0 0
Read Time:2 Minute, 36 Second

Kettős ünnepséget tartottak Kiskászonban, ugyanis a búcsús szentmise alkalmával szentelték fel az újonnan épült katolikus templomot. Az Árpád-házi Szent Margit tiszteletére felszentelt templom alapkövét 2016-ban helyezték el, nemrég fejeződött be az építése, ft. Kovács Gergely érsek a napokban áldotta meg, és nyitotta meg kapuit a hívek előtt.

Kovács Gergely érseket, a környék papságát és a híveket Marthi Géza, a kiskászoni egyházközség gondnoka köszöntötte a templom előtt. Mint mondta, a falu emberei mindig is szerették a Jóistent, hívő emberek voltak.

– Ennek tanújelét adták akkor is, amikor az 1980-as évek elejéig minden vasárnapon és ünnepnapon – templomuk nem lévén – leginkább gyalogszerrel lementek a szentléleki templomba szentmisére. 1978-ban ft. Balázs György, akkori szeretett lelkipásztorunk, a legvadabb kommunista időben alakította ki egy megvásárolt lakásból a kicsi templomunkat. Sajnos, az idő vasfoga kezdte megemészteni, és mivel nem találtak a szakemberek javításra megoldást, új templom építését javasolták. Csibi József, volt plébánosunk idejében vásároltuk meg ezt a telket. 2016. február 29-én tettük le az alapkövet. A templom jelenlegi lelkipásztorunk, Pál Ferenc vezetése alatt épült fel, akinek hálás szívvel köszönjük odaadását, gondoskodását, áldozatát – idézte fel a gondnok.

A búcsús szentmisét Kovács Gergely érsek celebrálta. Szentbeszédében felidézte Árpád-házi Szent Margit életét, valamint kiemelte a templom építésének fontosságát.

– Minden templomot az emberek hite hozott létre. Ez, az Árpád-házi Szent Margitnak szentelt templom sem épülhetett volna meg az egyházközség híveinek és plébánosának áldozatot hite nélkül. Én hálásan köszönöm mindenkinek a hitét, imáját és áldozatos munkáját, amellyel a templom építéséhez hozzájárult – fogalmazott az érsek. – Ragaszkodjanak a templomhoz. Nem elég fölépíteni, a templomnak gondját kell viselni, ehhez pedig sok anyagi áldozat is kell, de elsősorban hit. Legyen, maradjon ez a templom e közösség vallásos életének a központja, maradjon az összetartozásnak a helye – nyomatékosította kérését.

A szentmise végén Pál Ferenc plébános felkérte Balogh Tibor polgármestert, szóljon az egybegyűltekhez.

– Közösen, kellő szerénységgel, de a jól végzett munka önbizalmával mondhatjuk, hogy lelki atyánk vezetésével, amit 2016-ban elhatároztunk, azt nagyrészt meg is valósítottuk. Új kihívás elé néztünk, és becsülettel, a Jóisten segedelmével itt állhatunk e falak között – mondta el a polgármester, kiemelve, hogy családjaink gyarapodása, gyermekeink, a jövő nemzedékek boldogulása, életünk biztonsága, nemzeti összetartozásunk mind olyan értékek, amelyeket csak együtt, és a kereszténység 2000 éves fundamentumán állva tudunk megvédeni és teljesíteni. A polgármester köszönetét fejezte ki a helyi plébánosnak, a magyar államnak, a megyei tanácsnak, Fejér László Ödönnek, és mindenkinek, aki segített a megvalósításban.

A továbbiakban Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke is köszöntötte az egyházi személyeket, hívőket. Ajándékul átadta Marthi Gézának Háromszék vármegye hivatalosított zászlóját, amely a székelység régi-új címerét ábrázolja. Mint mondta, jó szívvel szavazták meg a megyei önkormányzatban néhány éven keresztül a templom felépítéséhez szükséges szerény anyagi hozzájárulást, valamint biztosította a jelenlévőket arról, hogy idén támogatják a kézdiszentléleki és a kézdiszárazpataki templomok tetőszerkezetének javítását is.

Majd Hankó Balázs helyettes államtitkár közvetítette Potápi Árpád János, nemzetpolitikáért felelős államtitkár szavait, végezetül pedig Pál Ferenc helyi plébános köszönte meg minden jó szándékú ember segítségét, aki valamilyen formában hozzájárult a templom építéséhez.

Nagyon remélem, hogy ez a templom sokáig fog állni, és lesz hívő, aki a templomot megtölti, imádkozik itt, dicséri az Istent – hangsúlyozta.

Hirmondo.ro

Foto:nemzeti.net

 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.