0 0
Read Time:3 Minute, 33 Second

A budapesti Kisebbségekért – Pro Minoritate Alapítvány és az erdélyi Magyar Ifjúsági Tanács július 18–23. között szervezi meg Tusnádfürdőn a XXXII. Nyári Szabadegyetemet és Diáktábort (közismertebb nevén Tusványos).

Németh Zsolt, a magyar Országgyűlés külügyi bizottságának  fideszes elnöke szerdai, budapesti sajtóértekezletén rámutatott: a rendkívül sűrű elmúlt esztendőt Európában és a világban egyaránt a háború, a háborúskodás, a békétlenség jellemezte. Szükség van békességre, pártközi értelemben és a Kárpát-medencében egyaránt – hangsúlyozta.

A fideszes politikus a magyar konszenzus építésének hagyományos színtereként jellemezte Tusványost, ahol idén is megrendezik a pártközi kerekasztalt. Jelezte részvételét Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője, az MSZP képviselője, Molnár Zsolt, a Jobbik frakcióvezető-helyettese, Brenner Koloman és az LMP-s Kanász-Nagy Máté frakcióvezető-helyettes.

A hagyományoknak megfelelően tartanak össznemzeti kerekasztalt, a Kárpát-medencei magyar közösségek vezetői is összeülnek, és találkoznak majd a miniszterelnökkel. Orbán Viktor szombati, nagyszínpadon tartott beszédében várhatóan szintén hangsúlyos szerepet kap a béke ideje tematika – mondta Németh Zsolt.

Kiemelte: Magyarország békediplomáciát folytat, és az látszik, hogy nemzetközi színtéren is egyre erősebb a békevágy.

Megjegyezte: a tábort egy héttel a NATO-csúcs után tartják majd, a rendezvény időzítése tehát nagyon jó. Megerősítette a magyar álláspontot, miszerint a háborúnak nincs katonai megoldása. Minél előbb diplomáciai megoldásra van szükség – rögzítette. Aláhúzta: egyértelműen elítélik az Ukrajna elleni orosz agressziót. Fontosnak tartja az Ukrajna iránti szolidaritás erősítését, ami a magyar társadalomban érzékelhetően jelen van.

Kitért arra is, hogy van egy állandó magyarellenesség a Kárpát-medencében, ami közös startégiát indokol. Rámutatott: a mostani háborús időkben a kisebbségi jogok vonatkozásában nagyfokú leépülés tapasztalható, nemcsak Ukrajnában, hanem a más államokban is.

Emmellett a nemzetközi jog területén szintén komoly nehézségekbe ütközik a kisebbségvédelem – tette hozzá.

Szólt arról is, hogy egész Kárpát-medencében és európai színtéren is választásokra készülnek, és ilyenkor megerősödik a magyarellenes hangulatkeltés, és a parciális érdekek szintén erőteljesebben jelennek meg. A magyar kormány azt hangsúlyozza: az etnikai pártok egységének az egyöntetű támogatása a magyar politika legfontosabb feladata – mondta Németh Zsolt.

A fideszes politikus közlése szerint az idei rendezvénynek 42 partnere van.

A mostani Tusványoson 30 sátorban mintegy 500 program és ezer előadó várja a látogatókat. Legalább nyolc miniszter és tucatnyi államtitkár ígérte a részvételét, a hét folyamán várhatóan 80 ezer résztvevő fordul meg a táborban. Szólt arról is, hogy számos külföldi vendégre számítanak, így ellátogat Tusványosra Janez Jansa volt szlovén miniszterelnök, lengyel, amerikai és brit politikusok és Trump volt amerikai elnök kampányfőnöke is.

A fesztivál szabadidős, kulturális programjainál a maximális nyitottságra, a sokszínűségre helyezik a hangsúlyt. A nagyszínpadon többek között fellép a Magna cum Laude, a Pál utcai fiúk, Péterfy Bori és az Ismerős Arcok.

A programon szerepel Cseh Tamás-est, a Kríza János-csűrben Erdély és a Kárpát-medence legjobb népzenei bandái lépnek fel, a házigazda Pál István Szalonna lesz. Németh Zsolt kiemelte még a kolozsvári Tokos együttes és a moldvai csángó Petrás Mária fellépését.

Kitért arra is, hogy az utóbbi években egyre nagyobb teret kap a Buzánszky Jenő sportterasz, ahová többek között ellátogat Király Gábor és Nikolics Nemanja futballista, továbbá számos olimpikon.

A Petőfi 200 évhez kapcsolódva kulturális programok várják az érdeklődőket, és a lelki béke megteremtése jegyében ökumenikus istentiszteletet tartanak a békéért.

Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) alelnöke azt mondta: Tusványos úgy változik évről évre, hogy eközben az induláskor megfogalmazott célokat is meg tudták őrizni. Több mint egy szabadegyetem és több mint egy fesztivál, nemcsak értékében, hanem szellemiségében is – összegzett az erdélyi magyar politikus, aki jelezte: a két hét múlva kezdődő tábor programjainak előkészítése gőzerővel folyik.

Kitért a székelyföldi önkormányzatok, a Magyar Ifjúsági Tanács, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács, a Hagyományok Háza erdélyi szervezetének közreműködésére, az erdélyi civil szervezetek partneri szerepére.

A harminc sátor programjai közül kiemelte a Kós Károly-sátor és a Jakabffy Elemér-sátor rendezvényeit, és hangsúlyozta: mostanra lassan Tusványos az egyetlen olyan hely, ahol érdemi párbeszéd valósulhat meg. Szólt arról is, hogy több műhely elemzi majd a friss népszámlálási adatokat, napirenden lesz a romakérdés, az önkormányzatok helyzete. Erdélyben az önkormányzatok erősödnek, talán ez lehet a kiút, ha a bukaresti utak szűkülnek – vélte.

Kárpátalja és az ottani helyzet elemzése minden panelben valamilyen módon megjelenik majd, a velük való szolidaritást szeretnék kifejezni minden lehetséges módon – derült ki szavaiból. Tárnok Mária magyarországi főszervező, a Kisebbségekért – Pro Minoritate Alapítvány kuratóriumi elnöke jelezte: a programok elérhetők a www.tusvanyos.ro oldalon magyar, angol és román nyelven.

Forrás: magyarhirlap.hu

Foto: Pannon RTV

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.