0 0
Read Time:2 Minute, 40 Second

Alacsony a burgonya iránti kereslet, nem lehet jó áron értékesíteni, noha a Hargita megyei termesztők idén jó termést takarítottak be. A krumpli kilójának termesztői ára 1 lej és 1,7 lej között mozog, nyilatkozta az Agerpres hírügynökségnek Romfeld Zsolt, a Hargita megyei mezőgazdasági igazgatóság vezetője, akit a Transtelex.ro idéz.

A nagy élelmiszer-áruházakkal szerződésben álló termesztőktől 1,35 lejért veszik meg a termesztő által becsomagolt burgonyát, amely aztán sokkal magasabb áron kerül az üzletek polcaira.

Romfeld Zsolt szerint megváltoztak a fogyasztói szokások: az emberek már nem veszik meg előre a télire való krumplit, hanem a napi szükségletnek megfelelő, kis adagokat vásárolnak. Ugyanakkor a viszonteladók is csak a keresletnek megfelelő mennyiségű burgonyát vásárolnak, így a tárolás teljes egészében a termesztőkre hárul.

Az igazgató arról is beszámolt, a termesztők jelenleg azt számítgatják, mennyire lesz kifizetődő jövőre krumplit termeszteni. A költségeket figyelembe véve a termesztőknek legalább 2 lejt kellene kapniuk a burgonya kilogrammjáért – mondta.

Hargita megyében közel 7000 hektáron termesztettek krumplit ebben az évben. A szakértők szerint a termés megfelelő volt, hektáronként átlag 22 tonna, de helyenként elérte a 40 tonnát is hektáronként.

Az utóbbi években fokozatosan csökkent a krumplitermesztésre használt földterületek kiterjedése Hargita megyében. A kistermelők ugyanis rájöttek, hogy nem kifizetődő kis területen kereskedelemre szánt burgonyát termeszteni, így áttértek arra, hogy kizárólag a család szükségleteinek megfelelő mennyiségeket termelnek meg.

A termelők gondban vannak Magyarországon is, de nem a burgonya, hanem a fejeskáposzta miatt, mivel az áruházláncok és a savanyítók is az olcsóbb lengyel káposztát részesitik előnybe.

Az erősödő importnyomás miatt az ágazatban piacszervezésre és nagyobb összefogásra lenne szükség – állapítja meg a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet, a FruitVeB nemrég kiadott körképében.

A magyarhirlap.hu által idézett szakmai szervezetek összefoglalója szerint az elmúlt 4-5 évben 1600–1700 hektár között mozgott a fejes káposzta termőterülete. A múlt évben fejes káposztából 39,8 ezer tonna termett Magyarországon, 7 százalékkal több, mint egy évvel korábban.

A nagyobb termés ellenére ugyanakkor tovább nőtt az import mennyisége, az idei év első felében az import 5 százalékkal 3,07 ezer tonnára nőtt az elmúlt év azonos időszakához képest. A növekedést elsősorban a lengyel káposztaimport ugrásszerű emelkedése okozta, Lengyelországból 92 százalékkal 674,9 tonnára nőtt a behozatal – hívták fel a figyelmet.

Hozzátették, hogy az importnyomás az év második felében sem csökkent, ami a felvásárlási árakat is jelentősen mérsékelte. Az áruházláncok és a savanyítók is előnyben részesítik az olcsóbb lengyel káposztát – jegyezték meg.

Úgy vélik, mindez rámutat a piacszervezés hiányára, a hazai termelők ugyanis összefogás nélkül nem tudják érdekeiket érvényesíteni az áruházláncokkal, illetve a feldolgozókkal szemben.

A NAK és a FruitVeB szerint piacszervezési intézkedéseket kellene tenni a fejeskáposzta-ágazatban annak érdekében, hogy az itthon megtermelt, kiváló minőségű áru eljuthasson a fogyasztókhoz, a termelőknek pedig megélhetést biztosítson a tevékenységük. Emellett a vásárlói tudatosság erősítésére is szükség van, hiszen ha a fogyasztók a magyar káposztát keresik a boltokban, arra az áruházláncoknak is reagálniuk kell.

Az összefoglalóban felhívták a figyelmet arra, hogy bár a legtöbb káposztaféle egész évben kapható, az igazi szezonjuk ősszel kezdődik, amikor a kicsit nehezebb ételek is megjelennek a családok asztalán. A Márton-napi liba elképzelhetetlen különböző káposztás köretek nélkül, vagy a karácsonyi ünnepek töltött káposzta nélkül – írták.

Forrás: transtelex.ro/magyarhirlap.hu

Foto: Transtelex/Magyar Hírlap

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.