0 0
Read Time:3 Minute, 7 Second

Szerbia magyarazatA parlament elfogadta a határon lefolytatható menekültügyi eljárások körét bővítő jogszabályváltozást. Ez lehetővé teszi, hogy a menekültek a határ 8 kilométeres övezetében a tranzitállomásokon keresztül beadhassák menedékkérelmüket, ha nem sértik meg a magyar törvényeket, tájékoztatott a “Magyar Idők” napilap elektrónikus változata.

A biztonság fokozása érdekében tett jelentős lépésként értékelte Bakondi György a határon lefolytatható menekültügyi eljárások körének bővítését, mert mint mondta, ezzel megelőzhető, hogy Magyarországon nagy létszámban tartózkodjanak illegális bevándorlók, miközben csökken a befogadóállomások leterheltsége is. A módosításokat az indokolta, hogy sok esetben nem lehetett bizonyítani a bűncselekményt, a nyílt táborokba vitt migránsok pedig nem várták meg az eljárás végét, nagy többségük odébbállt – mondta el a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója.

Hozzátette, hogy akik erőszakos tiltott határátlépést követnek el, továbbra is büntetőeljárásra számíthatnak majd. Az új határterületi eljárásrendet ismertetve Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára azt emelte ki, hogy azokat a migránsokat, akik nem követtek el bizonyítható bűncselekményt, csak szabálysértést – például már megbontott kerítésszakaszon, kamionba vagy vasúti szerelvénybe bújva – jöttek át a határon, és a 8 kilométeres határövezeten belül tartóztatják fel őket a hatóságok, visszakísérik a belépési pontra, ahol így még előterjeszthetik menekültügyi kérelmüket. A törvénymódosítás lehetővé teszi az eljárások gyors lefolytatását úgy, hogy még nem alkalmaznak kiutasítást az érintettekkel szemben – tette hozzá az államtitkár.

Szóba került a parlamentben az orlandói mészárlás mint terrorcselekmény és az illegális migráció közötti összefüggés is. Napirend előtti felszólalásában Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője a hétvégi lövöldözés kapcsán azt mondta, hogy a történtek rámutatnak: a migrációs hullám – amelynek során ellenőrizetlenül nagyszámú tömegek áramlanak be – együtt jár a terrorveszély és az erőszak növekedésével.

Azzal kapcsolatban, hogy az Egyesült Államokban egy afgán származású férfi volt az elkövető, azt mondta a fideszes politikus, hogy ez is bizonyítja: a bevándorlók integrációja rendkívül nehéz, majdhogynem megoldhatatlan. Válaszában Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára részvétét kifejezve az áldozatok hozzátartozóinak elmondta, hogy a vasárnapi terrortámadás komoly kérdéseket vet fel a bevándorlók beilleszkedésével és a biztonsággal kapcsolatban egyaránt. A migrációs hullám folytatódni fog, és várhatóan egyre több erőszakos cselekmény történik majd az európai, így a magyar menekülttáborokban is – mondta az államtitkár. Dömötör szerint miközben Brüsszel továbbra is életképtelen betelepítési javaslatokat nyújt be, a magyar kormány ragaszkodik ahhoz, hogy az itt élők dönthessék el, kivel akarnak együtt élni.

Az amerikai hatóságok legutóbbi információ szerint az orlandói merénylő rendszeres látogatója volt az LGBT klubbnak, ahol a tömegmészárlást elkövette, ami megkérdőjelezi azt a feltételezést, hogy a mészárlást vallásos vagy kultúrális inditatásból követte el.

Szerbia magyarázatot kér Magyarországtól

Szerbia nem engedi meg, hogy Magyarországról vagy bármely más országból erővel küldjenek vissza migránsokat Szerbia területére, Belgrád pedig magyarázatot fog kérni a magyar hatóságoktól a migránsokról szóló új törvényről, amely szerint a határ nyolc kilométeres körzetében elfogottakat visszaküldhetik a határra – jelentette ki Aleksandar Vulin szerb szociálisügyi minister, akit a “Magyar Hirlap” napilap idézett.

Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára kihangsúlyozta, hogy a legfőbb cél az, hogy jogellenesen senki ne tartózkodhasson Magyarországon.  Mindezt a szerb sajtó viszont úgy értelmezte, hogy a migránsokat Szerbiába fogják visszatoloncolni, és erre a hírre reagált a szociális ügyi miniszter is.

Aleksandar Vulin leszögezte, hogy ilyet egyetlen ország sem kényszeríthet rá a másikra következmények nélkül, és ha Szerbia is hasonlóképpen járna el, akkor a dominóhatás Törökországig terjedne. Felhívta a figyelmet arra, nemzetközi törvények szabályozzák azt, hogy hogyan, milyen indokkal lehet valakit egy másik országba visszaküldeni. Aláhúzta, hogy Szerbia nem lesz a migránsok “parkolóhelye”, azaz olyan terület, ahova vissza lehet mindenkit küldeni, mert valaki úgy döntött. Aleksandar Vulin szerint a hétfőn elfogadott magyar törvény “arra enged következtetni, hogy bármilyen megállapodás, egyezség, párbeszéd vagy a nemzetközi jog betartása nélkül vissza lehet küldeni valakit Szerbia területére, ez pedig számunkra teljes mértékben elfogadhatatlan”.

Rados Djurovic, a menedékkérők védelmével foglalkozó központ vezetője szerint ha valóban igaz, hogy Magyarország Szerbiába küldené vissza a határ mentén elfogott migránsokat, azzal a migráció teljes terhét Szerbiára helyezné át.

Foto: www.blikk.hu

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.