0 0
Read Time:1 Minute, 22 Second

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) választási koalíciók tagjaként próbál önkormányzati tisztségeket szerezni az erdélyi Beszterce-Naszód és Hunyad megyében a szeptemberi önkormányzati választásokon.

A Krónika napilap hétfői cikkében közölte: hogy Beszterce-Naszód megyei és a Beszterce városi választásokon a szövetség jelöltjei a Szociáldemokrata Párt (PSD)–Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE)–Pro Románia Párt–RMDSZ választási koalíció közös listáján fognak szerepelni. Hasonlóra nem volt még példa a szövetség történetében.

Hegedüs Csilla, az RMDSZ szóvivője az MTI-nek elmondta: a Szövetségi Képviselők Tanácsa (SZKT) korábban arról határozott, hogy kizárólag a Szövetségi Elnökség előzetes jóváhagyásával jöhetnek létre az önkormányzati választásokat megelőző, más politikai erőkkel megkötött, helyi vagy megyei jelölési vagy választási egyezségek.

Hozzátette: a Beszterce-Naszód megyei esetek mellett az RMDSZ Hunyad megyében is választási szövetség részeként próbál megyei önkormányzati mandátumot szerezni, csak míg Besztercén a baloldali pártokkal, Hunyadon a jobboldali Nemzeti Liberális Párttal (PNL) és Kereszténydemokrata Nemzeti Parasztpárttal (PNTCD) szövetkezett. „Azért kötöttünk koalíciót Beszterce-Naszód illetve Hunyad megyében, mert ezek szórvány megyék, ahol a magyar közösség részaránya kevesebb, mint öt százalék, így nem tudtunk részt venni a döntéshozatalban. Hunyad megyében a magyar közösség demográfiai súlya 3,6 százalék, emiatt a megyei tanácsban 16 éve nincs képviseletünk. A PNL–RMDSZ–PNTCD választási szövetség közös jelöltlistáján az 5-ik, biztos bejutó helyen az RMDSZ jelöltje szerepel, ezáltal ismét részt veszünk majd a megyei döntéshozatalban” – magyarázta a szóvivő. Hozzátette: Beszterce-Naszód megyei szövetség által 12 év kiesés után tudják biztosítani a magyar képviselet a Beszterce-Naszód megyei tanácsban, ahol az RMDSZ-jelöltje a 6. helyen szerepel, valamint megtartani a Beszterce városi magyar önkormányzati képviselői helyet. Itt az RMDSZ jelöltje az 5. helyen van.

Forrás: MTI

Foto:m.vajma.info

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.