0 0
Read Time:2 Minute, 18 Second

Szerda hajnalban ismét rakétatámadások sújtották Tel-Avivot, Askelónt és Beér-Sevát. A légvédelmi szirénák a Gázai övezetet uraló fékatonai palszetin szervezet, a Hamász, illetve az Iszlám Dzsihád nevű iszlamista fegyveres szervezet rakétái miatt szólaltak meg, írja a Guardian.

Az ENSZ közel-keleti képviselője az ellenségeskedés befejezésére szólította fel a feleket. Figyelmeztetett továbbá, hogy a „totális háború felé haladunk”.

Gázában 35−40 főre tehető a halálos áldozatok száma, Izraelben öt halottról számoltak be. Izrael több száz légicsapást hajtott végre Gázában, a palesztin fegyveres csoportok pedig több rakétát lőttek Tel-Avivba, Beersebába és más közép-izraeli városokba.

A gázai terroristák megállás nélkül lövik a rakétákat, miközben a civilek Izrael központi és déli részében óvóhelyeken töltik az éjszakát, írta az izraeli hadsereg (IDF) a Twitteren, miközben sajtójelentések szerint Tel-Avivban robbanásokat lehetett hallani.

Tel-Avivra 110, illetve Beér-Sevára száz rakétát lőttek ki azóta, hogy kedden izraeli légicsapások miatt összedőlt egy 13 emeletes lakóépület Gázában, majd később egy másik toronyház is súlyosan megrongálódott, közölte a Hamász.

Az Iszlám Dzsihád arról számolt be, hogy reggel öt órakor erős csapást mért az ellenségre száz rakétával, válaszul az épületek és civilek elleni légicsapásokra. Izraeli tájékoztatás szerint a palesztin fegyveres csoportok több mint 800 rakéták lőttek ki Izrael felé hétfő óta. Erre válaszul a légierő nagyjából 500 terrorista célpontot támadott a Gázai övezetben.

A kora reggeli támadásban lerombolták a gázai rendőrkapitányság épületét. Az egészségügyi minisztérium azt közölte, hogy palesztinok részéről az áldozatok között tizenkét gyerek és három nő is van, illetve 233-an megsebesültek. Izraeli részről eddig három emberéletet követeltek a palesztin rakétatámadások.

Az izraeli biztonsági erők eközben agyonlőttek egy palesztin férfit a ciszjordániai Hebron melletti al-Favar menekülttáborban, miután összecsapások törtek ki − adta hírül az MTI.

Az iszlamista szervezet vezetője egy televíziós interjúban kijelentette: a Hamász kész szembenézni a Gázai övezet elleni fokozott izraeli légicsapásokkal. Ha Izrael a konfliktus kiszélesedését akarja, az ellenállás készen áll rá, és arra is készen áll, ha le akarja állítani – közölte. Felszólította továbbá az izraeli rendvédelmi erőket, hogy vonuljanak ki a jeruzsálemi Mecsetek teréről, ahol napok óta erőszakos összetűzések vannak a rendőrök és a palesztin tüntetők között.

”A Hamász és az Iszlám Dzsihád palesztin iszlamista szervezetek nagy árat fizetnek majd az Izrael elleni legutóbbi támadásokért”, mondta Benjámin Natanjahu izraeli miniszterelnök kedd este.

A leghevesebb rakétatámadások kedden este történtek, amikor a Hamász 130 rakétát indított Tel-Aviv felé. Bár a rakéták többségét a vaskupola (Iron Dome) légvédelmi rendszere befogta, az egyik lövedék becsapódott Holonban, ahol a helyi televízió értesülései szerint több személyi sérülés is történt.

Irán legfőbb vallási és politika vezetője, Ali Hamenei ajatolláh kedden felszólított minden országot, hogy ítélje el az Izrael által a palesztinok ellen elkövetett „kíméletlen és kegyetlen bűncselekményeket”. Szerinte minden állam kötelessége, hogy elítélje „ezt az ördögi, bűnös, kíméletlen és kegyetlen” fellépést.

Forrás: Index.hu

Foto:klubradio.hu

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.