0 0
Read Time:1 Minute, 11 Second

Ukrajna felfüggesztette a kőolaj tranzitját Magyarország, Csehország és Szlovákia irányába a Barátság olajvezetékrendszer déli ágán keresztül, mivel az európai szankciók miatt a Transnyeft csoport nem tudja teljesíteni a tranzitdíj kifizetését, közölte az Agerpres román hírügynökség által idézett Reuters.

A szénhidrogén-szállításért felelős orosz Transnyeft keddi sajtóközleményében kifejtette, hogy az augusztusi tranzitjogot július 22-én kifizette az ukrán Ukrtransnafta szolgáltatónak, de a pénzt július 28-án visszakerült a Transznyeft számlájára. A tranzakciót közvetítő orosz bank, a Gazprombank magyarázata szerint az Európai Unió által elrendelt korlátozások miatt küldték vissza a pénzt.

Következésképpen az Ukrtransznafta augusztus 4-én reggel valóban teljesen leállította az olaj szivattyúzását Magyarországra, Csehországba és Szlovákiába, a Barátság vezeték déli ágán.

Oroszország mintegy 250 000 hordót szállít naponta a három országnak.

Ezzel szemben Lengyelországba és Németországba zavartalanul folyik a kőolaj tranzitja a Barátság csővezeték másik, Fehéroroszországon áthaladó ágán  közölte a Transnyeft.

Az Oroszország által február végén Ukrajnában indított katonai offenzíva ellenére az orosz olaj és földgáz továbbra is Ukrajnán keresztül jut el az Európai Unióba, tekintettel arra, hogy több uniós tagállam erősen függ az orosz szénhidrogénektől.

Júniusban az Európai Unió progresszív embargót fogadott el az orosz olajjal kapcsolatosan, amely kifejezetten előirányozza a hajókon szállitott orosz olajimport leállítását a következő hat hónapban. Azonban  az orosz olajszállítás a Barátság kőolajvezetéken keresztül „ideiglenesen” folytatódhatott, ami tulajdonképpen engedményt jelent Orbán Viktor magyar miniszterelnök számára, akinek országa 65 százalékos arányban az olcsó orosz olajtól függ.

Forrás: digi24.ro

Fordította: Balázs Magdolna

Foto: digi24.ro

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.