0 0
Read Time:5 Minute, 43 Second
foto: szekelyhon.ro


– Interjú Ádám Valériánnal, a Romániai Magyar Orvos- és Gyógyszerészképzésért Egyesület titkárával –
Fehér műtősruhában, narancssárga esernyővel kezdett kéthetes tűntetésbe szeptember 12-én, szerdán, a román oktatási minisztérium bukaresti székháza előtt Ádám Valérián, a Romániai Magyar Orvos- és Gyógyszerészképzésért Egyesület (RMOGYKE) ügyvezetője a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen (MOGYE) működő magyar tannyelvű oktatás hátrányos megkülönböztetése ellen. A bukaresti főpolgármesteri hivatal szeptember 28-ig engedélyezte a megmozdulást. 
A tűntetéssel kapcsolatosan bővebb tájékoztatásért, néhány kérdéssel, Ádám Valeriánhoz, az egyesület titkárához fordultunk.
Mikor vette át a Romániai Magyar Orvos – és Gyógyszerészképzésért Egyesület titkári funkcióját?
         2009 óta, amióta létrejött az egyesület. Az egyesület tovább képzéssel foglalkozik. Mivel jelenleg nincs hivatalos vezetője a magyar oktatásnak a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen, ezért az egyesületünk vállalta ezt a küzdelemt, hogy összefogja a szülőket, a felvételizőket ahhoz, hogy megkapjuk a fizetéses helyek 50%-át.
 Miben segitette Őnöket a tiltakozó akció megszervezésében az RMDSZ?
         Az RMDSZ-el egyfajta kommunikációs viszonyban vagyunk a médián keresztül. Hivatalosan is fogadtak, de mivel nem nem tudtunk egyetérteni azzal, amire ők kértek, vagyis azt, hogy – ha lehet -, akkor szűnjön meg ez az egész kezdeményezés, mivel igazából több konlfiktust okozunk és konfliktus-háttérben ők nehezebben tudnak dolgozni, eredményeket elérni.
 Az RMDSZ szerint hogyan oldódik meg a magyar oktatás problémája a MOGYE keretén belül, ha az önök tiltakozását konfliktus-háttérnek véli?
– A RMDSZ nem tartja jogosnak a kérésünket. Azt mondták van egyetemi autonómia  és az egyetem szenátusa az, amely eldönti, hogy ad helyet vagy nem. Nem a minisztériumra tartozik ez, a minisztériumnak csak az államilag finanszirozott helyekre van hatása. Mint mondták, a magyar oktatásnak sikerült 20 helyet szerezni és ezzel elégedjünk meg. Ne legyünk irigyek, hogy a románok az általános orvosi karon száz helyet, a fogorvosin 30-at és a gyógyszerészeti karon 25 helyet szereztek maguknak, mi elégedjünk meg a 20-al. Szóval ez a meghátrálás, amire biztattak elfogadhatatlan és mi kitartunk, ha kell még októberben is folytatjuk a tűntetést, egyelőre szeptember 28-ig maradunk itt.
Ha az RMDSZ ilyen álláspontra helyezkedett, vagyis, hogy elégedjenek meg ennyivel, mivel most ennél többet nem lehet kérni, és hogy e probléma nem tartozik a tanügyminisztériumra, akkor mégis mit remélnek, hogy elérnek tiltakozó akciójukkal?
         Én úgy gondolom, hogy ez egy komoly háború, hanem is fegyverekkel, hanem esernyőkkel folyik. Érzem a feszültséget a minisztérium dolgozóiban azért, hogy itt vagyunk a média szeme előtt és folyamatosan minden nap legalább 2-3 médiaképviseő felkeres – tévé, rádió, újságok  képviselői – és ez nekük nem tesz jót, sőt úgy néz ki, hogy a nemzetközi sajtóban is megjelenünk és a reméljük, hogy kitartásunkkal elnyerjük a magyarság önbizalmát és szimpátiáját, hogy folytathassuk akcióinkat mindaddig, amig meg nem oldódik nemcsak a fizetéses helyek kérdése, de a magyar oktatás önállósága is, amit a törvény garantál.
Akciókjukra hogyan reagáltak a minisztériumi képviselők, született-e konkrét eredmény?
         A miniszterasszony fogadott és biztositott arról, hogy a magyar oktatás helyzetét a következő két héten belül rendezik. Viszont, tegnap, kedden, a marosvásárhelyi orvosi és gyógyszerészeti egyetemnek a magyar oktatás tanárai itt voltak és tárgyaltak a miniszterasszonnyal, de nem kaptak konkrét igéretet, csak egyfajta tájékoztató, informális találkozó volt. Bizunk abban, hogy végül is születik egy pozitiv döntés. A miniszterasszony felhivta jelenlétünkben Király András tanügyi államtitkárt és megkérdezte: Önök 20 fizetéses helyet kértek a magyar oktatás számára? Erre az államtitkár elismerte, hogy 20 helyet kértek, 20 helyet kaptak. A médiában már  többször is elmondtunk, hogy az RMDSZ-nek köszönhetjük,  hogy 20 fizetéses hellyel bővült a magyar oktatás, viszont ugyancsak nekük köszönhetjük, hogy az általános orvosin a fizetéses helyek nem 40-el és a fogorvosi karon nem 15-el bővültek. Szóval a miniszterasszony szerint a probléma az, hogy az RMDSZ nem kért elegendő helyet és ez azért történt igy, mert amikor megfogalmazta kérését a 20 helyre nem egyeztetett az egyetem vezetőségével.
Miért döntött igy az RMDSZ, miért nem egyeztetett az egyetem vezetőségével?
         Nem tudom. Ebben az ügyben az államtitkár sem igért semmit, azt mondta, hogy sajnos, ebben az ügyben – egyetemi autonómia lévén – semmit nem lehet tenni.
Az Ádám Valérián, a Romániai Magyar Orvos- és Gyógyszerészképzésért Egyesület (RMOGYKE) ügyvezetője által elmondottakat a Magyar Nemzet magyarországi lap honlapján, szeptember 20-án közölt információ is alátámasztja. A lap tájékoztatása szerint Ecaterina Andronescu román oktatási miniszter informális találkozón fogadta a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) magyar tagozatának küldöttségét, hogy első kézből tájékozódjon a magyar orvosképzéssel kapcsolatos elégedetlenségről – közölte Szabó Béla professzor, a magyar tagozat vezetője, hozzáfűzve, hogy a tüntetést a magyar fizetéses helyekért hirdették meg, mig az általa vezetett küldöttség az oktatási törvény érvényesítésére, vagyis a magyar tagozat intézményen belüli szervezeti önállóságának biztosítására helyezte a hangsúlyt a miniszterrel folytatott megbeszélésen. Mint rámutatott: az a húsz fizetéses hely, amelyet az RMDSZ kérésére utólag megkapott a magyar tagozat, valóban összhangban áll a magyar felvételizők arányával, de nem úgy, hogy közben a román tagozatot is újabb hússzal bővítik, hiszen az eredetileg meghirdetett 80 fizetéses helyre is románokat vettek fel. Szabó szerint az ilyen manőverekkel a magyar diáklétszám arányát szorítják vissza mesterségesen az eredetileg magyar intézményként alapított egyetemen. Ecaterina Andronescu azt ígérte, hogy a jövő tanévtől kezdődően megoldják a magyar beiskolázási keret miatt felmerült panaszokat – közölte Szabó Béla, a magyar tagozat vezetője, megjegyezve: “„A miniszterasszony most is elmondta, hogy az egyetemi autonómia meggátolja őt abban, hogy beleszóljon az egyetem dolgaiba”.
A MOGYE helyzetéről tárgyalt Marosvásárhelyen Victor Ponta miniszterelök is. A megbeszélésen Ecaterina Andronescu oktatási miniszteren kívül több vezető politikus, köztük Mircea Duşa belügyminiszter, Borbély László marosvásárhelyi parlamenti képviselő, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) politikai alelnöke és Frunda György szenátor is részt vett, tájékoztatott  az MTI.
    “Nem kellenek különálló karok, ez nem jó elképzelés, hiszen a román és magyar hallgatók már annyi ideje együtt tanulnak. Mivel azonban a törvény előírja, hogy multikulturális egyetem lévén a magyar oktatók képviselői is helyet kell kapjanak az egyetemi chartának megfelelően a szenátusban: egy harmada a vezető testületeknek magyar kell legyen és a magyaroknak maguknak kell megválasztaniuk képviselőiket” – mondta a román miniszterelnök, hozzáfűzve: nem az ő hatásköre döntést hozni az ügyben, de jelenlétével egy korrekt megoldás megtalálására akarta ösztönözni az oktatási minisztert és a MOGYE tanárait. A megbeszéléseken Ecaterina Andronescu leszögezte, hogy magyar oktatói állásokra hirdetnek versenyvizsgát a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen (MOGYE) azért, hogy a magyar tannyelvű oktatás is megfeleljen az akkreditációs feltételeknek. A miniszter rámutatott: főállású oktatókra van szükség a magyar oktatásban, mert e nélkül az egyetem nem tudna megfelelni a márciusban esedékes, ötévente sorra kerülő újra-akkreditálási procedúra szakmai követelményeinek.
    “Meg kell erősödnie az oktatói közösségnek, sikeresen túl kell jutni az akkreditáción, és akkor tárgyalhatunk, és tárgyalni is fogunk az intézetek megalakításáról, a törvényes előírásoknak megfelelően” – mondta Andronescu, hozzáfűzve, hogy nem vállalhatja annak felelősségét, hogy egy olyan rangos tanintézmény, mint a MOGYE, elbukja a minőségellenőrzést, ezért az intézetek megalakításáról csak a tanári állások betöltése után kerülhet sor.  A miniszter azt is elmondta, hogy valószínűleg megismétlik az egyetemi választásokat is, és így betöltik a magyar közösség képviselőinek járó 13 helyet a MOGYE szenátusában, hasonlóképpen a magyar tantestület maga választhatja meg képviselőit a tanszékek és karok vezetőségébe.

Balázs Magdolna
   

 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.