0 0
Read Time:1 Minute, 54 Second

A marosvásárhelyi katolikus iskola és az ukrán oktatási törvény miatt kialakult konflikusokban a végsőkig elmegy a külügyminisztérium, nem hagyják magukra az Erdélyben és a Kárpátalján élő magyarokat – ezt mondta Szijjártó Péter.

A tárcavezető hangsúlyozta: a magyar külpolitika kötelessége megvédeni a magyar embereket, akárhol is élnek. Mint mondta, “szégyenletes és gyalázatos, a kisebbségek jogait durván” megsérti az ukrán oktatási törvény módosítása, aminek az ügyében a bolgár, a román és a görög külügyminiszterrel közösen lépnek fel. Ez világosan mutatja, hogy nem magyar-ukrán ügyről van szó – mutatott rá.

Kifejtette: közös levelüket csütörtökön az ukrán külügyminiszterhez, az Európa Tanács főtitkárához és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) kisebbségügyi főbiztosához is eljuttatták. Közölte: kezdeményezik továbbá, hogy az uniós külügyminiszterek tanácsának októberi ülésén tűzzék napirendre az ügyet.

Az ukrán parlament által szeptember 5-én elfogadott új oktatási törvény a közoktatás korszerűsítését tűzi ki célul 2018 szeptemberétől bevezetendő reformokkal. A törvénynek az oktatás nyelvéről szóló 7. cikkelye kimondja: Ukrajnában az oktatás nyelve az államnyelv, a nemzeti kisebbségek anyanyelvű oktatása pedig csak az első négy osztályban engedélyezett.

Megjegyzendő, hogy Ukrajna bukaresti nagykövete egyes kijelentései érteni engedték, hogy a VIII-ik osztályig anyanyelven folyhat az oktatás azzal a feltétellel, hogy a kisebbségek nyelvén való tanitás mellett egyes tananyagokat ukrán nyelven is tanitsanak.

Marosvásárhelyen “kritikus a helyzet”

Szijjártó Péter kitért arra: Romániában a marosvásárhelyi katolikus iskola ügyében egészen kritikus a helyzet, több mint száz magyar diákot kényszerűségből 15 intézményben “szórtak szét” a megyében.

Mint mondta, a nulladik, azaz előkészítő, az ötödik és a kilencedik évfolyamba jelentkezett diákok esetében a legrosszabb a helyzet. A nulladik és ötödik osztályosok magyar nyelvű iskolákban folytatják a tanulmányaikat, de különböző intézményekben, és csaknem minden kilencedikesnek gimnázium helyett szakiskolában kellett megkezdenie a tanulmányait.

Úgy látja, Romániában ahelyett, hogy a megoldásra törekednének – hiszen kiderült, hogy csak a román hatóságokon múlik, működhet-e tovább az iskola -, “elővették újra a nacionalista kártyát”,

egy képviselő ugyanis kezdeményezte, hogy az iskolaépület átadásának visszavonását fontolják meg.

Az egykori II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnázium marosvásárhelyi épületei 2004-es visszaszolgáltatásának a felülvizsgálatát Marius Paşcan, a Népi Mozgalom Párt (PMP) Maros megyei képviselője, Maros megye volt prefektusa kezdeményezte az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) által nyilvánosságra hozott jelentés alapján, mely szerint rendellenességeket találtak a visszaszolgáltatási folyamatban, amelyek fölött már nem lehet itélkezni, még bűntetni sem, mivel a tények már okavesztettek.

Forrás: atv.hu

Foto: Krónika

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.