0 0
Read Time:3 Minute, 2 Second

szijjarto
Forrás: kozpontban.hu

A külügyminiszter részt vett a Vajdasági Szabadegyetemen

“Új világrend van kialakulóban”

A Közép-Európát, Magyarországot és a magyarságot érintő legfontosabb aktuális kérdésekről beszélt a XIII. Vajdasági Szabadegyetem megnyitóján Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Kishegyesen, tájékoztatott az mno.hu portál.

A miniszter kiemelte, hogy új világrend van kialakulóban, illetve emlékeztetett arra, hogy a második világháború lezárása óta Európának nem kellett egyszerre ennyi problémával szembenéznie.

„Gyorsan változó világban élünk, ahol minden eddiginél nagyobb szükség van arra, hogy a magyarság összekapaszkodjon – jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter. – Azok a kihívások, amelyek minket érnek, az elkövetkezendő években itt lesznek velünk, együtt kell megoldást találni rájuk.

Szijjártó Péter úgy fogalmazott, hogy a változásoknak lesznek nyertesei és vesztesei, és „minden vezetőnek kötelessége meghozni azokat a döntéseket, amelyekkel a nyertesek közé tud tartozni”. Hozzáfűzte, hogy Magyarországnak és a magyarságnak vannak legitim geopolitikai érdekei, amelyekkel kapcsolatban joggal várják el, hogy figyelembe vegyék és tiszteletben tartsák őket. Hangsúlyozta, hogy jelenleg hat alapvető kihívással kell szembenéznie Közép-Európának, így Magyarországnak is: a háború Ukrajnában, Magyarország keleti szomszédainak befagyott területi vitái, az energiabiztonság kérdése, a gazdasági kihívások, a terrorfenyegetettség és a modern kori népvándorlás.

Érdekünk az ukrajnai béke

A tárcavezető kifejtette: Magyarország érdeke az, hogy minél hamarabb béke legyen Ukrajnában. Elmondta, hogy Budapest azt várja az Európai Uniótól, hogy legyen bátrabb, amikor a keletre eső területekkel való kapcsolat szorosabbra fűzéséről van szó. Kiemelte, hogy az energiaellátás kérdése még mindig az egyik legégetőbb probléma Közép-Európában, és a térség érdeke az, hogy Törökországot nagy kapacitású gázvezeték kösse össze Közép-Európával. Az energiabiztonság mellett a versenyképesség csökkenése is problémát jelenthet a jövőben Európában – fogalmazott Szijjártó Péter. Elmondta, hogy a terrorfenyegetettség és a modern kori népvándorlás bizonyos szempontból összefügg, a terrorszervezetek ugyanis gyakran az ilyen migrációt szokták kihasználni arra, hogy embereiket azokra a helyekre is eljuttassák, ahová amúgy nehezen tudnának bejutni.

Elmondta, hogy idén eddig több mint 68 ezer illegális bevándorló érkezett Magyarországra, a migrációra pedig egységes európai választ kell adni. Kiállt amellett az elv mellett, hogy ezt a kérdést nem az Európai Unión belül kell megoldani, hanem azokat a problémákat kell orvosolni, amelyek miatt az emberek útra kelnek. A kormány által tervezett ideiglenes határzárral kapcsolatban kifejtette, hogy nem Szerbia ellen irányul – Budapest és Belgrád között továbbra is kiemelkedően jók a kapcsolatok –, hanem egy kényszerhelyzetre kellett megoldást találni.

Más útvonalat keresnek majd

Hozzáfűzte, hogy a kerítés nem a tisztességes szándékkal Magyarországra érkezőket szándékozik megállítani, hanem azokat, akik törvénytelen módon érkeznének. Ha ezen a határszakaszon fizikai akadály jön létre, akkor az embercsempészek valószínűleg más útvonalakat fognak keresni – tette hozzá.

Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár azt hangsúlyozta, hogy az utóbbi egy évben a nemzetpolitikába bekerült a gazdaságpolitika is, mert rá kellett jönni, hogy a szülőföldön való megmaradást és boldogulást ilyen szempontból is támogatni kell. Úgy fogalmazott: „aki ma magyarnak vallja magát a Kárpát-medencében, az egyben vállalja a szegénységet is”, mert rosszabb gazdasági helyzetben kell a jövőjét megteremtenie, mint ha Nyugat-Európában vagy a tengerentúlon keresne magának boldogulást. Szerinte ezért kell a szülőföldön való megmaradást gazdaságpolitikai eszközökkel is támogatni.

Olyan megállapodások születtek, melyeknek haszonélvezői a délvidéki magyarok

Pásztor István, a vajdasági tartományi képviselőház és a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke elmondta: a délvidéki magyarok kikerültek abból a helyzetből, hogy „a kalapács és az üllő közé szoruljanak”. Kiemelte, hogy olyan megállapodások születtek, amelyeknek az igazi haszonélvezői a vajdasági magyarok. Köszönetet mondott a magyar és a szerb kormánynak is azért, hogy meghallgatták a délvidéki magyarok igényeit, valamint a problémákat, amelyekre megoldási lehetőségeket kerestek.

A Vajdasági Szabadegyetem résztvevői elsősorban a Vajdaságban élő és tanuló délvidéki magyar fiatalok, friss diplomások és fiatal vállalkozók, Magyarországon tanuló vajdasági magyar hallgatók, valamint együttműködő szervezeteik tagjai, aktivistái.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.