A kormányfő Tusványoson mondott beszédet

orban_viktor_tusvanyoson_mti
Forrás:
polgárportál.hu

Orbán Viktor miniszterelnök előadást tartott szombat délelőtt Tusnádfürdőn, a 26. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor (Tusványos) zárónapján.

A közép-európai idő szerint 9.30-kor kezdődő előadássorozaton a miniszterelnök mellett Tőkés László európai parlamenti képviselő, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke is fellépett. Beszédeiket és a közönség kérdéseit Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke moderálta. Orbán Viktor és Tőkés László is Tusványos alapítóként az elmúlt 25 évben mindig részt vett a rendezvényen.

A miniszterelnök külön köszöntötte a régi harcostársakat és megemlékezett a tavalyi beszédjének “zajos sikeréről”, mert “magason van a mérce”, ezért most “nem brazilos cseleket” szeretett volna használni beszédében.

A kormányfő beszédének kezdetén gyors nemzetközi körképet festett a jelenlegi politikai legérdekesebb fodulataiból. Megemlített például, hogy francia katolikus templomok válhatnak mecsetté, hogy az amerikai Néemtorzságot lehallgató bortánya sokkal szélesebb, mint korábban valószínű volt, és ennek ellenére mégis tovább folynak a szabadkereskedelmi tárgyalások, hogy Európa nem tudja megvédelni saját határait még e fegyvertelen menekültektől sem, vagy hogy Magyarország válik a második legyorsabban növekvő gazdasággá a kontinensen.

Ennek kapcsán a jövő megismerhetőségéről elmélkedett a miniszterelnök, mert a sokan a jövőt egy “fel nem fedezett kontinensnek” látják, amely vár ránk. “Holott a jövő egészen más természetű. Még nincs. Nicsen kész. Csak ezután törénik majd meg. Érdemesebb azt nézni, mint az evezősök a regattán: csak azt ami mögöttünk van. Tehát a jövőröl való gondolkodás nem távolvanézési verseny, inkább a múlt megértése. Ebből kell aztán levonni a tanulságokat”, mondotta a kormánzfő, akit a Magyar Hirlap idézett.

Az MTI szerint, Orbán Viktor kormányfő Tusnádfürdőn azt is elmondtaa, hogy augusztus 31-éig megépül a kerítés Magyarország déli határán. kérdésre azt mondta, az eddigi tapasztalatok alapján egyhatodára, egyhetedére csökken azonnal az illegális határátlépők aránya az ilyen határzárak kialakításával. Hozzátette: nagyarányú javulást vár ettől a lépéstől.

    A műszaki terveket a kormány jóváhagyta, a határidőket módosította, vegyes technikai megoldást választott, jelezte. A román-magyar kapcsolatokról – mint kiemelte – nem sok boldogítót tud mondani. Ez nem volt mindig így, 2012-ig bizalmi alapon álló, gyakorlatias és eredményes együttműködés volt a két ország akkori kormányai között. Ez 2012-től megváltozott – mondta Orbán Viktor. Hozzátette: nem emlékszik arra, hogy vezető román politikusok annyiszor rúgtak volna Magyarországba, mint azóta. A kormányfő ugyanakkor lát lehetőséget egy új kezdetre. Ha megnyílik a lehetőség, mi magyarok készek vagyunk felvenni a fonalat, fogalmazott a kormányfő.

A tusnádfürdői Nyári Szabadegyetemen, a Magyar miniszterelnök mellett részt vet Tőkés László európai parlamenti képviselő is, aki megköszönte a résztvevők és a szervezők munkáját, amely okán a negyedszázados évfordulót ünnepelhette a nyári egyetem, tájékoztatott a Magyar Hirlap. Tokés László fájlalata “román oldal” távolmaradását és ellenérdekeltségét, illetve az anyaországi ellentábor döntéseit. Utalt az újkori népvándolás helyzetére. Egyetértett Orbán Viktor egy korábbi gondolatával, hogy a multikulturalizmusból nincs visszaút a keresztény Európához. A képviselő egy bibliai hasonlattal utalt az “őrállók kötelességére” a jelen poltikai helyzetben. Tőkés László szerint az Egyház is őrállóként szerepel, ezért részt kell vennie a politikában, bár nem a pártpolitikában. Segít megteremteni és megtartani a politika értékállóságát. És ennek szellemében “Erdély a saját székely útját kívánja követni, remélhetőleg román testvéreinkkel együtt” – mondta el Tőkés László. Hozzátette, hogy a régió a görög útból sem kér, hanem azt a magyar utat szeretnék járni, amelyet bár komoly konfliktusok köveznek, de sikeresebbnek tűnik, mint az EU által kikövezett görög modell.

A képviselő kérte, hogy Magyarország továbbra is támogassa az erdélyi automómiatörekvéseket, hozzátéve, hogy folyamatosan dolgoznak, hogy a magyar autonómiatörekvések szintjén komoly gyökeres változás álljon be.

 

Lasă un comentariu

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.