A Magyarországi nemzetiségek bizottsága határozatot készít a Minority SafePack támogatásáról

A magyar Országgyűlés nemzetiségi bizottságában ismertette Vincze Loránt az Európai védelmet jogainknak! – Minority SafePack európai polgári kezdeményezést.  A magyarországi nemzetiségek szószólóit tömörítő testület október 16-i, hétfői, budapesti ülésén a FUEN elnöke elmondta:

“A kisebbségvédelmi csomag pozitív, az európai értékeket erősítő intézkedéseket tartalmaz, és segítségével a kisebbségek „körülbástyázhatják” magukat, hiszen szavatolja azt, hogy a megszerzett jogaikat senki ne vehesse el. Ezért fontos a kezdeményezés támogatása azokban a tagállamokban is, ahol a kisebbségek elégedettek a számukra biztosított jogokkal – mint például Magyarországon, a szószólói rendszer ugyanis biztosítja a nemzetiségek képviseletét a döntéshozatalban, és ezzel az európai országok között is referencia-pontnak számít.”

Az elmúlt két és fél évtized legnagyobb horderejű kisebbségvédelmi kezdeményezése Európában élvezi a magyar kormány támogatását, hiszen európai, nemzetpolitikai és a magyarországi nemzetiségeket is képviselő ügy. Az ülésen felszólaló nemzetiségi szószólók gratuláltak a kezdeményezéshez, és támogatásukról biztosították azt. Ritter Imre német nemzetiségi szószóló kezdeményezésére a bizottság elnöke, Fuzik János szlovák nemzetiségi szószóló javasolta, hogy következő ülésén a Magyarországi nemzetiségek bizottsága, a Nemzeti összetartozás bizottságához hasonlóan fogadjon el határozatot a Minority SafePack támogatásáról, és országgyűlési határozatot terjesszen be róla. Kreszta Traján román nemzetiségi szószóló is támogatásáról biztosította a kezdeményezést, és kétoldalú találkozón ugyanakkor hivatalosan kérte, hogy a román országos nemzetiségi önkormányzat legyen a FUEN tagszervezete.

Forrás: rmdsz.ro

Foto:RMDSZ.ro

Lasă un comentariu

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.