0 0
Read Time:1 Minute, 30 Second

A lépéssel az ország az elviselhetetlen mértékű légszennyezést kívánja visszafogni. A szigorúbb szabályok azt jelentik, hogy a renitens cégvezetők akár rácsok mögött is találhatják magukat.

Soha nem látott méreteket öltött a kínai hatóságok harca a légszennyezés ellen, irja összefoglalójában a Futurism.com. Felidézik, hogy a „villámháborúban” a gyárak és erőművek akár 40 százalékát is leállíthatták az ellenőrzések idejére, ami több tízezer létesitményt jelent, becslések szerint pedig 80 ezer üzemet vádoltak meg a határértékek túllépésével.

A több hónapos akciósorozat egybevág a Kommunista Párt kongresszusán bejelentett lépéssel, mely előírja, hogy az MP2.5-ös finom szállópor köbméterenkénti 47 mikrogrammos értékét 2035-ig 35 mikrogrammra szorítják vissza. „Nagyon nehéz lesz elérni a célkitűzéseinket, melynek érdekében meg kell növelnünk erőfeszítéseinket – nyilatkozta hétfőn a környezetvédelmi miniszter, Li Ganjie.

Kína modernkori harca a környezetszennyezés ellen 2013-ra nyúlik vissza, amikor tízpontos akciótervet fogadtak el annak érdekében, hogy 2017-re a különösen szennyező iparágak légszennyezését 30 százalékkal visszaszorítsák. Ennek érdekében az elmúlt két évben a megszaporodtak a meglepetésszerű ellenőrzések az erőművekben és a gyárakban.

A szigorítások akár az őrült ütemű kínai növekedést is visszafoghatják – hívja fel a figyelmet az írás. Ugyanakkor a természetvédelmi miniszter kifejtette hétfőn, hogy a „nagytakarítás” nem kerül munkahelyekbe és nem érinti a gazdaság növekedését. Ezek mellett a renitens cégvezetőknek nem csak pénzbírsággal kell számolniuk, hanem a kirívó esetekben akár börtönben is találhatják magukat.

Az erőfeszítésektől nem csak azt várják, hogy a levegő tisztább legyen, de olyan további ökológiai előnyöket is remélnek, mint például a tisztább víz.

„Ezek az akciók nem egyediek, hanem hosszútávú mechanizmusok tesztelése” – mondta a tárcavezető, hozzátéve, hogy mivel eredményesek voltak a lépések, nem térnek le a megkezdett útról.

Szakértők is kiemelik, hogy habár jelenleg a cégeknek nehézséget okozhat az átállás, a jövőben ez válhat normálissá. A lépéssel pedig nemcsak Kína, hanem az egész világ nyer.

Forrás: kitekinto.hu

Foto:Kitekintő

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.