0 0
Read Time:2 Minute, 3 Second

Toró T. Tibor: “Az optimális megoldás Tőkés László  indulása, de, sajnos, egyesek számára fontosabb a “brand” megörzése, a magyarság érdekeinél

Toró T. Tibor
Toró T. Tibor

Az utóbbi években azonban, Budapest akaratával vagy anélkül, a magyar közösség kényesebb helyzettel szembesült, ami a politikai képviseletet illeti, mi több a megoszlás veszélye is fenyegeti a többé-kevésbé reprezentativ magyar pártok megalakulása miatt. A Magyar Polgári Párt szimpatizánsai csaknem kizárólag székelyföldiek, mig az Erdélyi Magyar Néppárt regionális politikai szereplőként próbálja definiálni magát, a legutóbbi helyhatósági választásokon elért gyenge eredmény dacára.

Mindez abban a helyzetben sodorhatja a magyar közösséget, hogy egyszerűen brüsszeli képviselet nélkül marad és az sem kizárt, hogy Tőkés László volt RDMSZ-es kollégái ellen lendül majd versenybe az EP-választásokon. Mint ahogy erről a Néppárt elnöke, Toró T. Tibor is nyilatkozott:  „Az Erdélyi Magyar Néppárt és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács nemrégi torockói gyűlésén elég világossá tettük: számunkra nagyon fontos, hogy Tőkés László folytassa munkáját, amit elkezdett hét évvel ezelőtt Brüsszelben és ez azért fontos, mert Ő tulajdonképpen az a személyiség, akinek a szavára odafigyelnek, s ha valakinek, akkor neki van esélye arra, hogy a figyelmet ráirányitsa az autonómia-programra. Szerintünk magától érthetődő, hogy ott legyen Brüsszelben. Ez természetes következménye a dolgoknak és csak csodálkozva nézünk azokra, akik számára ez nem természetes”.

     „A választási együttműködésre vonatkozó javaslatainkat az RMDSZ vezetői folyamatosan elutasitották. Igy vettük számba az alternativákat és az egyik közülük az volt, hogy Tőkés László függetlenként induljon és mi támogatjuk ebben a formában. De májusig, az EP-választásokig, még több hónap van, ezért több megoldásunk lehetséges, mondotta, majd igy folytatta: ”Az ember mindig reméli az optimális megoldást, jelen esetben – mégegyszer hangsúlyozom – azt, hogy a magyar pártok összefognak és egy össznemzeti jelöltlistát  állitanak, amelyet Tőkés László vezet. A mi meglátásunk szerint Tőkés László a legismertebb magyar politikus és ráadásul sokkal jobban odafigyelnek a szavára. Ez az optimális megoldás”.

„Egyébként, amint az RMDSZ elnöke is nyilatkozta, számukra sokkal fontosabb az RMDSZ 24 éves brandje, mint az erdélyi magyarságnak az érdeke, brüsszeli képviselet, igy emiatt számba vettük a választási koalición túlmutató más alternativákat is”, zárta szavait a Néppárt elnöke.

Az EMNP elnökének nyilatkozatát csupán azzal egészitjük ki, hogy az emlitett torockói ülésen Tőkés László európai parlamenti képviselő azt nyilatkozta, hogy „vagy az erdélyi magyar pártok által alkott koalició részéről indul az EP választásokon”, de ebben az esetben azzal a feltétellel, hogy az RMDSZ egyenlő partnerként fogadja el néppárti riválisait, vagy függetlenként, vagy más  formában”.

Az interjút készitette: Balázs Magdolna

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.