelenelgi minisztereket várunk, például, ami a közép-európai stabilitást és jövőjét illeti”.

A Marosvásárhelyi Orvosi- és Gyógyszerészeti Egyetem ügyének támogatásáért indott aláirásgyűjtésről az EMNT ügyvezető elnöke elmondta:

“Tizenkétezer körül irták alá mostanig a peticiót és a kampányunkat a Tusványosig folytatjuk. Nyilvánvaló, hogy a döntést politikai szinten kell meghozni, de fontos, hogy a román döntéshozó tényezők, a román tanügyminiszter is lássa, hogy ebben az egyetem-egyesítésben (a MOGYE és a marosvásárhelyi Petru Maior egyetem összevonása) a magyar orvosi egyetem jövője gyakorlatilag megszűnik. Május 10-én találkoztunk az egyetem magyar karának oktatóival és a rektorhelyettessel és mindeannyian egyetértettek azzal, hogy a két egyetem összevonása rövid – vagy közép távon a magyar oktatás elsorvadásához vezet. Ez  megengedhetetlen és a politikumnak muszály közbeszólnia, mert az erdélyi magyar társadalomban több mint presztizs, mondhatnám úgyis, hogy létkérdés, a magyar orvosképzésre szükség van és ha ez lehetséges volt az elmúlt több évtizedben, miért kell éppen most hozzájárulni ahhoz, hogy megszűnjön”.

Arra a kérdésre, hogy a MOGYE ügyéért tett erőfeszitéseiket támogtaja-e az RMDSZ, Sándor Krisztina kijelentette, hogy “párhúzamosan küzdenek az egyetem ügyéért”.

Az interjút készitette: Balázs Magdolna

Foto:EMNT

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.