0 0
Read Time:3 Minute, 12 Second

Tinca Nistor néprajkutatót megkérdeztük, hogy hogyan zajlottak az idén a csángó kultúra és hagyományokat terjesztő, ismertető események a járvány miatti kürülmények közepette?

“Inkább nem zajlottak, mint zajlottak. Nagyon-nagyon leszűkült minden, a támogatások is leszűkültek, illetve megszüntek teljesen. Az adott helyzetben csak legközelebbi környezetünkben tehetünk. Én inkább vallással foglalkozom, erre szakositottam magam. Minden első szombat nap, Csiksomlyón részt veszünk a szentmisén. Itt Moldvában most épp diakonikus avatás volt. Egyébként nagyon sok olyan esemény van, itt, a falvakban, a környéken, Erdélyben, amelyeken mi is részt tudunk venni. Nem könnyű, mivel minden szempontból egy kicsit leállt az élet, de próbálunk ébredezni és hozzáigazodni az új élethez. Amit nem tudnak tőlünk el venni, az a helyi programok. Rendszeresen tartunk imanpokat, nekem egy imacsoportom is van. Most Moldvában is elég nagy változások vannak, mivel a Püspökség a helyi papokatt úgymond megmozditotta. Vagy 13-14 éve nem voltak áthelyezések, most új püspökünk van és új papokat helyeztek át, éppen holnap lesz egy fogadásunk, a kispapokat fogadjuk. Ezelőtt két héttel a plébánost fogadtuk. Szóval – hogy összegezzem – inkább a helyi programokra kell összpontositani és ezekkel élni. Tehát, azzal dolgoznunk, ami kéznél van. Most már online is lehet magyar szentmiséket hallgatni, Csiksomlyó egy nagyon jó forrás, ami elérhető és aminek nagyon örülők.  Én úgy látom, hogy most Moldvában is mintha gyengültek volna a régi kötelezettségek és tudunk itt is magyar misét hallgatni, nincsenek olyan nagy tiltások, mint ezelőtt. Szerintem nagyon átalakulóban van az egész világ, nemcsak Moldva, hanem az egész világ. Gondolom, hogy egy-két éven belül magunkhoz térünk és látni fogjuk, hogy hogyan tovább, de most még nagyon zavaros minden. Nagyon zavaros dolgokban próbáljuk megtalálni  a helyünket”.

A támogatások leszűkűlésével kapcsolatosan elmondta:

“A Moldvai Csángómagyarok Szövetsége nagyon nagy igéretek tett a tavaly, nagyon sok pénzt utaltak át Moldvának, de azt mi nem nagyon éreztük. Tamogatást kaptunk a magyar kormánytól, de magántámogatók is segittek, ami jó, de egy idő után belefárad az ember az állandó kéregetésbe. Nem azt mondom, hogy megalázó, csak egy adott pillanatban fárasztóvá válik az egész.  Most a járvánnyal tényleg nagyon leszűkültek a dolgok. Én mindig egy szabadúszó voltam és faluturizmusból éltem. Egy bani bevételem nincs. Hogy nekem nincs, az egy dolog, de a közösséget, programokat kell szervezni. Szóval nem úgy tudok működni, mind mostanig. Ez bizony egy kicsit keserves.  Nagyon befolyásolja az egészet egy ilyen furcsa dolog kialakulása, ami senkinem nem jó.  Én nagyon jól elvoltam a faluturizmusból, saját portámat működtettem, mint hagyományos ház, előadásokat tartottam, főztem, vendégeket fogadtam. Most minden leállt, leállt az élet”.

Kérdésünkre, hogy mióta foglalkozik faluturizmussal, Tinca Nistor elmondta:

“Kétezerben jöttem haza Svájcból és muszály volt valamit kialakitsak, mert beteg édesanyámat kellett gondviselnem. Soha nem szoktam nagyon-nagyon tervezni. Mindig sok vendég járt Pusztinába, sok barátom, ismerősöm van, igy hát áttértem a faluturizmusra. A csángó étkezési szokásokból doktoráltam, ami nagy hasznomra volt. De az idén csaknem teljesen leállt az élet. A tavaly még ment a dolog, az idén csak most kezdett helyre állni minden, szeptemberben mintha kezdtek jönni a vendégek. Román vendégeim is vannak, épp a tegnap bukaresti vendégeket fogadtam. Ilyen ingatag az egész, nagyon nehéz kialakitani valamit. Nem tudom, hogy meddig az addig. Mindent minden befolyásol. Semmi nem független semmitől, sem a kulturális élet, sem a moldvai magyarság élete. Az az igazság hogy nagyon összesűrűsödtek a dolgok és nagyon összetett az egész”.

A moldvai Bákó megyében csángó pedagógust neveztek ki a roma és a magyar nyelv oktatásáért felelős tanfelügyelői tisztségre. A pusztinai származású Nyisztor Margit szeptember 1-jétől foglalhatta el hivatalát.

Megkérdeztük Tinca Nistor néprajzkutatót, hogy mi a véleménye e kinevezésről, mennyire befolyásolja, javitja a magyar nyelvű oktatást:

“Én nem foglalkozom annyira a magyar oktatással. De azt gondolom, hogy mindenképpen támogatja munkásságunkat itt, Moldvában. Örvendek ennek a kinevezésnek. Még nem beszélgettem Nyisztor Margittal szakmai dolgokról, de majd fogok vele konzultálni, mivel az oktatás, a vallásos ügyek és maga a vallás úgy  összefonodnak”.

Az interjút készitette: Balázs Magdolna

Foto:kjnt.ro

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.