0 0
Read Time:1 Minute, 21 Second

Az Európai Parlament (EP) Kisebbségi Munkacsoportja csütörtökön, brüsszeli alakuló ülésén társelnökévé választotta Gál Kinga fideszes EP-képviselőt, valamint Vincze Lorántot, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) néppárti képviselőjét. A magyar képviselők mellett Francois Alfonsi, korzikai francia zöldpárti képviselő látja el a munkacsoport társelnöki feladatait az elkövetkező öt évben.

Gál Kinga és Vincze Loránt közös sajtóközleménye szerint a kisebbségi munkacsoport az EP-ben közös fellépést biztosít a hagyományos nemzeti és nyelvi kisebbségek védelmében. Gál Kinga – akit a munkacsoport negyedik alkalommal választott társelnökévé – az ülést követően elmondta, személyes küldetésének tekinti, hogy folytassa tevékenységét az uniós parlament „egyik legnagyobb múlttal rendelkező és legaktívabb” munkacsoportja

Magyar szempontból kiemelkedően fontosnak nevezte a munkacsoport munkáját, amely lehetőséget teremt arra, hogy a határon túli magyar közösségek vezetői és szakértői személyesen mutathassák be a közösségeik helyzetét, azokat a problémákat és kihívásokat, amelyekkel nap, mint nap szembesülnek. Ezek között szerepel egyebek mellett az anyanyelvi oktatás, a kisebbségi nyelvű média vagy nyelvhasználat – közölte. A fideszes képviselő hangsúlyozta, ez az egyetlen mód arra, hogy napirenden legyenek a magyar, valamint Európa egyéb hagyományos nyelvi és nemzeti közösségeinek problémái, és kísérlet történjen ezek rendezésére. „Napi küzdelmet folytatunk, hogy sikerüljön közös nevezőre jutni a jövőbeli uniós normákról az őshonos nemzeti és nyelvi kisebbségi közösségek védelmében” – fogalmazott.

Vincze Loránt EP-képviselő, az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának (FUEN) elnöke az alakuló ülésen kifejtette: társelnökként célja, hogy a munkacsoport szerepét tovább növelje. Tájékoztatása szerint többek között aktív közreműködést vállal a kisebbségi szempontból fontos jogalkotási javaslatok kidolgozásában azért, hogy a nemzeti, őshonos kisebbségek számára kedvező jogszabályok születhessenek az EU-ban. A munkacsoport támogatása meghatározó lesz a Minority SafePack kisebbségvédelmi csomag jövőbeli sorsát illetően is – tette hozzá.

Forrás:MTI

Foto:kronikaonline.ro

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.