0 0
Read Time:2 Minute, 44 Second
Komollo-rety-map-szallas
Forrás:
www.szekelyfoldiinfo.ro

Hárompártira bővült a Kovászna megyei magyar összefogás, miután az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) is csatlakozott a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) és a Magyar Polgári Párt (MPP) májusban megkötött önkormányzati és politikai együttműködési megállapodáshoz, közölték nemrég az erdélyi magyar lapok.

A Kovászna megyei tanács RMDSZ és MPP frakciója a megállapodásban vállalta, hogy együttműködik minden olyan nemzetpolitikai kérdésben, amely Székelyföld ügyét érinti, politikai és önkormányzati szinten együttműködnek a közösségi szimbólumok védelme, elismertetése, tiszteletben tartása és használata érdekében. Az EMNP frakciójának csatlakozását ehhez a megállapodáshoz Bedő Zoltán, a Néppárt vezérszónoka jelentette be, számolt be egyik helyi lap.

Balázs Attila, az EMNP megyei elnöke és Benedek Erika frakcióvezető utóbb közleményben pontosította, hogy nem választási megállapodásról van szó: az EMNP “Háromszéken nemzetpolitikai és régiófejlesztési kérdésekben együttműködik megyei tanácsbeli partnereivel, amennyiben az intézkedések a közösség és az autonómia ügyét szolgálják”.

A Kovászna megyei magyar szolidaritásról Borbély László RMDSZ-képviselő hirportálunknak kifejtette:

„Hagytuk, hogy a helyi RMDSZ-szervezetek alakitsák ki politikájukat. Ilyen szempontból az EMNP házatáján Kovászna megyében elég zavaros a helyzet. Úgy látom, hogy a Kovászna megyei EMNP-n belül két vonal van és nem tudják eldönteni, hogy melyik az igazi EMNP. Tudomásom szerint az EMNP vezetősége bejelentette, hogy külön indulnak a választásokon. Tehát, egyszerűen nem lehet megbizni bennük. De,  ha van egy ilyen helyi egyezkedés és a helyi szervezetek tudják függetleniti magukat az országos döntéshozóktól, már mint az EMNP-n belül, akkor mi nem tiljuk meg a helyi szervezeteinknek ezt az együttműködést. Én eléggé szkeptikus vagyok, ami az EMNP-i illeti, hiszen látható volt, hogy mi történt 2012-ben is, például az európai parlamenti választásokon is, amikor valósággal hátat forditott nekünk”.

Tamás Sándor, a Kovászna megyei önkormányzat RMDSZ-es elnöke azonban a Transindex című portálnak úgy nyilatkozott: azt is elképzelhetőnek tartja, hogy Háromszéken a jövő évi önkormányzati illetve parlamenti választásokon EMNP-s és MPP-s jelöltek is induljanak az RMDSZ listáin. “Az emberek azt szeretnék, hogy fejlődés legyen, nem pedig civakodás, az emberek azt szeretnék, hogy jobban éljenek. Tetszik, nem tetszik, a politizáló elitnek ezt figyelembe kell vennie, és eszerint kell gondolkodnia és dolgoznia. Lejárt az az időszak, amikor nyegle módon válaszolgatunk egymásnak, amikor nemet válaszolunk. Csak igenekkel lehet előre lépni, nemekre nem lehet jövőt építeni”, mondta a Transindexnek az RMDSZ politikusa.

Szilágyi Zsolt, az EMNP elnöke egy héttel korábban bejelentette, hogy pártja külön indul a jövő évi helyhatósági választásokon, nem lép szövetségre országos szinten, de bármilyen olyan helyi szövetséget támogat, amely tanubizonyságot tesz a magyarok erős képviselete felöl. Megjegyzendő, hogy a Kovászna Megyei Tanács 23 tagból áll, amelyből 16 RMDSZ-tanácsos, mig hármat a Polgári Magyar Párt részéről és négyet az EMNP részéről választottak be a tanácsba. Ugyanakkor a kormányzó Szociáldemokrata Pártnak (PSD) három, mig a Nemzeti Liberális Pártnak (PNL) két tagja van.

A Hirek Határok Nélkül portál szerkesztői megkeresésére Csomortányi István, az EMNP Bihar megyei szervezetének elnöke nem fejezte ki véleményét a Kovászna megyei magyar szolidaritásról.

Ezzel szemben, hirportálunknak adott interjúban Biró Zsolt, a Magyar Polgári Párt elnöke üdvözölte a harmadik magyar párt csatlakozását az együttműködési  megállapodáshoz, amelyet az RMDSZ-el még a 2012-es parlamenti választások előtt megkötött. Biró Zsolt pontositása szerint e megállapodás konzultálásokat és együttműködést irányoz elő a nemzetpolitikai kérdésekben, valamint gazdasági téren és, olyan kérdésekben, amelyek hozzájárulnak a megye fejlesztéséhez.

 Összeállitotta: Balázs Magdolna

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.