A magyar külügyminiszter karantéba küldött egy fővárost és egy tartományt

Kambodzsa fővárosát és egy közeli tartományt karanténba helyeztek, miután koronavirus-gócpont alakult, amely a magyar külügyminiszter látogatásával hozható összefüggésbe. Szijjártó Péterrel tartott találkozó után a hatóságok bezárták az iskolákat, bárokat és mozikat, mig a kambodzsai miniszterelnök és négy miniszter karanténba vonult. A magyar külügyminiszter látogatása nyomán legkevesebb négy koronavirusos esetet igazoltak Kambodzsában.

Szijjártó Péter külügyminiszter november első napjaiban tett rövid látogatást Kambodzsában, majd ázsiai útjának következő állomásán, Bangkokban pozitiv lett koronavirus-tesztje. Thaiföldön ugyanakkor négy  koronavirussal fertőzött esetet jelentettek, a magyar külügyminiszter látogatasa alatt.

A koronavirus-tesztje pozitiv lett Magyarország kambodzsai és thaiföldi nagyköveteinek is.

Kambodzsában mintegy ezer koronavirus-tesztet végeztek, azon személyeken, akiknek valamilyen formában közük volt a magyar külügyminiszter látogatásához. Tesztelték Hun Szen miniszterelnököt és feleségét is. Négy miniszter karanténba vonult Szijjártó Péter külügyminiszterrel való találkozó után. A magyar külügyminiszterrel és Hu Szen kormányfővel, valamint más politikusokkal a találkozó után készitett fényképeken úgy látszik, hogy egyikük sem viselt védőmaszkot. A találkozón Szijjártó Péter úgy nyilatkozott, hogy Magyarország Kambodzsa számára „Európa fele vezető hid szerepét tölt be”, közölte a The Guardian.

Kambodzsából eddig összesen 300 koronavirusos esetet jelentettek és a hivatalos adatok szerint halálos áldozata nincs a járványnak

A kambodzsai hatóságok nem kockáztattak és két hétre bezártak minden iskolát Phnom Penh fővárosban és Kandal tartományban, mivel az Oktatási Minisztériumnak nem sikerült összegyűjtenie a szükséges információkat azokról a tanulókról, akik közvetve vagy közvetlenül kapcsolatba kerültek Szijjártó Péterrel, közölte a Medifax hirügynökség.

A thaiföldi hatóságok is megerősitették, hogy egy magyar diplomata koronavirus-tesztje pozitiv lett. Más, 16 személy – akik közvetlenül érintekeztek a külügyminiszterrel – koronavirus-tesztje negativ lett. Thaiföld mostanig 3.847 koronavirussal fertőzött esetet és 600 halálesetet  jelentett.

Ezzel szemben Magyarországon szeptembetől egyre nagyobb mértékben emelkedik a koronavirus-fertőzöttek száma, naponta már több mint négy ezer fertőzést diagnosztikálnak.

Forssá: Digi24.ro

Forditotta: Péterfy Tünde

Foto: index.hu

Lasă un comentariu

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.