A Frankfurter Allgemeine Zeitung Nyirő újratemetéséről

A Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) című német konzervatív lap Nyirő József újratemetésének előkészületeiről számolt be csütörtöki, május 24-i számában.
   A Kérem ezt az embert ne! című beszámoló szerzője, Joseph Croitoru ismertette: konfliktus keletkezett az Erdélyben született magyar író és “fasiszta politikus” földi maradványainak sorsa körül Magyarország és Románia között. Az újratemetés terve “heves ellenállást” váltott ki a romániai magyarság “nagy részében is” – fűzte hozzá, megjegyezve, hogy ellentétben Magyarországgal, ahol az utóbbi években “rehabilitálták Nyirő személyét és életművét”, Romániában “nem bocsátották meg”, hogy az író részt vett a “magyar fasiszta mozgalomban”.
    Nyirő pályafutását és az újratemetésre vonatkozó budapesti tervet ismertetve a szerző megállapította: Romániában azzal gyanúsítják Magyarországot, hogy “állami temetést” kíván rendezni a magyar fasiszta mozgalom egy vezető alakjának. Croitoru idézte a bukaresti külügyminisztérium állásfoglalását, amely szerint Románia azért nem tudja támogatni az újratemetés tervét, mert Nyirő “szélsőséges és antiszemita volt, és együttműködött a fasiszta rezsimmel”.

 

Lasă un comentariu

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.