0 0
Read Time:6 Minute, 41 Second

Csaknem három hete derült ki, hogy Novák Katalin tavaly kegyelmet adott a pedofil bűncselekmények eltussolását segítő K. Endrének, a bicskei gyermekotthon korábbi igazgatóhelyettesének, akit mindezért a bíróság jogerősen több mint három év szabadságvesztésre ítélt. Az ügy nyilvánosságra kerülése óta már lemondott az államfő, és bejelentette visszavonulását a közéletből Varga Judit, korábbi igazságügyi miniszter is, aki ellenjegyezte a pedofilsegítő kegyelmét.

– Megkérdeztük Izsák Balázst, a Székely Nemzeti Tanács elnökét, hogy mi a véleménye Novák Katalin és Varga Judit lemondása után Magyarországon kialakult zűrzavaros helyzetről?

– Úgy vélem, hogy Novák Katalin lemondási nyílatkozatában van egy mondat, amely akár elejét is vehette volna minden zűrzavarnak. De kezdjem azzal, hogy mind a két politikust én nagyra értékeltem és mai is nagyra értékelem, és nem tudok mást tenni, mint azt mondani, amit Orbán Viktor miniszterelnök mondott évértékelőjében, hogy a legjobb emberek is követhetnek el hibát.  És idézem azt a mondatot, amelyre hívatkoztam az előbb, ami Novak Katalin lemondói nyílatkozatában is benne volt: „Hoztam egy olyan kegyelmi döntést, mely sokakban értetlenséget és békétlenséget váltott ki. Érthető, hogy magyarázatot várnak. Tavaly áprilisban abban a hiszemben döntöttem a kegyelem mellett, hogy az elítélt nem élt vissza a rá bízott gyermekek kiszolgáltatottságával. Hibáztam, mert a kegyelmi döntés és az indokolás hiánya alkalmas volt arra, hogy a pedofíliára vonatkozó zéró tolerancia kapcsán kételyeket ébresszen. Márpedig itt nincs, és nem is lehet kétely”. Ilyen precízen, ilyen szépen senki nem fogalmazta meg, mint maga az elnökasszony a lemondó nyilatkozatban. Mindezután a miniszterelnök a gyermektörvény szigorítását és pontosítását kezdeményezte. A törvényalkotónak mindig az a feladata, hogy az adott körülmények között hozzon olyan jogszabályokat, amelyek segítenek az egész társadalomnak válaszolni a új kihívásokra. Régebben nem volt szükség egy ilyen szigorú gyermekvédelmi törvényre,  de látjuk, hogy a baloldal, a globalisták, a progresszisták új és új felületeket keresnek a kultúra, a társadalom és a társadalom hagyományos értékei ellen. A magyar kormány pedig arra tett vállalást, hogy  a magyar társadalom hagyományos értékeit megvédi.

– Az új államelnök megtudja-e védeni a hagyományos értékeket az ellenzékkel szemben?

Mindig is azt mondtam, hogy  az ilyen jellegű támadások nemcsak a magyarországi ellenzék részéről jönnek, hiszen most – amint látjuk – a világ progresszív erői összefognak és keresztül akarják vinni azokat a célokat – akár az illegális bevándorlással kapcsolatban -, amelyek a nyugati cvilizációt, a nyugati kultúrát rombolják. Tehát, a társadalomnak, a civilizációt tartó oszlopainak kell megvédenie önmagát, erre valók a választások és az idei év is egy választási év, a társadalom minden tagja hozzá tud járulni ahhoz, hogy ezeket az értékekekt megvédjük. Az idén európai parlamenti választások is lesznek: a romániai magyar közösségnek két vagy három hely jutott eddig az Európai Parlamentben. De én azt a kérdést is mindig felvetettem, hogy nemcsak a számon múlik minden,  hanem a hatékonyságon is. Arra is hangsúlyt kell helyezni, hogy ne védekezhessen senki azzal, hogy  nagyon kevesen vagyunk, hanem arról számoljon be, hogy ezeknek a hagyományos értékeknek a védelmében hogyan tud ő új híveket szerezni, például, az Európai Parlamentben. Ez közvetlenül is érint bennünket, hiszen mi az európai parlamenti választások után fogjuk benyújtani azt a polgári kezdeményezést, amelyre összegyújtöttük a szükséges szavazatszámot és teljesítettünk minden kritériumot.  Eddig vártunk, de a választások után az új bizottságnak be fogjuk terjeszteni. Azért beszélek a választásokról és azért beszélek az európai parlamenti képviseletünk hatékonyságáról, mert közvetlenül érintettek vagyunk. Nem  azért, hogy mondjak egy olyan jelszót, amelyet most választások előtt szinte el is várnak közéleti embertől,  hanem azért mert van egy polgári kezdeményezésünk, amelyen keresztül közvetlen érintettek vagyunk.  Én összekapcsoltam e két témát, mivel őn azt kérdeztem tőlem „az új állmelnök megtudja-e védeni a hagyományos értékeket az ellenzékkel szemben”, és én elmondtam, hogy a hagyományos értékekeket nemcsak a magyar ellenzék támadja, hanem a világon minden progresszív, globalista, baloldali liberális erő és mi ezzel szembe kell néznük, mert nekünk is van egy olyan kezdeményezés, amelyet újra be fogunk terjeszteni. Mi ezt a küzdelmet megvívtuk, tíz éven keresztül, amikor pereltük az Európai Bizottságot. Mi szembesültünk azokkal az érvekkel, amelyekkel a Minority Safe Pack kezdeményezést is félre lökték, amely szintén erdélyi kiinduló pontú kezdeményezés.

– Mennyire hat ki a magyarországi európai parlamenti és helyhatósági választásokra a kialakult helyzet, annál inkább, hogy Varga Judit, a FIDESZ-KDNP lista vezetője visszalépett?

Én mindig azt mondtam, hogy az a nagyszerencsénk, hogy Magyarországnak egy olyan kormánya van, amely értékeket állít a központba.  Attól, hogy a parlamenti képviseletnek az összetétele változik, az alapvető értékek, amiért Magyarország küzd, melyek megvédéséért elmegy Brüsszelig, azok nem változtak. Én bízom abban, hogy a magyarok többsége ezt látni fogja, látni fogja, hogy a tét ugyanakkora Varga Judittal vagy Varga Judit nélkül, bár, mondom, hogy őt is én nagyon tiszteltem és nagyon sajnálom, hogy  visszavonult a politikából, de az alapvető értékek, a célkitűzés, amelyet Magyarország, a magyar nemzeti kormány képvisel – amelyet mi is megválasztottuk -, továbbra is létezik és most is az érték középpontjában van.

Ki lehet az új államfő?

Azt nagyon nehéz megmondani. Én nem tudom megmondani, nem is ismerem annyira a lehetséges jelölteket. Bizom a magyar parlament többségében, a FIDESZ-KDNP képviselőiben. Abban a pillanatban, amikor megnevezik és kimondják a nevét az illető személynek, akkor azt fogom mondani, hogy én is támogatom.

A romániai magyarság politikai életében is lesznek reakciók e botrányt követően?

Én abban reménykedem, hogy hogyha lesznek, akkor csakis pozitív értelemben, vagyis arra vonatkozóan, hogy szorosabbra zárjuk sorainkat, hogy megértsük azt, hogy értékekről, célokról van szó, ugyanis az egész Európában, sőt az egész világban a politika mindig személyekről szólt. Az emberek mérlegelik az egyik, a másik politikust. Magyarországon jó néhány éve van egy lehetőség, amely abból adódik, hogy van egy nemzeti kormány, amely nemzeti célokat fogalmaz meg és ezek nagyon egyértelműek. És akkor a kérdés az, hogy tudjuk-e zárni sorainkat nem személyek körül, hanem a célok körül. Lényegében még a rendszerváltás előtt is így volt Erdélyben, mivel szüleink, nagyszüleink dédszüleink ragaszkodtak az anyanyelvükhöz, a kultúrájukhoz, amelyben felnőttek, a hitükhöz, a vallásukhoz és ez tartotta meg a magyarságot.

Hogyan alakul a marosvásárhelyi magyar vezetés jövője azt követően, hogy Horaţiu Suciu orvos a napokban  bejelentette, hogy lemondott a Nemzeti Liberális Pártban betöltött tisztségeiről és független jelöltként indul a választásokon a polgármesteri tisztségért, Sóos Zoltán, Marosvásárhely jelenlegi polgármester vetélytársaként?

Mikor hallottam, hogy Sóos Zoltánnak megjelent az ellenfele, akkor arra gondoltam, hogy mind magyar ember indul Sóos Zoltán ellen. De nem ezt történt.  Itt az a kérdés és abban reménykedem, hogy az ő személyében ismét egy magyar jelölt indul a polgármesteri székért és rajtunk, magyar választókon múlik az, hogy mennyire leszünk sikeresek, hogy kifogja elfoglalni Bernády György székét (Marosvásárhely volr polgármestere 1902 és 1913 között – szerk.megj). Az, hogy más pártok is állítanak jelölteket, stratégiai, taktikai szempontból az a nagy kérdés, hogy a román szavazatok hat vagy hét jelölt között fognak-e megoszlani vagy tényleg megneveznek egy jelöltet, aki minden román szavazatót maga mellé tud állítani.

Utolsó kérdésünkre, amely   Carles Puigdemont volt katalán elnök állítólagos oroszországi kapcsolataira utalt, a Izsák Balázs, az Székely Nemzeti Tanács elnöke  kifejtette:

A szomszédban háború van és a háború nagyon rossz dolog, elemi érdekünk, hogy béke legyen és hosszú távú, stabil béke. Ez az egyik dolog. Ennek a békének addig kicsik az esélyei, amig Európában van egy háborús hisztéria. Engem ez a ruszofób mázzal leöntött háborús hisztéria nem tud magával rántani. Valamikor nagyon naív voltam, amikor azt hittem, hogy Nyugat Európa szovjetellenessége a rendszer, a kommunista rendszer ellen irányul. És annyira naív voltam, hogy nem vettem észre, hogy a hátterében van egy oroszellenesség is. És ugyan ez a helyzet. Mi lenne más az álláspontom, amikor nekünk, székelyeknek az oroszok, itt Romániában nem jelentettek semmilyen veszélyt, minket az elmúlt száz évben nem az oroszok nyomtak el, nem az oroszok próbáltak asszimilálni és elüldözni szülőföldünkről, hanem a románok. Ha az ember ilyen nyíltan kimondja, akkor belekerülhet abba a helyezetbe, hogy a fejéhez fogják vágni, hogy Putyin ügynőke az illető vagy akár én Putyin ügynöke vagyok. De azok a célok, amelyeket megfogalmaztunk, azok jóval azelőttiek, hogy Putyin megjelent volna a nezetközi színtéren. Van egy történelmünk, amely teljesen független a mai nemzetközi helyzettől. Én a mi helyzetünkből indulok ki, a mi múltunkból és Márton Áronnak abból a mondásából, hogy „a székelyek túlnyomó többsége szívesebben élne a Szovjetunióban, mint itthon, Romániában”.

Az interjút készítette: Balázs Magdolna

Foto: Maszol

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.