0 0
Read Time:2 Minute, 21 Second

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) megyei és területi szervezetei, önkormányzati és parlamenti képviselői szolidaritási alapot hoznak létre, hogy közösen támogathassák a román állam által megbírságolt székelyföldi önkormányzati vezetőket, közölte hírlevelében a szövetség.

Az RMDSZ arra emlékeztetett, hogy az öt éve elindult “hatósági zaklatás” eredményeként legutóbb Péter Ferencre, Szováta volt polgármesterére róttak ki 42 642 lejes, illetve Ráduly Róbert Kálmánra, Csíkszereda polgármesterére 75 130 lejes  bírságot a székely zászló eltávolításának az elmulasztása miatt.
A szövetség közölte: felháborítónak tartja a magyar közösség elleni nyílt támadásokat, a székelyföldi intézményvezetők meghurcolását és zaklatását.

“Románia a nemzetközi porondon felvállalta kulturális identitásunk megőrzésének ösztönzését, közösségi szimbólumaink szabad használatának biztosítását. A szóban forgó büntetések és a magyar közösség szimbólumhasználata elleni lépések nemcsak Románia alkotmányát sértik, hanem semmibe veszik az ország EU-s és NATO-csatlakozás előtti kötelezettségvállalásait. 2018-ban, a centenárium évében eljött az ideje annak, hogy a többségi társadalom ráébredjen: a nemzeti kisebbségek kulturális sokszínűsége Románia legnagyobb vonzereje és erőforrása, amelyet nem lábbal kell tiporni, hanem óvni és gazdagítani kell” – hívta fel a figyelmet Horváth Anna, az RMDSZ önkormányzatokért felelős ügyvezető alelnöke.

A politikus ámutatott: a Románia által ratifikált Európai Keretegyezmény a Nemzeti Kisebbségek Védelméről, valamint a román alkotmány 6. cikkelye tételesen kimondja, hogy az állam elismeri és biztosítja a nemzeti kisebbségek jogait etnikai, kulturális, nyelvi és vallási identitásuk megőrzéséhez, fejlesztéséhez és kifejezéséhez.
Horváth Anna közölte: a szövetség keretében működő Országos Önkormányzati Tanács ez ügyben memorandum elfogadását kezdeményezi, amellyel a nemzetközi szervezetekhez fordul.

Megjegyzendő, hogy a román hatóságok többször felhivták a figyelmet arra, hogy a székely zászló kitűzése törvénybeütköző.

A “székely zászlót” 2004-ben hozták létre, Székelyföld autonómiájáért és önrendelkezéséért küzdő “Székely Nemzeti Tanács hivatalos zászlójaként”, ami megszegi Románia alkotmányát, amely egységes államként határozza meg az országot. A jelenleg használt székely zászlót többszöri próbálkozás után hozták létre. Kezdetben a piros-fekete változatra gondoltak, amelyet különböző rendezvényeken és eseményeken Magyarország nemzeti zászlója helyett használtak volna, de ez a román hatóságok szerint Székelyföld sajátos identitásának kialakitásához vezetett volna, összhangban a Székely Nemzeti Tanács követelésével. A román hatósgok sztrint a székely zászló kitűzése provokáció, a román államhatalom megcsorbitásához vezet a térségben, lévén hogy egy zászló önmagában egy szimbólum; a székely zászló függetlenséget, területi követelést, egy nagyobb hatalomtól való elszakadást jelképezheti, mellyel nem ért egyet a román kövélemény.

A székelyzászló használata miatt számos birósági eljárásra került sor, az RMDSZ helyi képviselői egyes esetekben veszitettek, másokban meg nyertek (például a Kovászna Megyei Törvényészék 2012 október 5-én hozott, 2650. számú döntése nyomán).

A székely zászló kitűzése  2013-ban diplomáciai botrányt váltott ki Románia és Magyarország között, miután a magyar hatóságok reagáltak egy román prefektús magatartására. Az RMDSZ akkor úgy nyilatkozott, hogy a magyarországi politikusok nem a diplomáciai utat választották, hanem hangzatos nyilatkozatokhoz folyamodtak, és felhivta a figyelmet, nem akarja, hogy „a nemzeti érzelmek felkorbácsolódjnak mindkét részről és a normalitást szorgalmazza”.

Forrás: MTI

Forditás és kommentár: Székely Dénes

Foto: Erdély.ma

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.