0 0
Read Time:1 Minute, 11 Second

Kiadták az építkezési engedélyt a gyimesbükki ezeréves határon álló Rákóczi-vár romjaiból történő újjáépítésére, amelyet az Országos Beruházási Társaságnak (CNI) végeztet. Ha időben lezárul a közbeszerzési eljárás, a munkálat idén elkezdődik.

A polgármesteri hivatal elvégezte a rá eső feladatokat, minden szakhatósági engedélyt beszereztek, és kibocsátották az építkezési engedélyt is, amely két évre szól – közölte Oltean Péter.

Gyimesbükk polgármestere szerint, miután tavaly átadták a területet az állami intézménynek, a finanszírozásról szóló döntés után folytatódtak az előkészületek, a CNI pedig kiírja a közbeszerzési eljárást a munkálatok elvégzésére. A licit befejezésétől függ, hogy mikor lehet kivitelezési szerződést aláírni, de várhatóan ebben az évben már dolgozni fognak, mivel 2023-ban be is kellene fejezni az újjáépítést.

Tavaly ősszel a fejlesztési minisztérium áfával együtt 6,7 millió lejes finanszírozást hagyott jóvá a fontos történelmi és idegenforgalmi jelentőségű létesítmény helyreállítására, amelynek műszaki tervei már akkor készen voltak.

Az ezeréves határnál lévő Rákóczi-vár újjáépítését Deáky András nyugalmazott gyimesbükki iskolaigazgató kezdeményezte, az első építkezési engedélyt 2016-ban kapta meg a község a várrom helyreállítására Bákó Megye Tanácsától. Miután közbeszerzési eljárást írtak ki kivitelezésre, 2017-ben kiderült, hogy az építkezési engedély érvényessége lejárt, mert az illetékes elfelejtette azt meghosszabbíttatni. Emiatt az összes szakhatósági jóváhagyást és az építkezési engedélyt újra kellett igényelni, de már nem kapták meg.

A most következő felújítási munkálatok során az épületet korhű építőanyagokból helyreállítják, és egy kiállítótermet, illetve egy kávézót rendeznek be benne a látogatók számára.

Forrás: szekelyhon.ro

Foto: székelyhon.ro

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.