0 0
Read Time:1 Minute, 26 Second

A Kormány Főtitkárságnak alárendeltségében működő Fenntarható Fejlődési Főosztály 2017 végén azzal a kéréssel fordult a Munkaügyi Minisztériumához, valamint a Foglalkoztatás, Szakmai Kompetencia és Mobilitás Igazgatóságához, hogy időszerűsitse és bővitse ki a Romániai Foglalkozások Jegyzékét (COR) a „fenntartható fejlődési szakértő” szakmával.

Ez év február 22-én a Fenntartható Fejlődési Főosztály kérését kedvezően véleményezte a Munkaügyi Minisztérium. A „fenntartható fejlődési szakértő” foglalkozás a 242232 kódszám alatt szerepel és a 2422-es alapcsoporthoz tartozik, amely az adminisztrativ politikák szakértőit tömöriti. A kódszám ideiglenesen használható, amig a Hivatalos Közlönyben nem közlik a  munkaügyi miniszter és az Országos Statisztikai Hivatal elnöke által közösen kibocsátott rendeletet, amely előirányozza a Romániai Foglalkozások Jegyzékének módositását és kiegészitését.

A Fenntartható Fejlődési Főosztály kérése, miszerint iktassák az emlitett foglalkozást a COR-jegyzékbe, a főosztály legfontosabb célkitűzésével indokolható, nevezetesen a 2008-ban kidolgozott Fenntartható Fejlődési Stratégia megújitásával, valamint az Agenda 2030 globális fenntartható fejlődési keretrendszer 17 célkitűzésének gyakorlatba ültetésével. A fenntartható fejlődés terén szükség van egy koherens stratégiai, törvényes és intézményes keretre, illetve annak kialakitására, hogy a fenntartható fejlődés központi szerephez jusson a romániai kulcsfontosságú közintézményekben. Mindehhez azonban e területen jól felkészült emberekre van szükség.

A főosztály irányitásának átvétele óta már többször elmondtam, hogy a legfontosabb, amit tennünk kell, az a stabil intézményes keret létrehozása, illetve annak kialakitása, hogy a fenntartható fejlődés központi szerephez jusson minél több közintézményben. Jelenleg a 2008-as Stratégia megújitásán dolgozunk és úgy gondolom, hogy a megújult stratégiát fenntarthatóan kell alkalmaznunk, de ez csakis akkor lehet sikeres, ha elkötelezett és jól felkészült emberek dolgoznak e területen. Úgy vélem, hogy fontos lépést tettünk a <fenntartható fejlődési szakértő> szakmának a Romániai Foglalkozások Jegyzékébe való besorolásával”, nyilatkozta Borbély László államtanácsos, a Fenntartható Fejlődési Főosztály koordinátora, akit a főosztály sajtóközleménye idéz.

Forditotta: Balázs Magdolna

Foto:i-Ziare.ro

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.