0 0
Read Time:1 Minute, 42 Second

A Carrefour Románia és a Green Group már négy éve, hogy működteti a szelektiv hulladékgyűjtő rendszert, a SIGUREC-et, melynek köszönhetően a Carrefour kliensei több mint 16 millió darab PET-terméket (polietilén-tereftalát): flakonokat, poharakat, és több mint 4.500 tonna elektromos, elektrónikus felszereléseket, valamint papirt és kartont gyűjtöttek össze. Most a két partner újabb, a használt étolaj begyűjtésére inditott programot, jutalmazás ellenében. Az új szolgáltatás a romániai Carrefour-üzletek közelében léterehozott 21  Sigurec-gyűjtőközpontnál működik.

A Sigurec (amely biztos újrahasznositást jelent) a legintelligensebb infrastruktúra a szelektiv hulladékgyűjtésre, amelyet a Green Group és a Carrefour Románia hozott létre négy évvel ezelőtt. A hulladékok ellenében a lakósság vouchereket kap, amelyekkel olcsóbban vásárolhat a Carrefour-üzletekben. A voucher értékét a hulladékok tipúsa és mennyisége függvényében állapitják meg.

A Sigurec begyűjtő központok a használt sütőolajat átlátszó műanyagüvegben (PET) fogadják el. A kliensek legkevesebb egy kiló, mig legtöbb négy kiló használt, élelmiszer-lerakodástól megszűrt olaj hulladékot szállithatnak a begyűjtő közponzokhoz. Egy kiló használt sütőolaj értéke 0,50 bani. A begyűjtött étolaj hulladékot újrahasznositás céljából feldolgozzák, s majd környezetbarát biodizel üzemanyagként kerül ismét használatba.

Romániában az első Sigurec begyűjtő pontot 2013-ban, Buzăuban hozták létre és jelenleg 21 központ működik.

A 34 országban több mint 10.100 üzletet működtető Carrefour csoport világviszonylatban a második kiskereskedő, mig Európa viszonlatában az első helyen szerepel.

A Green Group a legnagyobb „recycling park” Romániában és del-kelet Európában, és hulladék- kezelésre, újrahasznositásra és értékesitésre szakosodott hat vállalatot tömörit.

***

Emlitésre méltó, hogy a MOL Románia az első benzinkúthálozat volt, amely 2012-ben programot inditott a lakósság használt étolaj begyűjtésére, azzal a céllal, hogy hozzájáruljon a környezet védelméhez és a környezettudatos gondolkodás erősítéséhez a lakosság körében. A lakosságtól begyűjtött olajat a MOL Románia a Biofilter Romania szakcégnek adja át, amely biztosítja a begyűjtött mennyiség elszállítását és átadását egy engedélyezett feldolgozó vállalatnak. Az újrafelhasználás folyamata több szakaszból áll: a begyűjtött olajat megtisztítják, a szennyezések eltávolítása után keletkező anyagot pedig üzemben újrahasznosítják. A használt étolaj feldolgozásának végterméke a bioüzemanyag (a dízel biokomponense).

Forrás: carrefour.ro/molromania.ro

Forditotta: Péterfy Tünde

Foto: Revista Piata

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.