0 0
Read Time:1 Minute, 20 Second

Több százan gyűltek össze vasárnap a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) hallgatóinak demonstrációján az egyetem gyors magánosítása, pontosabban alapítványi tulajdonba vonása ellen, irja a Reuters hirügynökség.

A tiltakozók, köztük főiskolások, egyetemi tanárok, művészek és irók, a Szinmű épültete előtt elhangzott felszólalásukban elmarasztalták a tervezett átalakitást. Több demonstráló “#Free SZFE” feliratú táblával jött.

“A kormány már igy is sok kárt okozott a magyar kultúrának és fel kell emelnünk szavunkat az ellen, amit most tervez tenni”, nyilatkozta Máté József szinházimádó, a megmozdulás egyik tagja.

A május 26-án az Országgyűlés elé terjesztett törvénytervezet előirányozza a  155 éves múltra visszatekintő közintézmény tulajdonjogának átruházását egy magánalapitványra, egyszóval az egyetem magánositását.

A kormány szerint az új struktúra szabadabb működést tesz lehetővé, az ország legtekintélyesebb intézménye lesz, amely több pénzforráshoz hozzáférhet.

A kormány hasonló módon már átalakitotta a Corvinus Egyetemet és további hat intézmény átlakitása van folyamatban.

“Azáltal, hogy az illető egyetemeket egy igazgató tanács fogja vezetni nemcsak hogy csökken, de teljesen megszűnik az állam befolyása”, hangsúlyozta Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

A kritikusok szerint az egyetem adminisztrátorait a kormány nevezi ki, akinek joguk lesz az egyetem vezetőjének kinevezésére, a tanárokkal vagy főiskolásokkal való konzultálás nélkül.

Az egyetem alapitványi fenntartásba kerülésével a kormány abszolút ellenörzése alá veheti az intézményt, hangzik a főiskolások által kezdeményezett peticióban.

Tiz éves kormányzása alatt Orbán Viktor miniszterelnök kiterjesztette hatalmát csaknem valamennyi trásadalmi kategóriára.

Az Európai Unió többször birálta a magyar kormány politikáját, amely veszélybe sodorja a jogállamot, valamint amiatt, hogy a legnagyobb kormánypárt, a miniszterelnök pártja saját ellenörzése alá vonta az igázságügyi rendszert, a médiát és akadémiai intézményeket.

Forrás: Agerpres

Traducerea. Péterfy Tünde

Foto:g4media.ro

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.