0 0
Read Time:2 Minute, 46 Second

Vona-GaborA múlt hét végén, Debrecenben  korábbi Jobbik-tagok rendeztek tüntetést a párt irányváltása ellen. Közben a Magyar Gárda egyik volt vezetője kijelentette, visszaveszik Vona Gábortól a gárdistamellényt, mert méltatlan a viselésére.

A pártelnök szerint, ha kormányozni szeretnének, partnerekre van szükségük minden vallási felekezetben.
A szombati debreceni demonstráción a volt jobbikos politikusok – köztük alapszervezetek korábbi vezetői – elégedetlenségüknek adtak hangot amiatt, hogy a párt felhagyott korábbi politikai irányvonalával, letért az eredetileg felvázolt útról.

A tüntetést Ulics Erika, a Jobbik kabai alapszervezetének volt tagja szervezte. Az ügyvédnő 30 különböző sajtóorgánumhoz juttatott el meghívót, hogy kifejezzék tiltakozásukat: „A Jobbik elnöke és más vezetői, képviselői magatartása azt a látszatot kelti, mintha egy egész szervezet szándéka alapján fordultak volna olyan irányba, ami a kormányzás mindenáron való megszerzését tűzte ki célul”. A szervező szerint a Jobbik vezetése visszaélt a választók bizalmával, nem olyan irányba vezetik a szervezetet, mint amilyenre felhatalmazást kaptak, a pártot pedig szétfeszítik a belső konfliktusok.
“Ezt bizonyítja, hogy a tüntetésen várhatóan megjelenő mind a 35-40 volt alapszervezeti vezető 2014 óta mondott le a pártvezetéstől eltérő nézetei miatt, a volt politikusok fele pedig az utóbbi két hétben szakított a Jobbikkal”, mondotta Ulics Erika.

A párt városi szervezetének vezetője, Kőszegi Csanád Ábel elmondta, nincs meglepődve volt párttársa kezdeményezésén. A helyi elnök szerint azonban Ulicsék tiltakozása mögött nem a Jobbik „cukisodása” áll, hanem a korábbi politikusnő ily módon próbál ismét hatalomhoz jutni, miután pártja kizárta azt követően, hogy kiderült: bizalmas pártinformációkat szivárogtatott ki a Népszabadságnak, és a megyei vezetést akarta „megpuccsolni”.
Jakab Péter, a Jobbik szóvivője, aki a helyszínen nézte végig a demonstrációt, az MTI-nek elmondta: az, hogy egy országosan meghirdetett demonstráción 25-30-an vettek részt, látványosan bizonyítja, hogy “a Jobbik jó úton jár”.
Közben a Magyar Gárda egyik volt vezetője nyílt levélben fordult Vona Gáborhoz, amelyben figyelmezteti a pártelnököt, hogy január végén a gárdisták megkísérlik majd visszavenni tőle a szervezet mellényét. „Az eltelt évek elméd gyöngüléséhez vezettek…, méltatlanná váltál a gárdistamellény viselésére, lehet a Parlamentből kihurcolkodni” – többek között ez szerepel Silip Norbert levelében, amelyet a PestiSrácok ismertetett. Egyébként Vona a szóban forgó mellényben tette le képviselői esküjét a Parlamentben 2010 májusában.
Vona Gábor a Reutersnek adott pénteken megjelent angol nyelvű interjújában a hanukaüdvözlettel kapcsolatban úgy fogalmazott: helyesen tettük, amit az ünnepek alatt tettünk. – Ha kormányozni szeretnénk, partnerekre van szükségünk minden vallási felekezetben és csoportban – hangsúlyozta. A pártelnök azt is mondta, a Jobbik mint Magyarország legnagyobb ellenzéki pártja, a szélsőjobboldali, antiszemita gyökerektől elszakadva a mainstream felé közeledik. Megjegyezte, hogy csak átmeneti fázis volt az a kettős bizalmatlanság, amellyel a pártnak meg kellett küzdenie. A Jobbik keményvonalas szavazói becsapva érezték magukat, potenciális új választóikat pedig meg kellett győzniük. Ezzel kapcsolatban azt mondta: „Kinőttünk a tinédzserkorból. A fiatalok sokszor döbbennek rá, wow, mekkorát tévedtem. A Jobbik is egy ilyen tinédzser, aki néhányszor nekiment a téglafalnak, mire rájött, az élet nem fekete és fehér.”

Több vezető is Vonához hasonlóan nyilatkozott az elmúlt napokban, így a lehallgatási botránya miatt a figyelem középpontjába kerülő ózdi polgármester, Janiczak Dávid is. Szintén ózdi, országgyűlési képviselő kollégája, Egyed Zsolt helyeselte a hanukalevelet, és a lehallgatási botrányért a Fideszt tette felelőssé. Az említett hanukalevél miatt – mint ismert, a pártelnök levélben köszöntötte a magyarországi zsidóságot az ünnep alkalmából – a vecsési szervezet, majd a veszprémi és a vámosmikolai is tiltakozott. A radikális vonalat őrizni kívánó veszprémiekhez pedig tódulnak az új tagok.

Forrás: magyaridok.hu

Foto: PestiSracok.hu

 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.