0 0
Read Time:3 Minute, 49 Second

Az utóbbi időben eldurvult a román korrupcióellenes harc, több vezető politikust, köztük Adrian Nastase volt kormányfőt is letöltendő börtönbüntetésre ítéltek. Az érintettek leszámolásról, az igazságszolgáltatás politikai befolyásolásáról beszélnek, a nemzetközi közösség egyelőre nem nyilvánított véleményt, nem csinált Timosenko-ügyet a Nastase-ügyből.
Kapitális hibát követett el a napokban a román bíróság. Ha a fellebbviteli szervek nem orvosolják, komoly nemzetközi presztízsveszteséget szenvedhet az államfő-kormányfő állóháború miatt amúgy is megtépázott tekintélyű szomszédos ország.
Június 29-én a buzăui járásbíróság 3 év letöltendő börtönbüntetésre ítélte annak a restitúciós bizottságnak a tagjait, amely a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium épületét visszaszolgáltatta a református egyháznak. A korrupcióellenes ügyészség hivatali visszaélés címén emelt vádat Markó Attila volt RMDSZ-es államtitkár, Marosán Tamás, az Erdélyi Református Egyházkerület jogtanácsosa és Silviu Clim, az államtitkárság jogtanácsosa ellen.
 A vád szerint a vádlottak a restitúciós bizottság tagjaiként érvénytelen dokumentumok alapján szolgáltatták vissza az ingatlant a református egyháznak. Ezért a bíróság érvénytelennek nyilvánította a visszaszolgáltatási okmányt, és elrendelte, hogy töröljék az Erdélyi Református Egyházkerületet, mint tulajdonost a telekkönyvből.Az indoklás szerint a vádlottak a sepsiszentgyörgyi polgármesteri hivatalt károsították meg, ám a hivatal kezdettől elismerte az egyház tulajdonjogát, nem fellebbezte meg a restitúciós döntést. Az eljárás évek óta tart, két magyar család kezdeményezte és kezdetben senki sem vette komolyan. A családok azért tettek feljelentést a korrupcióellenes ügyészségnél, mert a rendszerváltás előtt ők bérelték, majd a kilencvenes években meg is vásárolták a kollégiumhoz tartozó államosított tanári lakásokat. A restitúció a tanári lakásokra is kiterjedt, a két érintett viszont megkérdőjelezte az egyház tulajdonjogát az iskolára is, mert az ingatlanok közadakozásból épültek. Ez azonban nem érinti a tulajdonjogot, hiszen a közadakozást az egyház szervezte iskolaépítés céljából. Az eljárás elhúzódása azonban jelezte egy idő után, hogy a formalitásnak hitt ügy komollyá válhat. A magyar szervezetek attól tartanak, a Mikó-per veszélyes precedenst teremthet az egyházi ingatlanok visszaállamosítása szempontjából.
A vádlottak egy sürgősségi kormányrendelet alapján jártak el, amely tételesen felsorolta a visszaszolgáltatásra kerülő ingatlanokat. A rendeletet Eckstein-Kovács Péter írta alá kisebbségügyi miniszterként 2000-ben. A jogász-politikus a „Népszavának” nyilatkozva abszurdnak nevezte a bírósági döntést. Elmondta: restitúciós törvény akkor még nem volt, a kormány kapott felhatalmazást, hogy kormányrendelettel juttasson vissza ingatlanokat a kisebbségi szervezeteknek és egyházaknak. A bizottság szabályosan végrehajtotta a rendeletet, egyszerűen nincs mit jogilag kifogásolni benne, fogalmazott a volt miniszter.”Telekkönyvi rendszer volt és van Erdélyben, feketén-fehéren bizonyítható, hogy az ingatlant a református egyháztól államosították az ötvenes évek elején, jogos tulajdonosának adtuk vissza. Három fokú a román igazságszolgáltatás. Még két lehetőség van, hogy ezt a justis mordot kijavítsák. Érthetetlen számomra, ami történt, ugyanakkor azt sem tartom jó ötletnek, bár tudom, hogy jól esik a vádlottaknak, hogy most az RMDSZ politikai kérdést csináljon az igazságszolgáltatási kérdésből.Azt hiszem, hogy a jelenlegi román konjunktúrában ez nem használ az ügynek. A román jogszolgáltatásban vannak visszásságok, vannak hibák, de ezt a szarvashibát, amit a buzau-i járásbíróságon elkövettek, meggyőződésem, hogy felül fogják bírálni a felsőbbrendű bírósági szervek. Nem tudom elképzelni, hogy helyben hagyják ezt a képtelen ítéletet.” – nyilatkozta Eckstein.
További vélemények az ügyről :
Kelemen Hunor szövetségi elnök: Nem illendő politikusnak az igazságszolgáltatás döntéseit kommentálni. Ez az eset azonban kivétel, hiszen itt nem volt hatalommal való visszaélés, vagy korrupció. Bár csak a törvényt alkalmazták, Markó Attilát, Marosán Tamást és Silviu Climet első fokon 3 év letöltendő börtönbüntetésre ítélték.

Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester: Akik ezt a döntést támogatták, az RMDSZ és az erdélyi magyar közösség reakcióit tesztelik. Mindenki úgy tekintsen erre a döntésre, mintha őt magát ítélték volna el három évre.

Borbély László RMDSZ-főtitkár: Ez nem jogállam, ez vályogállam. A magyar közösségnek fel kell emelnie a hangját annak érdekében, hogy senki ne kerüljön olyan helyzetbe, mint Markó Attila vagy akár Nagy Zsolt, aki ellen egy fél mondatért 4 éve folyik a kivizsgálás.

RMDSZ álláspont: “Az erdélyi magyar közösséget ért egyik legaljasabb támadás a buzăui bíróság döntése. A szövetség mindent megtesz annak érdekében, hogy a Mikó-per ügye eljusson a legfontosabb nemzetközi fórumokhoz. (www.nepszava.hu – 2012 júlis 3)

Magyar kormányreakció (www.magyarhirlap– 2012 július 3) – A magyar kormány értetlenül áll a Székely-Mikó Kollégium ügyében született ítélet előtt, szolidaritást vállal az elítéltekkel, egyben mindent megtesz, hogy a per ügye a legfontosabb nemzetközi fórumokig eljusson. Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes, Répás Zsuzsanna területért felelős helyettes államtitkár és Németh Zsolt külügyi államtitkár közös állásfoglalásukban felidézték, hogy a román bíróság június 29-én Markó Attila volt államtitkárt és Marosán Tamást, az Erdélyi Református Egyházkerület volt jogi tanácsadóját három-három év letöltendő börtönbüntetésre ítélte.

A www.magyarhirlap.hulegutóbbi információi szerint, kedden fellebbeztek az alapfokú ítélet ellen a romániai restitúciós bizottság tagjai, akiket a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium visszaszolgáltatása miatt ítéltek szabadságvesztésre. (2012 júlis 5)
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.