0 0
Read Time:1 Minute, 35 Second

Vlagyimir Putyin orosz elnök „meggyőződésének” adott hangot afelöl, hogy nem a sziriai rendszer követte el április első felében a gyilkos „vegyi támadást”, és kijelentette, hogy „egyetért” a francia elnök, Emmauel Macron által létrehozott vörös vonallal, Az orosz elnök nyilatkozata a Le Figaro napilap internetes kiadásának adott interjúban hangzott el, amelyet az AFP hirügynökség idéz.

„Információink szerint nincs bizonyiték arra, hogy Bassár el-Aszad, Sziria elnöke vegyi fegyvereket vetett volna be. Meggyőződésünk, hogy nem ő tette ezt”, deklarálta Vlagyimir Putyin az emlitett interjúban, egy napra Emmanuel Macron francia elnökkel Versaillesben sorra került találkozója után.

Több nyugati ország, köztük Franciaország is, a sziriai rezsimet tette felelőssé Khan Shaykhun város ellen április 4-én elkövetett vegyifegyvertámadásért, melynek következtében 88 személy vesztette életét. Három napra a gáztámadás után Donald Trump amerikai elnök, megtorlásként, egész sor légicsapást rendelt el a damaszkuszi rezsim ellen.

Az emlitett „vörös vonallal” kapcsolatos kérdésre válaszolva, amelyről Versaillesben Emmanuel Macron beszélt és aki előrebocsátotta, hogy „a vegyifegyverek bármilyen módon történő bevetésére Franciaország azonnal reagál”, Vlagyimir Putyin kijelentette, hogy ezzel „egyetért”.

„Egyetértek. Mi több, szerintem e kérdést egy szélesebbkörű kontextusban kell megközeliteni, s ezzel Macron elnök is egyetértett. Bárki ellen, bármelyik erő ellen, amely vegyi fegyverekhez folymodik, a nemzetközi közösségnek közös megállapodás alapján ki kell jelölnie egy politikai irányvonalat és úgy kell reagálnia, hogy egyszerűen ellehetetlenitse a vegyifegyverek használatát”, hangúlyozta  Kreml vezetője.

Április végén a francia titkos szolgálatok úgy értékelték, hogy Khan Shaykhun város ellen mért támadás a damaszkuszi hatalom „aláirását” viseli és azzal vádolták Assad rezsimét, hogy vegyi fegyverekkel rendelkezik, megszegve ezáltal a 2013-ban tett vállalását.

A sziriai háború kirobbanásától, 2011 márciusától, a damaszkuszi rendszert számtalanszor azzal vádolták, hogy vegyi fegyvereket használ. Ghouta negyed ellen 2013 augusztusában végrehajtott támadás, melynek következtében több száz ember pusztult el, a konfliktus fordulópontját jelentette, mivel az amerikai megtorló csapásokról való váratlan lemondás után, megállapodás keretében felszámolták a sziriai  vegyifegyver-arzenált előállitó infrastruktúra döntő többségét.

Forrás: Agerpres

Forditotta: Balázs Magdolna

Foto: Agerpres

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.