2019 Május 22 – A Magyar Honvédelem ünnepe Bukarestben

Katonák, katonatisztek, diplomaták, civilek és diákok. Magyarok és románok. Várakozás…  Trombitaszó…Érkezik Zákonyi Botond Magyarország bukaresti nagykövete. Katonai tisztelgés, köszöntő, majd elhangzik Magyarország, illetve Románia nemzeti Himnusza – s történik mindez a fővárosi református Calvin temetőben, a magyar hősi parcellánál, ahol több mint tíz éve, minden májusban megemlékezést tart a bukaresti magyar közösség, a Magyar Honvédség Napja (május 21.) alkalmából.

Az ünnepség kezdetén Illyés Márton evangélikus lelkész köszöntötte a magas rangú magyarországi és romániai személyiségeket, a különböző intézmények képviselőit. Üdvözölte a bukaresti diplomáciai testületet, a Román Nemzetvédelmi Minisztérium, a Veterán szervezetek, valamint a helyi magyarság képviselőit. A Román Nemzetvédelmi Minisztériumnak külön megköszönte, hogy idén is támogatta a megemlékezés szervezését.

„A magyar honvédelem napján a mindenkori magyar hősőkről emlékezünk és mikor azt mondom mindenkori, nemcsak a régmúlt időkre gondolok, hanem azokra is, akik ma a nemzetközi katonai műveletek keretében önfeláldozó tevékenységükkel bíztosítják nemcsak egy ország népének, hanem az egész világ szabadságszerető népeinek békéjét. Istennek legyen hála, hogy ma immár különböző államok haderői nem szembenálló felekként, hanem együttműködve láthatják el feladataikat annak érdekében, hogy népeik nyugodt egyetértésben éljenek és fejlődjenek.” – hangsúlyozta beszédében Illyés Márton lelkész.

Az ünnepi beszéd után a megemlékezők hangos szóval, együtt mondták el a Mi Atyánk Úri imádságot magyar és román nyelven, majd koszorúzás következett.

A Románia területén elesett magyar hősök tiszteletére felállított emlékműnél koszorút helyeztek el Magyarország Bukaresti Nagykövetsége részéről Zákonyi Botond nagykövet és Kiss László ezredes, véderőattasé. Magyarország részéről koszorúzott még a Honvédelmi Minisztériumtól Baráth Ernő dandár tábornok. Továbbá koszorúk elhelyezésével tisztelegtek a Magyar hősi emlékműnél a bukaresti NATO-parancsnokság nevében, valamint a Román Nemzetvédelmi Minisztérium, különböző nagykövetségek, a bukaresti R.M.D.SZ., az Ady Endre Elméleti Łíceum, a Petőfi Művelődési Társaság és a Református Egyház képviselői.

Az eseményen részt vevő számos megemlékező is elhelyezte a kegyelet virágait az elesett magyar hősök tiszteletére.

A rendkívüli eseményen tisztelgett a Magyar Honvédség díszegysége is.

A bukaresti Ady Endre Elméleti Líceum diákjai katonadalokkal tették meghitté az évek során eddig legszínvonalasabb megemlékezést a magyar honvédelem napja alkalmából, a román fővárosban.

Végezetül, Illyés Márton lelkipásztor megköszönte a jelenlévőknek, hogy velünk együtt emlékeztek meg a háborúk során életüket áldozó magyar katonákról.

„A minden kegyelemnek szent Istene, ki az Ő maga dícsőségére hívott el minket, Ő maga tegyen titeket tökéletesekké, szilárdakká és álhatatosakká. Ámen.” – zárult a szertartás.

A megemlékezés trombitaszóval ért véget.

Dr. Nagy Éva,

a bukaresti Calvineum gondnoka

Lasă un comentariu

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.